Újabb botrány a zsadányi református tiszteletes körül: rejtélyes szalmabálák és furcsa számlák

Kis-Magyarország

Hűtlen kezelés bűntett gyanúja miatt a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság februárban nyomozást rendelt el a zsadányi önkormányzat túlzott gázolaj-fogyasztása miatt. A feljelentést egy önkormányzati dolgozó tette, és az eset messze túlmutat önmagán.

Annak kell a végére járni, hogy az előző faluvezetés több éven keresztül település pénzéből ingyen bálázott sok millió forint értékben a helyi református egyházközségnek vagy sem.

Költségvetési csalás gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen folytat a NAV eljárást a Békés megyei Zsadányban a helyi református egyházközség fenntartásában lévő intézményeknél – adtuk hírül még február végén. A kacifántos és Móricz Zsigmond tollára illő történet arról szólt, hogy az utóbbi években Dudás Árpád volt polgármester és a helyi református egyházközség vezetői szinte korlátlan hatalmat építettek ki a kis viharsarki faluban.

Emellett szinte az összes helyi önkormányzati intézmény – részben finanszírozási, részben más szempontok miatt – az egyház fenntartásába került, ahol visszaélésre gyanús események zajlottak le. Miközben szinte minden korábbi önkormányzati intézmény egyházi fenntartásba került.

Ezt a történetet folytatjuk a friss Magyar Narancsban:

"Szeretnék bejelentést tenni a tavaly évi „túlzott” gázolaj-fogyasztás miatt és szeretném, ha eljárnának ez ügyben. Alig van 50 hektár földünk, (az önkormányzatnak – B. T.) amit művelünk és a gázolaj-fogyasztásunk tavaly kb. 22.000 liter volt. Én december 5-én kerültem az önkormányzathoz raktárosnak, már az első héten feltűnt a hatalmas fogyasztás, amit aztán „egyéb eszközökkel” próbáltam visszafogni, sikerült is. 2020 januárjában 2000 litert spóroltam meg, és februárban is elég lesz 2019 decemberében vásárolt gázolajunk. Tehát ez 2 hónap alatt 3000 liter. Ezzel 1,2 millió forintot tettem le az önkormányzat asztalára, volt, aki megkérdezte, hogy miért vett fel a polgármester raktárosnak, HÁT EZÉRT!!!” – olvasni abban a polgármesternek és a helyi képviselő-testületnek címzett bejelentésben, amelyet Baráth Györgyné tett 2020. január 27-én.

Dudás: úgy beszélt, ahogy kocsmában sem szoktak

Dudás: úgy beszélt, ahogy kocsmában sem szoktak

Fotó: Takács Péter/Facebook.com

Később feljelentés született az ügyben, amelynek nyomán Békés Megyei Rendőr-főkapitányság gazdaságvédelmi osztálya elrendelte a nyomozást. Volt-e túlzott gázolaj-fogyasztás Zsadányban? Ha volt, ki fizette ennek költségeit? Miét és mire kellett évente 30 ezer szalmabála a helyi református közösségnek? Voltak-e az önkormányzati traktoroknak menetlevelei? Ha nem voltak, mit lehet utólag ellenőrizni? – egyebek között ezekre a kérdésekre keresi a választ a Magyar Narancs friss vidéki riportja.

A cikkben megszólal Dudás Árpád volt polgármester és a református tiszteletes, Demeter Ottó is, de ellentétes magyarázatot adnak arra, hogy az egyház fizetett-e az önkormányzatnak. Amikor erre az ellentmondásra emlékeztette a Narancs újságírója a volt polgármestert, akkor ő olyan hangot ütött meg, amely a kocsmában is durva lenne…

További érdekfeszítő részletek a friss Magyar Narancsban!

Keresse a mindig izgalmas, érdekes és exkluzív információkkal megjelenő Magyar Narancsot, amely csütörtöktől kapható az újságárusoknál és előfizethet rá itt:

Magyar Narancs

Kedves Olvasóink, köszönjük kérdésüket, a körülményekhez képest jól vagyunk, és reméljük, Önök is. Miközben hazánk a demokrácia érett, sőt túlérett szakaszába lép, dolgozunk. Cikkeket írunk otthon és nem otthon, laptopon, PC-n és vasalódeszkán, belföldön, külföldön és másutt, és igyekszünk okosnak és szépnek maradni. De mit hoz a jövő?

Figyelmébe ajánljuk

Az állatkert igazgatója nem fogadja el, hogy a vegánok szerint az intézmény kizsákmányolja az állatokat

Pénteken tartották az Állatkertek Éjszakáját, amivel egyidőben vegán aktivisták demonstráltak a fővárosi állatkert előtt. Egy évvel korábban is hasonló megmozdulás történt, ami mély nyomokat hagyott az intézmény igazgatójában. Az aktivisták szerint az állatkertek a fajmegőrzéssel védekeznek, valójában szórakoztatóipari egységeket működtetnek. 

Elhunyt Dobray György

  • narancs.hu
82 éves korában meghalt Dobray György Balázs Béla-díjas filmrendező, producer, operatőr, író, forgatókönyvíró.