Kussoljon az újságíró! – Körlevélben írták meg Mészáros lapjainál, hogy vigyázzanak, mit posztolnak ki

  • narancs.hu
  • 2017.07.21 16:50

Kis-Magyarország

A kibeszélőket próbálja fegyelmezni a Mediaworks. Mutatjuk a levelet!

A magyarnarancs.hu birtokába jutott az a körlevél, amelyet a napokban a Mediaworks vezetése írt az alkalmazottaknak arról, hogy jobban teszik, ha figyelnek arra, mit posztolnak a közösségi oldalakra. Az alig félreérthető dokumentum (amelyet a szervezetihirek@mediaworks.hu-ról küldtek szét) teljes terjedelemben így néz ki:

„Tisztelt Kollégák! Felhívjuk munkavállalóink figyelmét a Társaság tevékenységével, szervezetével, termékeivel kapcsolatban fennálló titoktartási kötelezettség betartására, illetőleg a nyilvános fórumokon történő véleménynyilvánítás határaira, kifejezetten hangsúlyozva a közösségi médiafelületeken (Facebook, Twitter, Instagram stb.) történő megnyilvánulásokat. A Társaság jó hírnevét és gazdasági érdekeit sértő kijelentések közösségi portálokon történő megjelentetését a munkavállaló jóhiszemű együttműködési kötelezettségének megszegéseként értékeljük. Mediaworks Hungary Zrt.”

A Mediaworks ma már Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozik, aki már tavaly októberben is azt nyilatkozta a HírTv-nek a Népszabadság megvásárlását firtató kérdéseire – ekkor hivatalosan még sehol nem volt a felcsúti polgármester –, hogy „semmi sem elképzelhetetlen”. Hogy ez a felcsúti milliárdos esetében mennyire így van, azt az is bizonyítja, hogy az érdekeltségébe tartozó Opimus Group Nyrt.-n keresztül közel kétszáz lap kiadása is hozzá került. A Nógrád Megyei Hírlapot is kiadó vállalkozás hetekkel ezelőtti megvétele után az Opimus médiaportfóliójához már 13 megyei napilap tartozik, amely a vidéken élők számára máig az egyik legfontosabb hírforrást jelenti.

A tulajdonos

A tulajdonos

Fotó: MTI

Miután a Pannon Lapok Társasága Kft.-t és a Mediaworks Hungary Zrt.-t is megvették Mészárosék, tavaly decemberben kirúgták a főszerkesztők többségét, és számos olyan munkatárstól is megváltak, akikről úgy vélték, hogy nem mindenben fogják követni az új, a kormányhoz és a helyi Fideszhez sokkal lojálisabb vonalat. Nem sokkal később a meghekkelt Orbán-interjú miatt is történtek személycserék, távozott a Fejér és Veszprém megyei napilap főszerkesztője, valamint több, alacsonyabb beosztású alkalmazott is, és kisebb tisztogatások az elmúlt fél évben is történtek a megyei lapok szerkesztőségeiben. Több olyan esetről tudunk, amikor az újságírók elbocsátásában szerepet játszott az is, hogy a közösségi portálokon kemény hangú megjegyzéseket tettek közzé a helyi vagy országos Fideszt elmarasztalva, netán a szerkesztőség irányváltása kapcsán. De a vezetőség azt is nehezen viselte információink szerint, hogy a tulajdonosváltás utáni átrendeződésekkel kapcsolatban név nélkül sok újságíró nyilatkozott az országos lapoknak az új felállásról és munkarendről. (Mi is írtunk egy riportot a kormánypárti térfoglalásról, és arról, milyen okok vezettek addig, hogy a megyei sajtó mára nem a helyi hatalom kontrollja, hanem a barátja lett.)

Az Opten céginformációs rendszere szerint a Mediaworks Hungary Zrt.-nek közel hétszáz alkalmazottja van, vagyis ennyien vélhetően megkapták a fent közölt e-mailt, miszerint csak semmi nyilvános kritizálás, csípős megjegyzés, mert abból könnyen problémájuk adódhat. Talán nem kell elmagyarázni az elmúlt hónapok után a dolgozóknak, hogy ez pontosan mit jelent.

Neked ajánljuk