Kínos LED-ügy: már a fideszesek is elégedetlenek Tiborczék munkájával

  • narancs.hu
  • 2016. március 17.

Kis-Magyarország

A friss Narancsban országos körképet olvashat arról, milyen problémák merülnek fel sok városban az utcai közvilágítás kapcsán. Jöjjön ebből egy zalaegerszegi részlet!

Zalaegerszegen mintegy egymilliárd forintos fejlesztés folyt az Elios közreműködésével, de hamarosan buszmegállók, járdák, lakótömbök maradtak lényegében kivilágítatlanul azután, hogy nagyjából hatezer régi lámpatestet lecseréltek. A helyiek szerint vannak olyan településrészek, ahová sötétedés után sokan ki sem mernek menni az utcára.

Zalaegerszegi utca a közvilágítás korszerűsítése után

Zalaegerszegi utca a közvilágítás korszerűsítése után

Fotó: Katona Tibor/ Zalai Hírlap Online

 

Pedig a zalaegerszegi fejlesztést mintaprojektnek szánta a város – ezt az előző, 2014-ben leköszönt fideszes polgármester, Gyutai Csaba többször elmondta a képviselőknek. Hogy ez mégsem sikerült, azt egy birtokunkba jutott jegyzőkönyv is bizonyítja: a település jelenlegi vezetője, Balaicz Zoltán (Fidesz) beismerte, hogy – látva a végeredményt és a számos lakossági panaszt – „Zalaegerszegen is hasznos lett volna a projekt 2013-as indítása előtt egy próbát csinálni, kiválasztani egy utcát, és megnézni, hogy mi várható a fejlesztéstől”. Szintén az említett dokumentumban szerepel, hogy a városvezető szerint „a beruházás jogi oldalról nem kifogásolható, azzal minden rendben van. A végeredmény, az esti közterületi komfortérzet azonban mégis kétségeket ébreszt a lakosokban, és emellett nem lehet szó nélkül elmenni”.

Tavaly Balaicz polgármester levelet írt az Eliosnak is, amelyben jelezte: a gyalogos-átkelőhelyeknél „néhány helyszínen a megvilágítás minősége jelentősen eltér, illetve esetenként a mértéke elmarad a korszerűsítés előtti állapottól”, és kérte a céget, hogy intézkedjenek az ügy­ben. Sájer Gábor, az Elios vezérigazgatója válaszában elismerte, hogy az említett helyszíneken akadhatnak hiányosságok, de szerinte az nem a cég hibája; ahhoz, hogy megfelelő legyen a megvilágítás mértéke, egyéb fejlesztések, például oszlopáthelyezések is szükségesek lennének. Ennek ellenére Sájer jelezte, hogy partnerek a helyzet kezelésében. Úgy tudjuk, a panaszok alapján – főként a zebráknál – már próbáltak korrigálni, újabb lámpatesteket is felszereltek, de sok helyen még mindig nagy a homály.

A több vidéki helyszínt is érintő körképünket a csütörtökön megjelenő Magyar Narancsban olvashatják.

Figyelmébe ajánljuk