Összefog az ellenzék a fideszes fellegvárban - bár a civileket kihagyták

  • Varga Domokos Péter
  • 2019. március 27.

Kis-Magyarország

Együttműködnek Veszprémben az önkormányzati választáson az ellenzéki pártok – ezt közösen jelentették be szerda délben a megyei jogú városban –, ennek ellenére a civilekkel már zajló tárgyalássorozatot az MSZP megyei és egyben városi elnöke lemondta. Megkérdeztük Kész Zoltánt is.

"Az ellenzéki pártok képviselői Veszprémben is meghallották a társadalom hangját" – ezzel indokolta Varga-Damm Andrea, a Jobbik országgyűlési képviselője csütörtökön, miért fognak össze ezen a településen is az ellenzéki pártok. Szerinte azért állít az LMP, az MSZP, a DK és a Jobbik jelölteket közösen, hogy "a beteg NER-rendszert le lehessen bontani".

Ehhez csatlakozhat mindenki, aki szeretné lebontani a NER-t – jelentette be a Jobbik országgyűlési képviselője.

Egy az egy ellen

A pártok képviselőinek jelenléte demonstratív, azt jelezi, hogy mindent el fognak követni azért, hogy egy az egy ellen álljon fel az ellenzék a Fidesz jelöltjével szemben, mert ez jelent esélyt a győzelemre – erről az MSZP-t képviselő Mesterházy Attila szólt.

Ez egy olyan elvi alapú együttműködés, ami arról szól, hogy a Veszprémben élőknek a lehető legjobb legyen, hogy jó legyen itt gyermeket nevelni, hogy lehessen boldogulni ebben a városban, ezt már Ungár Péter, az LMP parlamenti képviselője mondta.

A parlamenti ellenzéki pártok összefognak. Elöl Varga-Damm Andrea (Jobbik)

A parlamenti ellenzéki pártok összefognak. Elöl Varga-Damm Andrea (Jobbik)

Fotó: A szerző felvétele

Az LMP részvétele azt is jelenti, hogy a zöldpolitikának Veszprémben is lesz képviselete. Együtt mindent el fogunk követni azért, hogy októberben leváltsuk a Fideszt – foglalta össze Ungár pártja álláspontját.

Nem zárták ki az együttműködés bővítését

Hosszú hónapok óta nyilvánvaló, hogy a társadalom figyeli, mit tesznek az ellenzéki pártok azért, hogy leváltsák a fideszes rendszert. A DK ezúttal is azt bizonyítja, hogy kész az együttműködésre, mert mindannyian érdekeltek vagyunk abban, hogy Magyarországon a jogállamiság jelentse a biztonságos jövőt. Erre kitűnő lehetőséget ad az önkormányzati választás – mondta Varjú László, a DK alelnöke.

A Narancs.hu a közös veszprémi polgármesterjelöltre kérdezett rá. Erre Hartmann Ferenc, az MSZP megyei és egyben városi elnöke azt válaszolta, ezt április 30-áig jelentik be. Hozzátette, olyan személyben gondolkodnak, akinek jelentős önkormányzati tapasztalata van.

A lemondott találka

Azt is megkérdeztük, az együttműködési készség hangsúlyozása ellenére miért monda le Hartmann Ferenc a civilekkel történő aktuális megbeszélést. A városban ugyanis már hetek óta közös tárgyalásokat folytat az együttműködésről az MSZP, a DK, az LMP, a Jobbik, a valamint a parlamenten kívüli Momentum, és három civil szervezet, a MOST, a Lokálpatrióták és a Világos Veszprémért, valamint a Vasas Szakszervezet.

Hartmann válaszában nem zárta ki az együttműködés további bővítését. Ezt a tárgyalást lemondó levele is tartalmazza, de emellett az alábbi mondat is szerepel benne: „Nem tudjuk elfogadni azt, hogy a MOST legyen a szervezője, irányítója, jogi ügyintézője, egyedüli letéteményese és mindent eldöntője az együttműködésnek.”

Kész Zoltán

Kész Zoltán

 

 

Az idei évben alakult MOST egyesület elnöke, Kész Zoltán, a veszprémi körzet korábbi országgyűlési képviselője a Narancs.hu megkeresésére egyetlen szóval reagált az elhangzottakra: „Hajrá!”

Figyelmébe ajánljuk