Júniusi és májusi keltezésű levélben ad utasításokat a járványról Müller Cecília a Csongrád megyei védőnőknek

Kis-Magyarország

Helyreállhat „a normál működés” a területi védőnői ellátásban, mert jól alakul a járványügyi helyzet – nem tévedés: ilyen bevezetővel ellátott utasítást kaptak Müller Cecília aláírásával a védőnők Csongrád-Csanád megyében október 29-én. Ezen a napon két levél érkezett. A reggeli május 5-ei, a délutáni június 18-ai keltezésű, de az érintettek szerint ez csak a legkisebb gond.

Egy napon két levelet is kaptak a Csongrád-Csanád megyében dolgozó védőnők a kormányhivataltól arról, hogyan kell most végezniük a munkájukat. Az október 29-én reggel érkezett küldemény A területi védőnői ellátás újraindításának rendje 2020. május 4-től címet viseli. Ezt a kormányhivatal is a Nemzeti Népegészségügyi Központtól (NNK) kapta, aláírója Müller Cecília országos tisztifőorvos. A levél kelte: május 5. A kétoldalas szöveg arról rendelkezik, hogy az NNK „a járványügyi helyzet alakulásának megfelelően folyamatosan aktualizálja az új koronavírus-fertőzéssel kapcsolatos eljárásrendeket", és „a COVID–19 járványügyi helyzet kedvező alakulása miatt az új típusú védekezés fontos eleme a mindennapi élet, és ennek részeként az egészségügyi ellátás újraindítása 2020. május 4-től." A védőnőknek e levél szerint a gondozás menetéről „lehetőség szerint – elektronikus kapcsolattartás igénybevételével" kell egyeztetniük a gondozottal vagy a törvényes képviselőjével. Az ellátást lehetőleg távkonzultációval oldják meg, hiszen „a preventív tevékenység jelentős része elektronikus úton is elvégezhető". Ha a védőnő úgy ítéli meg, hogy mégis személyesen kell találkoznia a gondozottal, hívja be tanácsadásra. Ez akkor lehetséges, ha a gondozott egészséges. Csak előjegyzés alapján jöhet, óránként legföljebb két embert lehet így fogadni, aki belép a tanácsadóba, annak meg kell mérni a hőmérsékletét. A váróban lehetőleg csak a gondozott és kísérője legyen, ha ez nem megoldható, biztosítani kell másfél méter távolságot az emberek között. Megszabja az utasítás, hogy a védőnőn legyen szájmaszk, gumikesztyű, köpeny, ellátás előtt és utána is fertőtlenítenie kell a kezét. Két gondozott ellátása között legyen elég idő a szellőztetésre, a használt eszközök fertőtlenítésére, takarítsanak folyamatosan fertőtlenítő szerrel.

Müller Cecília levele leszögezi, ez a rendelkezés „a járványügyi helyzet változásának függvényében módosulhat". A Csongrád-Csanád megyében dolgozó védőnők október 29-én délután kaptak is egy második levelet a kormányhivataltól, azzal a megjegyzéssel, „kérem, hogy az előbbiekben hasonló témában írt levelem semmisnek venni szíveskedjenek". E második, A területi védőnői ellátás rendje a járványügyi készültség idején című írást is Müller Cecília írta alá – 2020. június 18-ai dátummal. Az országos tisztifőorvos közli, „a területi védőnői ellátásban visszatérhet a normál működés", csak be kell tartani néhány alapelvet. Így „a védőnőnek ismernie kell a COVID–19 fertőzés klinikai tüneteit (...), a járványügyi besorolást (...)", a járványra vonatkozó rendszabályokat, eljárásokat. A gondozottakat és hozzátartozóikat oktatnia kell a helyes kézhigiénére, a védőeszközök használatára, a köhögési etikettre. A védőnői tanácsadó várójában egy méteres távolságot kell tartaniuk egymástól az embereknek, ne legyenek ott újságok, szórólapok, gyerekjátékok, „jó gyakorlatnak számít az alkohol tartalmú kézfertőtlenítőszer-adagoló kihelyezése". A tanácsadást továbbra is előjegyzés alapján lehet végezni, csak egészséges gondozottak vehetnek részt rajta, a védőfelszerelésre, a fertőtlenítésre, szellőztetésre és takarításra vonatkozó előírások hasonlóak az előző levélben foglaltakkal. „Az életkorhoz kötött védőnői szűrővizsgálatok végzése személyes találkozás keretében a védőnői tanácsadóban történjen" - áll a levélben. Családot látogathat a védőnő, ha ez szükséges, és ha nincs abban a lakásban koronavírus-fertőzött vagy fertőzésgyanús ember. A védőnő vigyen magával maszkot, kézfertőtlenítőt. Ha a védőnő úgy ítéli meg, hogy nincs szükség személyes találkozásra, lehetséges a távkonzultáció.

Ez tehát egy júniusi keltezésű utasítás, amelyről úgy ítélte meg a kormányhivatal, az NNK, hogy a jelenlegi viszonyok között is megfelelő.

A laikus olvasónak az tűnik föl, hogy mindkét utasítás akkor íródott, amikor épp alábbhagyott a koronavírus terjedése. Azóta azonban más a helyzet.

Egy forrásunk, aki mindkét levelet megkapta, a Narancs.hu-nak azt mondta, az a legkisebb gond, hogy nem friss dátumú az utasítás, amelyet követniük kell. Az igazi probléma, hogy egészen más volt a járványügyi helyzet júniusban, mint most, amikor napról napra egyre több a koronavírusos beteg, sokkal több, mint tavasszal. A hivatalosan publikált betegszámhoz képest a reális szám a szakmabeliek szerint is tízszer nagyobb. Forrásunk ennek fényében megdöbbentőnek tartja, ezek a levelek a védőnőre tolják a teljes felelősségét annak, hogy eldöntse, vállalja-e a családlátogatást, megkockáztatva ezzel, hogy vektorként szerepeljen a járványban.

Az iskolai ellátó munkára vonatkozó útmutatást a mai napig nem kaptak a védőnők. Az iskolaorvosi munkáról ugyan született állásfoglalás, de a két szakma tevékenysége nem fedi teljesen egymást. Az iskolaegészségügyi szűrés – például a fejtetvesség elleni védekezés – a védőnők feladata, és elég sok kontakttal jár. A hibához elég annyi, hogy az igazgató esetleg nem szól a védőnőknek – hivatalosan, vagy csak szóban –, hogy ne most jöjjenek már átnézni a gyerekek fejét, mert vírusgyanús esetük lehet.

Annyi eldobható maszk és gumikesztyű nincs, hogy minden gyereknél cseréljék, így marad a mosható maszk és gumikesztyű. Pajzsot, egyéb védőfelszerelést a védőnők nemigen látnak. Volt, hogy egy helyen kaptak egy csomag kesztyűt, ami lejárt szavatosságú, már akkor szétbomlott, amikor felhúzták.

Ami a távkonzultációt illeti, ehhez megfelelő eszközök kellenek. Nem jut minden védőnői körzetre számítógép, kamerával, mikrofonnal, hangszóróval. A saját gépüket, okostelefonjukat használják erre a védőnők, akiknek közel fele már nem annyira fiatal; ennyire vonzó most ez a pálya. Januártól a törvény szerint elveszik a közalkalmazotti státuszukat. Egészségügyi szolgálati jogviszonyba kerülhetnek ehelyett – ha aláírják november 15-ig, vagy az új hírek szerint később az erről szóló szerződést. Az átalakulást rögzítő végrehajtási rendelet azonban még nem jelent meg. A kedden újból kihirdetett veszélyhelyzet azzal jár, hogy január elsejéig nem mondhatnak föl az egészségügyi dolgozók, a védőnők sem. Közben hallanak olyan híreket, hogy talán mégsem egészségügyi szolgálati jogviszonyuk lesz, hanem arra ösztönzik őket, hogy prakszisközösségekben folytassák a munkájukat – de erről sem láttak még értesítést.

Megkérdeztük az NNK-t és a megyei kormányhivatalt, tévedésből küldtek-e májusi és júniusi keltezésű leveleket a védőnőknek, vagy úgy gondolja Müller Cecília, hogy az akkori iránymutatások a jelenlegi helyzetben is aktuálisak és elegendőek. Ha válasz érkezik, közölni fogjuk.

(Címlapképünk illusztráció)

Figyelmébe ajánljuk