Két vezető politikus esett egymásnak Jászberényben, a testület feloszlatásán megy a vita

Kis-Magyarország

A DK-s Gedei József nyújtott be javaslatot az önfeloszlatásról, Budai Lóránt polgármester reagált, a Fidesz egyelőre hallgat.

"Ha a testület elé kerül az ügy, akkor megszavazom, és a Közösen Jászberényért Egyesület (KJE) tagjai is megszavazzák azt, hogy oszlassuk fel az önkormányzati képviselő-testületet." Ezt mondta érdeklődésünkre Budai Lóránt. Jászberény polgármesterét azzal kapcsolatosan kérdeztük, hogy a napokban Gedei József DK-s képviselő, volt alpolgármester a feloszlatásról előterjesztést nyújtott be.

Budai Lóránt hozzátette, ahhoz, hogy szavazásra kerüljön a kérdés, az szmsz szerint kellene eljárnia Gedei Józsefnek, aki egyelőre egyedül vetette fel a témát, holott "jogvégzett emberként tudni illene", összesen négy képviselő javaslata kellene ahhoz, hogy kötelezően napirendre kerüljön. Jelenleg azonban nincs mellette még három támogató. Ráadásul, fűzte hozzá a polgármester, tévedésből 2021-es dátummal adta be irományait. Ezek a részletek pedig Budai szerint felvetik azt, hogy milyen komolyan is gondolhatja Gedei a feloszlatást.

A Jászsági Térségi TV közölte: bár a Fidesz városvezetés döntéseivel nem ért egyet, Tamás Zoltán Fidesz-frakcióvezető szerint az önfeloszlatási javaslatról a jövő héten alakítja ki véleményét a frakció. (Ezzel kapcsolatban Budai Lóránt megjegyezte: ahogy megyünk bele a télbe, annál rosszabb lesz a Fidesz helyzete. Vagyis lehet, hogy nem érdekük az oszlatás, viszont kérdés, hogyan farolnak ki majd belőle.) A Mi Hazánk színeiben a városi képviselő-testületben ülő Dobrán Gyula viszont támogatná Gedei javaslatát.

Lapunk megkérdezte Gedei Józsefet javaslatával kapcsolatban. A képviselő egyetlen szóval indokolta döntését: alkalmatlan, vagyis szerinte alkalmatlan a poszt betöltésére a jelenlegi polgármester. Ha ennyi probléma van egy várossal, akkor ezt kell mondani. Persze azt majd a szavazók döntik el, hogy valóban alkalmatlan-e és akarnak-e új polgármestert. De egyébként eddig Budai Lóránt is az oszlatás mellett kardoskodott, hát itt az alkalom, hogy megvalósítsa, fogalmazott Gedei.

Azzal kapcsolatos kérdésünkre, kizáró ok-e az előterjesztés napirendre vétele úgy, hogy egyedül adta be, Gedei József azt felelte, az önkormányzati törvény szerint egy képviselő is beadhatja ezt az előterjesztést. Mindössze arról van szó, ha négyen adják be, akkor kötelező tárgyalni róla. Előterjesztést bármikor lehet tenni, a polgármester meg eldönti, hogy napirendre tűzi-e. Szerinte ez teljesen rendben lévő előterjesztés, nem lehet elvitatni egy képviselőtől, hogy ne tehessen ilyet. „Én egyedül jutottam erre a következtetésre a Demokratikus Koalíció helyi tagjainak egyetértésével” - mondta Gedei. Azt majd a többi képviselő eldönti, csatlakoznak-e hozzá, jegyezte meg.

Megkérdeztük azt is, milyen eredményre számít, ha esetleg időközi választás lesz. Azt felelte, várja, hogy tisztázódik a helyzet, az, hogy végre kiderül, mit szeretnének a választók. Tisztázódik, hogy Budai megfelel-e a városnak. Ha igen, akkor megerősítik őt a tisztségében. Ha nem, akkor kap a város egy új képviselő-testületet, vagy akár egy új polgármestert is. Gedei József szerint oly mértékű a széthúzás a képviselő-testületben, hogy ez már nem tartható össze, még a mai magyar politikai viszonyok között sem.

A volt alpolgármester elmondta még, Jászberényben minden a Malom-üggyel kezdődött, hiszen a polgármester kifizetett a projektre 300 millió forintot, és az erről szóló belső vizsgálatokat a mai napig nem hozta nyilvánosságra. Pedig az átláthatóságot az ellenzéki pártok nagyon fontosnak tartották 2019-ben. "Ha nincs takargatnivaló, akkor miért kell a nyilvánosságot kizárni a folyamatokból?" - tette fel a kérdést Gedei József.

Megkérdeztük azt is, mit szól hozzá, hogy sokan mostanában összemossák őt a Fidesszel. Azt felelte, ez nem az ő dolga. Hozzátette: neki is vannak fotói arról, amelyen Budai Lóránt vagy Balogh Béla alpolgármester Pócs János országgyűlési képviselővel együtt látható. Sőt, szerinte nem volt olyan hét, hogy utóbbi ne egyeztetett volna Tamás Zoltán frakcióvezetővel, ráadásul ezt a testületi üléseken hangoztatta is. Ilyen alapon őt is a Fidesz emberének lehetne mondani.

Ám ezzel nincs is semmi gond Gedei szerint, hiszen az önkormányzati munka szerinte az egyeztetésekről szól. Ha a polgármester ezt kéri számon, akkor hogy legyen így együttműködés, tette fel a kérdést. Megkérdezte, nem lehet már egy útátadásra sem elmenni, ahol kihívják az embert beszélni? (Arra az esetre utalt, amikor a jászberényi elkerülő szakasz átadásán őt kérték fel a város részéről beszédet mondani, nem pedig Budai Lórántot.)

Mivel Gedei már volt Jászberény polgármestere, feltettük neki a kérdést, szeretne-e újból a város vezetője lenni. Azt felelte,

ezzel a gondolattal egyelőre nem játszik el; majd ha a DK azt mondja, hogy fel kell állítani egy csapatot, akkor ők eldöntik, kit tartanak alkalmasnak erre a munkára.

Hozzáfűzte, személy szerint úgy gondolja jelen pillanatban, hogy új arcra lenne szükség. Budai ténykedésével kapcsolatban megjegyezte, Jászberény népessége fogy, a lakosság öregszik, a főiskola és a kórház a végóráit nyögi, ezekre pedig sürgősen válaszokat kellene adni. Úgy vélte, az elkövetkezendő időben a Fidesszel szembeni kritika erősödni fog, tehát akár a mostani polgármester előtt tér is nyílhat a számukra megfelelő váltásra. 

Egy független forrásunk arra mutatott rá, hogy Jászberényben mindig is voltak éles viták, de ez most új, magasabb szintet lépett. Úgy vélte, nem hátráltathatja két ember, ráadásul elvileg egy oldalon álló két fél szinte személyes, sokszor kicsinyesnek tűnő harca a város normális működését, az építő párbeszédet. Ebből a szempontból mindenképpen hasznos lenne az időközi választás, mert jelenleg nem látszik az alagút vége - vélekedett a városi viszonyokat ismerő forrásunk.

A jászberényi egyre kaotikusabb viszonyokkal számos cikkben foglalkozott a Narancs.hu, ezek itt olvashatók.

(Címlapképünkön: ülésezik a jászberényi képviselő-testület. Forrás: Budai Lóránt Facebook)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk