Vendégül látták a Fideszt? Itt a százmilliós hála, de még így is kérhetnek tőlük valamit

  • Varga Domokos Péter
  • 2019. február 20.

Kis-Magyarország

Nem járt rosszul Balatonalmádi, mert a városban tartotta a tavaszi parlamenti nyitány előtti frakcióülését a Fidesz-KDNP. Megérte. A település pályázat és kérelem nélkül kapott 681 millió forintot a kormánytól sportfejlesztésre.

A történet azonban nem itt fejeződik be, sokkal inkább itt kezdődik el. Mindenekelőtt egy nem elhanyagolható körülmény: a kormánypárt(ok) a Mészáros-birodalomhoz tartozó Hunguest Hotel Bál Resortban tanácskoztak.

Rá egy nappal, ahogy véget ért a parlament tavaszi ülésszakára való felkészülés, kormányhatározatban jelent meg az információ a közel 700 millió forintos támogatásról.

Ez az összeg valószínűleg megoldja a Balaton-parti városban az új futballpálya-létesítés gondjait. Ugyanakkor felszabadul a régi, közvetlenül a vízpart mellett működő pálya hasznos területe. A sportlétesítmény elköltöztetése már korábban felmerült, a Veszprém megyében megjelenő napilap online verziója, a veol.hu 2018 októberében adott hírt erről. A pálya területe mélyen fekszik, esőzések után sokáig vizes marad, ezért a sportolók nem tudják használni – hangzik az indok.

Pálya a legértékesebb helyen

Ugyanebben az írásban nyilatkozott a város polgármestere, Keszey János is. Elmondta, korábbi elképzelésüket felülbírálva jobb területet találtak a célra a 71-es út mellett, a városgondnokság közelében. Az ingatlan egy része már a város tulajdonában volt, a többit megvásárolták.

Az új helyszínen az füves pálya mellett egy műfüves is helyet kapna, valamint sportöltözők. A polgármester ekkor még feltételes módban beszélt projektről. Úgy fogalmazott: amennyiben elő tudják teremteni a szükséges összeget, a beruházás már 2019-ben elkezdődhet. A megvalósításban tao-támogatásból származó pénzre is számítottak.

Csak egy szűk sáv választja el a pályát és a Balaton-partot

Csak egy szűk sáv választja el a pályát és a Balaton-partot

Fotó: A szerző felvétele

Mivel az összeg a kormányhatározatnak köszönhetően már megvan, elméletileg semmi nem állhat útjában az új sportlétesítmény megépítésének.

A másik, a helyieket legalább annyira – ha nem jobban – érdeklő kérdés, hogy mi lesz a régi focipályával? Amelyről a polgárok és a polgármester véleménye is megegyezik abban, hogy a város egyik legértékesebb területén fekszik. Amikor napvilágot látott a hír a sporttámogatásra kapott 681 millióról, a bejegyzés alatt álló Városunkért Közösen Egyesület a Facebook-oldalán azonnal reagált: szavazást kezdeményezett az ügyről.

Megjegyzendő: a bő egy hónapja alakult civil társulás honlapján az szerepel, azért kényszerülnek átkeresztelni egyesületüket, mert a polgármester nem járult hozzá, hogy a nevükben szerepeljen az Almádi szó. Ezért ismét kérték a bejegyzésüket, immáron az új néven egyben megjelölve jelmondatukat: ALMÁDIAK ALMÁDIAKÉRT – így, csupa nagybetűvel.

Első körben az egyesület arra kíváncsi, hogy eladhatja a város a területet magánbefektetőnek, vagy maradjon a város tulajdonában közparkként? Utóbbi esetben olyan helyként, ahol az almádiak és a turisták nagyobb szakaszon juthatnak ki a Balaton-partra, és különböző szabadidős tevékenységre használhatják a területet.

A régi focipálya, kérdés, mi lesz  sorsa?

A régi focipálya, kérdés, mi lesz sorsa?

Fotó: A szerző felvétele

Maradjon a város tulajdonában

A Fb-bejegyzés mindössze pár napja került fel, de már most látszik, hogy a válaszadók többsége a második változat mellé tette le a voksát. Ugyanakkor egyes hozzászólók már azt is tudni vélik, miért szabadítja fel a telket a városvezetés, kié is lehet a jövőben a telek. „Jó lenne, ha nem menne át Mészáros Lőrinc tulajdonába, hanem megmaradna a közösségnek, illetve az itt élő emberek tudnák ingyenesen használni a területet. Esetleg szabad strandként” – írta az egyik jól értesült kommentelő.

A helyiek okkal tartanak Mészáros vagy egy másik kormányközeli vállalkozó feltűnésétől, hiszen köztudott, hogy a NER oligarcháit rendkívüli módon érdeklik a Balaton körüli befektetések, a turisztika, a kempingek és a vitorlás kikötők.

Az ellopott Balaton

Jól tükrözi az ország állapotát a Balaton átalakulása: a tó környéke immár a gazdagok pihenőhelye, a változás legnagyobb haszonélvezőit pedig Orbán Viktor környezetében kell keresni.

Egy másik hozzászóló így látja: „Szerintem a sportpálya maradhatna az eredeti helyén. Ez is rászolgált már egy alapos felújításra. Itt a központban lehetne egy többfunkciós sportlétesítmény, ilyen adottságú területet nem szabadna elkótyavetyélni. Inkább ezért kéne harcolni nekünk, almádiaknak !!!!!”

Mészáros szállodájának árnyékában

A Narancs.hu megkereste az ügyben Keszey János polgármestert is. Megtudtuk tőle, a sporttámogatás elszámolási határideje 2020. október vége. Ezért ebben az évben, minél előbb szeretnék megkezdeni az új létesítmény kivitelezését, a tervezés már zajlik.

A régi terület hasznosításával kapcsolatban a polgármester szerint mindenképpen önkormányzati döntésre van szükség, első körben módosítani kell a rendezési tervet. Keszey úgy látja, „a terület kínálja saját magát turisztikai fejlesztésre, partnereket, működő tőkét bevonva ehhez”. A tervezés során szó volt kikötőről, de úgy, „hogy az emberektől nem vennék el a Balaton-partot”. Sőt, rendbe tennék, kiterjesztenék a sétányt, esetleg valamilyen szálláslehetőséget kialakítva.

A polgármester kijelentette, most nem szeretnék a területet értékesíteni, a hasznosításra valamilyen más formát kívánnak keresni. Konkrét elképzelés nincs, de „egyelőre a befektetők sem kopogtatnak”. Azt is megjegyezte, „a szállodaépítés- és üzemeltetés nem tartozik az önkormányzat kötelező feladatai közé”.

Az idő majd kideríti, milyen jósnak bizonyul Balatonalmádi polgármestere, mennyire sikerül a felvázolt vízióját teljesítenie. Mindenesetre tény, hogy ő a Fidesz balatonalmádi elnöke, és a testülete is fideszes többségű. És tény az is, hogy a focipálya melletti vízparti sávról a város felé tekintve kiemelkedik a panorámából a Mészáros Lőrinc tulajdonolta Hunguest Hotel Bál Resort. De Mészáros Lőrincé a focipálya közelében lévő kemping, valamint ezzel szemben, a 71-es út túloldalán lévő terület.

És mindezek mellett egyéb, értékes területeket is birtokol a városban a miniszterelnök barátja.

Neked ajánljuk