Kirúgták a színház igazgatóját, mert kilépett Vidnyánszkyéktól

Kis-Magyarország

Öt hónap után menesztették Szentendrén Csató Katát, akivel szakmailag minden rendben volt. A történet ékes példája, milyen szerepbe került a kultúra a NER-en belül.

Kínos szappanopera zajlik Szentendrén egy ideje: Verseghi-Nagy Miklós polgármester nemrég a Ferenczy Múzeum igazgatóját, Kálnoki-Gyöngyössy Mártont menesztette, utóda pedig a Műcsarnokot, majd a Velencei Biennálé nemzeti biztosi címét elvesztő Gulyás Gábor lett. (Ő L. Simon László barátja, aki jó kapcsolatokat ápol a szentendrei alpolgármester, Gyürk Dorottya családjával, különösen annak testvérével, Gyürk András fideszes EP-képviselővel.) A korábban szintén Kálnoki-Gyöngyössy Mártonhoz tartozó Szentendrei Kulturális Központ Nonprofit Kft. vezetésével a szentendrei illetőségű, ismert bábrendezőt, Csató Katát kérték fel, majd májusban pályázat útján öt évre kinevezték. Úgy tudjuk, Csató gazdaságilag rendbe tette a hozzá tartozó szabadtéri színházat, növelte a nézőszámot, csökkentette a költségeket. Nem is volt semmi baj.

Csató Kata

Csató Kata

Fotó: Németh Dániel

Az igazgató júniusban jelezte Gyürk Dorottya kulturális ügyekért felelős alpolgármesternek, hogy kilépne a Magyar Teátrumi Társaságból (MTT). Érvei között szerepelt – mint ezt a magyarnarancs.hu-nak elmondta – a magas tagdíj, továbbá, hogy az elsősorban a kőszínházak érdekeit képviselő szakmai szervezettől semmilyen támogatást nem kapott a szentendrei színház, és szerinte a társasság elégtelenül kommunikált a tagjaival – így velük is. Bár meggyőződése volt, hogy a lépés szakmai, tehát az előadó-művészeti törvény értelmében az ő kompetenciája, de ebben az országban él, ezért előtte egyeztetett Gyürk Dorottyával, aki, elmondása szerint, jóváhagyta azt. Megkérdeztük erről az alpolgármester asszonyt is, de ő nem volt hajlandó nyilatkozni nekünk.

Csató júliusban el is küldte a levelet a MTT-nak, ám a nyár folyamán azután – Csató Kata elmondása szerint – Gyürk Dorottya meggondolta magát, és azt kérte, lépjenek vissza a teátrumi társaságba. Érvei között szerepelt, hogy ellenkező esetben pályázati forrásoktól esik el a színház. Aztán Csató szerint kiderült, a Teátrumi Társaság levélben kereste meg a várost, amiben bepanaszolta őt, és kérte, hogy a „megtévedt bárányt” munkaadói vezessék vissza a nyájba.

Megkérdeztük a történtekről Szabó Lászlót, a MTT titkárát, aki szerint szó sincs semmiféle levélről. Ő korábban azt sem tudta, hogy Csató Kata a világon van, azt ugyanakkor megjegyezte, az igazgatót egyetlen közgyűlésükön nem látta, így furcsállja, hogy épp az rója fel számukra a rossz kommunikációt, aki meg sem próbál velük kommunikálni, és kinevezése után – ahelyett, hogy például bemutatkozna – szinte azonnal szakít velük.

Forrásaink szerint ugyanakkor a város meg volt elégedve Csató Katával, nem akarta kirúgni, félt a botránytól is, hiszen egy év alatt ő lenne a második vezető, akit elfogyaszt a kisváros a kulturális kombinátja élén, ráadásul még elfogadható indokot sem tudtak gyártani ellene. Verseghi-Nagy Miklós nem akart elődje, Dietz Ferenc sorsára jutni, akinek a pártközpont végül elengedte a kezét, ezért igyekezett rábeszélni Csatót, hogy vonja vissza döntését, ám ő megmakacsolta magát. Az igazgató szerint – bár nyár végén már világosan látta, mire megy ki a játék – lehetetlen lett volna belemenni ebbe a kompromisszumba, hiszen ezzel megkérdőjelezték volna szakmai kompetenciáit. Szeptemberben aztán kenyértörésre vitte a dolgot a város vezetése, és közgyűlési határozatban szólították fel a „tagsági viszony helyreállítására” a kulturális központot. Csató ekkor épp külföldön rendezett, ezért „nem lehettem ott a közgyűlésen, nem mondhattam el érveimet, hiába kértem, hogy halasszák el a döntést, nem tették” – mondja a magyarnarancs.hu-nak.

Verseghi-Nagy Miklós polgármester középen

Verseghi-Nagy Miklós polgármester középen

Fotó: Németh Dániel

Az igazgató nem tett eleget a közgyűlési határozatnak. Egyrészt mert szerinte a szakmai szervezeti tagságról való döntés igazgató hatáskör, másrészt a tagsági viszony a lemondó levél MTT-be érkezésével automatikusan megszűnt, így nem lehetett „helyreállítani” azt. (Ezt Szabó László is megerősítette érdeklődésünkre.)

Csató Kata szerint ekkor már világos volt, hogy a város döntött. A képviselők megszavazták menesztését, mert nem hajtotta végre a szeptemberi határozatot. Csató a magyarnarancs.hu-nak elmondta: felmondása kézhezvétele után dönt arról, jogi útra tereli-e az ügyet.

Így zajlott a közgyűlés

Az október 8-i testületi ülés szokványosan kezdődött Szentendrén miután – a polgármester és a képviselők felülemelkedtek a sajtó és a nyilvánosság, ha nem is nagy, de ezek szerint a szokásosnál nagyobb érdeklődésén –, gyorsan megszavazták a napirendet, hamar végignyargaltak az első hét napirendi ponton, majd előre véve a nap ügyét, mintegy 20 perc elteltével következett a Szentendrei Kulturális Központ személyi kérdése. Ám e napirendi pont sorrakerülésével a három érintett közül kettő kérése után a közgyűlés 9 igen szavazattal 4 ellenében megszavazta, hogy az ülés e részét zártnak nyilvánítsák. Így érdeklődés ide, nyilvánosság oda, mindazok, akik nem képezték a közgyűlés tagsági körét, kiszorultak a szentendrei városháza díszterméből. Közel fél óra elteltével pedig már Csató Kata személyesen számolt be arról, mi történt a napirendi pont tárgyalása során, hogy esett meg személye, a Szentendrei Kulturális Központ Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatójának jogviszonyának felmondása.

Ezek szerint, miután meghallgatták Csató Katát, arról folyt a helyi Fidesz és az ellenzék közötti vita, miként lehet a városvezetés olyan felelőtlen, hogy 5 éven belül 6 kulturális vezetőt cserél le, hogyan lehet mindezek után bármiféle pályázati kiírásról beszélni, hiszen vajon, ki akar majd ilyen körülmények között pályázni. Valamint arról is beszéltek a képviselők, hogy mivel az ideiglenesen megbízott ügyvezető kinevezése nem végzettséghez kötött, vajon tényleges félelem-e a TAO elvesztése, a kiemelt pályázatoktól, valamint az egyéb lehetőségektől való elesés. De felmerült az a korántsem elhanyagolható kérdés is, milyen indoklással „hívják vissza” Csatót e pozícióból, ha semmiféle szakmai probléma nem merült fel vele kapcsolatban. (Erre mondjuk, nem született lényegében érdemi válasz, lévén azt hangsúlyozták, hogy Csató Kata szakmai munkájával és gazdálkodásával nem volt probléma.) A baj, csupán a Magyar Teátrumi Társaságból való kilépés volt, illetve Verseghi-Nagy Miklós polgármester pontosítva úgy fogalmazott, hogy volt egy testületi határozat – miszerint lépjen vissza az SZKK a Teátrumi Társaságba –, aminek Csató nem tett eleget, így „megrendült benne a bizalom”. És ahogy az előadó-művészeti szervezetek támogatásáról és sajátos foglalkoztatási szabályairól szóló törvény, úgy e testületi határozat jogi teljesíthetetlensége sem érdekelt senkit, ideiglenes ügyvezetőnek – legfeljebb hat hónapra – Solymosi Helénát a város Kommunikációs Központjának vezetőjét nevezték ki, aki a felügyelőbizottság eddigi elnöke volt, míg ez utóbbi poszt betöltésére Hidegkuti Dorottyát kérték fel. Az ügyvezetői pozíció betöltésére pedig újabb pályázatot írnak ki, amely érdekes módon – jelen információink szerint – nem tartalmazza, hogy a vezetői beosztás betültéséhez olyan végzettség szükséges, amely megfelel az előadó-művészeti törvénynek, így az lényegében bárki lehet.

Czenkli Dorka

Figyelmébe ajánljuk