Szigethalom

Felesleges a cég, de elteszik a honort a képviselők

  • Magyar Krisztián
  • 2013. április 25.

Kis-Magyarország

Lényegében feladat nélkül maradt az önkormányzat cége, viszont van fizetett ügyvezetője és felügyelőbizottsága. Utóbbiban pedig kizárólag kormánypárti képviselők ülnek.

A cég jelenlegi kötelezettségeit az önkormányzat is el tudná látni, ha hagynák a képviselők – Fáki László, Szigethalom polgármestere mondja ezt a magyarnarancs.hu-nak. Fáki arról a Szigethalom Közmű Üzemeltető (Szikő) Nonprofit Kft.-ről beszél, amelynek jelenleg alig van feladata, viszont havonta közel egymillió forintba kerül a cég egyetlen alkalmazottjának, illetve a felügyelőbizottság tagjainak fizetése. A városnak pedig érdeke lenne a spórolás: mint azt megírtuk, a csökkentett állami támogatás okán Szigethalom nehéz helyzetbe került, emiatt pedig komoly konfliktus alakult ki a város fideszes többsége és a független polgármester közt. (Erről bővebben itt és itt olvashat.)

Átszervezték, felesleges lett
A Szikő sorsa tavaly „pecsételődött” meg: a júliusban módosított víziközmű-törvény értelmében ugyanis csak nagyobb víziközmű-szolgáltatók működhetnek Magyarországon. Így az előírt méretbeli, technológiai és tőkekövetelménynek megfelelni nem tudó kisebb cégeknek – amelyek jelentős része önkormányzati tulajdonú – egyesülniük kellett, vagy csatlakozni máshová. A törvényi változások következtében így gyakorlatilag mára feleslegessé vált a Szikő is, mivel Szigethalom víz- és csatornarendszerének üzemeltetését a gyáli vízműből kialakult Dél-Pest Megyei Viziközmű Szolgáltató (DPMV) Zrt. látja el 2012 júliusától úgy, hogy a szigethalmi szolgáltató összes dolgozóját, így annak korábbi ügyvezetőjét, Balla Dánielt is átvette. Balla szerint is indokolt lenne a végelszámolás elindítása, ő arra készült, hogy márciusban lejárt megbízatása végén ezt el is kezdhetik. A magyarnarancs.hu-nak azt mondta: mindezt „egy jelképes összegért vagy tán még ingyen is végigcsináltam volna”.

 

Képünk illusztráció


Képünk illusztráció

Fotó: MTI

Ennek ellenére a település polgármestere hiába kezdeményezte a képviselő-testületben idén februárban a városi cég végelszámolását, javaslatát a testület fideszes többsége napirendre se vette. Sőt, márciusban a többség új ügyvezetőt nevezett ki Kungli Ferenc személyében, aki jelenleg az egyetlen alkalmazottja a cégnek. Az új ügyvezetővel két feladata maradt a Szikő Kft.-nek: a még meglévő vagyonelemeket (ilyen például több szivattyú vagy néhány jármű) át kell adnia az önkormányzatnak, illetve a kintlévőségeket valahogy be kellene hajtani. Kungli Ferenc bére 400 ezer forint körüli, a felügyelőbizottság három tagja pedig fejenként 140 ezer forintos havi tiszteletdíjat kap. A bizottságban a Fidesz két szigethalmi – Kerepesi Nándor és Porkoláb Zoltán – és egy halásztelki önkormányzati képviselője, Zelenák Tibor kap helyet. (Porkoláb Zoltán a Szikő Kft. feladatát átvevő DPMV Zrt. felügyelőbizottságában is szerepet kapott.)

Mérges lakosok
A szigethalmi képviselő-testület áprilisi ülésén is szóba került a Szikő ügye. Az ülésről készült, birtokunkba jutott videofelvétel tanúsága szerint több helyi lakos és ellenzéki képviselő is próbálta megtudni, miért nem kezdeményezték a végelszámolást, de érdemi választ nem kaptak. Kungli Ferencnek elvileg egy külön beszámolóval kellett volna igazolnia munkáját, de sokat nem mondott azon kívül, hogy tudatta a tényt, miszerint ő az új vezető, és őt az átadás-átvétellel kapcsolatos feladatokkal, illetve a kintlévőségek behajtásával bízták meg. Azt megjegyezte, hogy gyorsan rendezni kellene a munkaszerződését, és kellenének neki munkaeszközök is, ugyanis eddig otthon a saját számítógépét és telefonját használta a munkavégzés során.
Az említett ülésen jelen lévő szigethalmi polgárok közül többen megkérdezték Kunglit és a fideszes képviselőket, hogy tulajdonképpen miért is hasznos az ügyvezető munkája, és miért nem indul el a Szikő végelszámolása. A politikusok nem válaszoltak, viszont a vita egyik pontján Kungli Ferenc arra a kérdésre, hogy most mit is csinál a cég, ezt válaszolta: „tulajdonképpen semmit”. Majd erre jött a következő lakossági kérdés: „akkor mit felügyel a felügyelőbizottság?” Erre már sehonnan nem jött reakció.

Hazahordhatják, ha akarják
A polgármester az ügy kapcsán megjegyezte a magyarnarancs.hu-nak, hogy a kormánypárti politikusoknak a soron következő testületi ülésen – amelyet ma tartanak – is lesz lehetőségük megváltoztatni a jelenlegi helyzetet a Szikő körül. A hivatal szakemberei segítségével a városvezető összeállított egy olyan szakmai anyagot, amely két lehetőséget is vázol: az egyik szerint a céget – a még meglévő feladataival együtt – olvasszák be a Városfejlesztő Kft.-be, a másik út pedig a végelszámolás elindítása. (Az ügyben többször kerestük Porkoláb Zoltán fideszes önkormányzati képviselőt, aki sokadik próbálkozásunk során közölte, hogy nem kapta meg az írásban feltett kérdéseinket sem, holott mi arra az e-mail címére küldtük, amelyre a képviselő-testületi ülések előterjesztései és anyagai is érkeznek hozzá. Mikor felvetettük neki, hogy akkor adjon meg más elérhetőséget, vagy folytassuk a beszélgetést telefonon, kijelentette: nem fognak nyilatkozni a témában a csütörtöki testületi ülésig, hiszen elmondása szerint akkor még változhat korábbi állásfoglalásuk a Szikő ügyében.)

A szigethalmi polgármester megjegyezte: ha a fideszes képviselők most sem fogadják el a hivatal által kidolgozott lehetőségek egyikét sem, akkor a Szikő egy év alatt fel fogja élni az összes megmaradt vagyonát.

Figyelmébe ajánljuk