Koronavírus: néhány vidéki nagyvárosban is felvásárlási láz van

  • Narancs-összeállítás
  • 2020. február 28.

Kis-Magyarország

Szegeden hétvégi nyüzsgés volt hétköznap, Szolnokon és Gyulán semmi rendkívüli, de Szombathelyen és Veszprémben ha nem fosztották is ki az üzleteket, komoly felvásárlás folyt, folyik. A Narancs vidéki körképe.

„Teltház van két napja. Mindent vásárolnak felfele” – tudtuk meg egy multinacionális áruházlánc szegedi üzletében dolgozó ismerősünktől. Szerdán este háromnegyed hétkor Szegeden a Makkosházi körúti Lidl áruház másfél futballpályányi parkolójában háromnegyed hétkor több autó is körözött lassan, szabad helyre vadászva.

Odabenn a tíz kasszából hat dolgozott. A polcokon volt elég liszt, cukor, rizs. Tartós tej is, de ott látszott, hogy türelmetlenül tépték szét a dobozokat összetartó csomagolást. Mintha hétvége lenne. Az üzlettől légvonalban négyszáz méterre lévő kicsi Tescóban feleekkora forgalom se volt. A lisztek polca és az ásványvizeké volt kicsit foghíjas, de nem üres.

Szeged: „Van még cukrotok?”

„A húgomnál voltam. Citromos vizet ivott. Biztatott, igyak én is, és vegyek otthonra citromot, az most jó, ha van, enni kell. De én azt mindig utáltam” – ezt Mihály mondja, hatvan felé járó férfi, a József Attila sugárúton, az algyői buszra várva.

Megcsapolt tejkészlet a szegedi Lidlben

Megcsapolt tejkészlet a szegedi Lidlben

Fotó: A szerző felvétele

A közösségi oldal algyői csoportjában is megosztotta valaki azt az állítólag olasz nyelvből fordított szöveget, amely jó tanácsokat sorol, hogyan érdemes védekezni a koronavírus ellen. Teát kell inni, orr-szájkendőt érdemes viselni, ha fémtárgyakhoz ér a kéz, célszerű fertőtleníteni. Egy másik körben az is beszédtéma volt, hogy egy pécsi ismerős hazafelé tartva már nem tudott lisztet, tésztát venni a boltban. Vajon csak egy helyen nézte meg? Ez nem derült ki.

- „Van még cukrotok?”

- „Egy egész raklappal a raktárban.”

Ez a beszélgetés már Algyőn, a Coop Vásárhelyi utcai üzletében hangzott el, szintén szerdán este. A vásárló azt tapasztalta, hogy a megszokott vásárhelyi liszt elfogyott teljesen. Saját márkás azonban még sorakozott ott, elég.

Szolnok: átlagos vásárlási kedv

Szolnokon még biztosan nincs felvásárlási láz. Három üzletben jártunk, a helyi Tesco Extrában, az Aldiban és a Lidlben. A dolgozók azt mondták, egyáltalán nem tapasztalható, hogy a karanténpánik miatt beindult volna a forgalom. Átlagos a vásárlási kedv. A polcokon a liszt erősen megfogyatkozva volt a Tescoban, de a másik két üzletben nem.

Kis forgalom a szolnoki Tesco Extra parkolójában

Kis forgalom a szolnoki Tesco Extra parkolójában

Fotó: A szerző felvétele

Szombathely: rohamosan fogynak

Szombathelyen más a helyzet – jelentette ottani tudósítónk. A helyi Tesco, Interspar és Coop ha nincs is kifosztva, de a polcok közül sok félig vagy nagyobb részt üres. Rohamosan fogynak a tartós élelmiszerek. Kézfertőtlenítőt az egész városban nem lehet kapni.

Gyula: fogyott is, nem is

Gyulán köztes helyzet van. Lisztből és cukorból, valamint tésztából sok fogyott, de kapható és folyamatosan töltik fel a helyi Intersparban, Lidlben és Tescoban. Tejekből és WC-papírból hegyek állnak. A kereskedők szerint erősebb a kereslet, mint ilyenkor szokásos, de különleges helyzet nincs. Szerda kora este a gyulai Tescoban alig lézengtek vásárlók.

Cukorkészletek a gyulai Intersparban

Cukorkészletek a gyulai Intersparban

Fotó: A szerző felvétele

Veszprém: megindult a vásárlási láz

Veszprémben már megindult a bevásárlási láz, de az üzletek polcai még nem ürültek ki. Áruhiány még nincs Veszprémben, de egyes nagyáruházakban üres polcok már vannak. A koronavírus-járványtól való félelem miatt a bevásárlási hullám megindult, a multik üzletei és parkolói tele vannak.

Dugig van a veszprémi Penny-parkoló

Dugig van a veszprémi Penny-parkoló

Fotó: A szerző felvétele

A vásárlási láz a kisebb élelmiszerüzletekig egyelőre nem jutott el, az egyik lakótelepi ABC-ben is ezt tapasztaltuk. A bevásárlók száma átlagos, hiánycikk nincs. Az általunk megkérdezettek ugyan valamennyien hallottak a koronavírus-veszélyről, de ezt nem veszik komolyan. Van, aki szerint egészen egyszerűen „hülyeség”.

A nagyáruházakban egészen más tapasztalatokhoz juthattunk. Mindenütt sok a vásárló; ahhoz, hogy ez embertömeget ellássák, a polcokat folyamatosan tölteni kell. Ennek ellenére előfordul, hogy rövid időre üresen marad egy-egy élelmiszerpolc.

Akinek igazán szüksége lenne a maszkra

Az egyik Penny Market parkolóját is csordulásig töltik meg az autók. Ez így, hónap végén, hétköznap délelőtt egyáltalán nem jellemző. Bent embertömeg, a bevásárló kocsikat általában tartós élelmiszerek töltik meg. Furcsa módon a bevásárlási hullámról először épp egy olyan ember beszélt nekünk, aki maga nem hisz ennek szükségességében. „Hihetetlenül kevés az esélye annak, hogy bejöjjön az országba a vírus, és azt valaki el is kapja. De ha ez mégis megtörténik, most még senki nem tud ez ellen védekezni.”

Ami a bevásárló kocsiba belefér...

Ami a bevásárló kocsiba belefér...

Fotó: A szerző felvétele

A beszélgetés közben kiderül, a nyilatkozó, István maga is kereskedő, egy bolt tulajdonosa. Katonai- és munkaruházati üzletében szájmaszkot már napok óta nem lehet kapni, és ezt beszerezni sem tudja sehol.

„Meg vannak őrülve az emberek, be vannak pánikolva, a hisztériát az interneten keresztül gerjesztik” – foglalja össze a véleményét. Amit egy praktikus szemponttal egészít ki: „A legnagyobb baj az lesz, hogy elkezdődnek a tavaszi munkák, a permetezés, és akinek igazán szüksége lenne a maszkra, az nem jut hozzá” – mondta.

Figyelmébe ajánljuk