A gyulai fideszes polgármester egykori fideszes alpolgármesterével csapott össze a bíróságon

Kis-Magyarország

Volt-e összefonódás, volt-e összedolgozás a gyulai városvezetés és egy vállalkozói kör között, voltak-e korrupciós jelenségek? Vagy mindez csak galád rágalom, hazugság és sértettségből adódó magánakció? Egyebek között erről szólt a nagy nyilvánosság előtt, különösen nagy érdeksérelmet okozó rágalmazás vétsége miatti csütörtöki tárgyalás Görgényi Ernő gyulai fideszes polgármester és egykori pártbéli alpolgármestere, Galbács Mihály között a Békéscsabai Járásbíróságon.

„A végsőkig elmegyek ebben a harcban, pedig mindent megtettek ellenem és családom ellen. Engem leárulóznak, el akarnak takarítani, névtelenül megpróbálnak lejáratni azért, mert szembe mertem menni a gyulai városvezetőkkel. Aki a polgármesternek ellentmond, azt ellehetetleníti, a képviselő-testület és a bizottságok pedig csak azért vannak, hogy vita nélkül megszavazzák az előterjesztéseket” – mondta érzelmektől is átfűtöttem csütörtökön a Békéscsabai Járásbíróságon Galbács Mihály volt gyulai fideszes alpolgármester, aki jelenleg a Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) színeiben ellenzéki önkormányzati képviselő Gyulán.

„Nem vagyok én Chuck Norris, akitől mindenkinek félnie kellene, épp az ellenkezője az igaz, amit pedig Galbács Mihály összehord, az hazugság, amit nagy erőfeszítés volt végighallgatnom. Ha mindenre reflektálnék, akkor az két napig tartana” – reagált Galbács mondandójára Görgényi Ernő (Fidesz-KDNP), aki 2010 óra vezeti a békési fürdővárost. (Még tavasszal Görgényi volt az, aki országos visszhangot kiváltva minden alap nélkül rémhírterjesztés miatt feljelentést tett a rendőrségen Csóka-Szűcs János helyi aktivista ellen, aki egy közösségi oldalon tett bejegyzésében leírta, hogy a koronavírus-járvány miatt kiürítették a gyulai kórházat, és hazaküldtek beteg embereket.)

A 23 oldalas dolgozat vetette hullámok

Tavaly nyáron Galbács még a Fidesz tagjaként, de a gyulai képviselő-testület Fidesz-frakciójából már kizárt politikusként, 23 oldalas dolgozatot írt a gyulai fideszes városvezetéssel kapcsolatos, általa gyanús tartott ügyek miatt, s ezt hivatalos úton elküldte a Fidesz-MPSZ etikai bizottságának, hogy tárgyalják meg, mert különben a párt számára rossz véget fog érni a történet. Az etikai bizottság végül nem foglalkozott az üggyel. Megírtuk, a grémium Galbács dolgozatát eljutatta a térség országgyűlési képviselőjének, Kovács Józsefnek, aki annak a kezébe adta, akiről szólt, Görgényi Ernő gyulai polgármesternek. Aki a leírtak miatt feljelentést tett.

Gabács Mihály elöl, mellette Bárándy Gergely a bíróságon

Gabács Mihály elöl, mellette Bárándy Gergely a bíróságon

Fotó: A szerző felvétele

Ugyanez a dolgozat füzet formájában a 2019-es helyhatósági kampányban eljutott minden gyulai háztartásba is. Emiatt újabb feljelentés tett Görgényi, valamint az a két vállalkozó, akiről az összefoglaló anyag szól. A Narancs.hu már hírt adott róla, a két feljelentés nyomán két, egymással párhuzamos per folyik. Az egyik a Békéscsabai Járásbíróságon, a másik a Pesti Központi Kerületi Bíróságon.

Meglepően magas profitráta

Portálunk korábban megírta, hogy a Galbács-féle összefoglaló irányított közbeszerzésekről, túlárazásokról, egy jól meghatározható vállalkozói kör és a gyulai városvezetés összefonódásáról szól. Galbács kimutatása szerint mindebből az is következik, hogy Piskolty Tibor és Csizmadia Imre cégei taroltak a helyi közbeszerzési pályázatokon, és építőipari cégeik az ágazatban szokatlanul magas, 16 százalékos nyereségrátával dolgoznak, ami nagyban csak az Orbán Viktorhoz legközelebb álló oligarcháknak, így Mészáros Lőrincnek sikerül. (Az építőiparban az átlagos profit nem haladja a meg a 3-4 százalékot.)

A Békéscsabai Járásbíróság a rágalmazási perben valóságbizonyítást rendelt el, s ennek keretében csütörtökre terjedelmes anyagot állított össze Galbács Mihály és védője, Bárándy Gergely. Ebben megerősítették, hogy 2014 és 2019 közötti öt évben a gyulai önkormányzat által kiírt, összesen 49 közbeszerzési pályázatok teljes összegének 78 százalékát nyerte el a Piskolty Tibor és testvére tulajdonolta Futizo Kft. Emellett kifogásolták, hogy Piskolty üzlettársa, Csizmadia Imre 2010-től helyet kapott a közbeszerzési bizottságban, majd 2018-tól Görgényi Ernő második házassága révén rokona is lett a polgármesternek, s eközben hasított a Futizo Kft.

Görgényi: Nem vagyok én Chuck Norris

Görgényi: Nem vagyok én Chuck Norris

Fotó: Görgényi Ernő/Facebook.com

Harmincszorosára nőtt árbevétel

A Futizo Kft. 2010-ben 173 milliós árbevétele 2019-re csaknem 5,2 milliárd forintra, azaz a harmincszorosára (!) duzzadt, osztalékként pedig 2014 óta több mint 1 milliárd forintot vettek ki a cégből. Galbács Mihály azt bizonygatta, hogy a Futizo Kft.-nek a gyulai önkormányzattól elnyert megbízásai érdekes képet mutatnak. A legalacsonyabb áron nyer, majd több alkalommal többletmunkákra és áremelkedésre hivatkozva ezt az összeget a gyulai képviselő-testület kiegészíti úgy, hogy elérik a 16 százalékos profitrátát. Furcsa, de nem közvetlen összefüggésnek mondta Galbács, hogy tavaly csaknem akkora többlettámogatást szavaztak meg a gyulai képviselők a cégnek, mint amennyi osztalékot a tulajdonosok felvettek a nyereség után: közel 550 millió forintot. Igaz, a Futizo Kft. munkáinak csak alig 15 százaléka kötődik közvetlenül a gyulai önkormányzathoz.

Korábbi dolgozatában Galbács azt írta, hogy Gyulán a polgármestert többen 10 százalékosnak mondják, ami azt jelentené, egy-egy beruházás összegéből a vállalkozóknak ennyit kell leadni. Mindezt arra alapozza, hogy több vállalkozótól hallotta, aki azonban félnek vallomást tenni. Figyelemre méltó volt a csütörtöki perben a jelenleg Nagy-Britanniában dolgozó, de korábban Békés megyei kivitelező cégeknél vezető beosztásban dolgozó Mikó János írásbeli vallomása, aki megerősítette a fentieket. Mindehhez hozzátette, a gyulai Göndöcs-park felújítási munkáival összefüggésben szem- és fültanúja volt annak, hogy egy közvetítőként eljáró személy külföldi út kifizetését kérte az egyik nyertes pályázótól a polgármesternek és párjának.

Hazugság és újabb feljelentés

A Galbács-féle valóságbizonyítás minden elemét hazugságnak és semmivel sem bizonyított rágalomnak nevezte Görgényi Ernő és védője Magyar György, akik szerint tele van ellentmondásokkal a volt fideszes alpolgármester vádlotti vallomása. Görgényi szerint a képlet roppant egyszerű: egy sértett ember nem tudja megemészteni a vele történteket és rágalomhadjáratba kezd. A gyulai polgármester jogi képviselője a Békéscsabai Járásbíróság előtt azt is jelezte, hogy közvádas ügyben eljárást kezdeményeznek Mikó János ellen, az írásos vallomásában szereplő ügyek miatt.

A hosszúra nyúlt tárgyaláson komoly vitába keveredett egymással a magánvádló és a vádlott ügyvédje. Bárándy Gergely arra hívta fel a figyelmet, hogy nem a Galbács-féle összefoglaló anyagban szereplő mondatokból levont logikai következtetések megítélése a per tárgya, hanem csupán az ott szereplő mondatok. Magyar György viszont azért sopánkodott, Galbács elzárkózott attól, hogy a kérdéseire válaszoljon, holott ő mondatról mondatra végigment volna kérdéseivel Galbács dolgozatának általuk sérelmezett mondatain.

Galbács: elmegyek a végsőkig

Galbács: elmegyek a végsőkig

Fotó: A szerző felvétele

Két szálon is: folyt. köv.

Galbács a perben nem hagyott kétséget, hogy az őt árulónak nevező és haragtartó gyulai polgármesterrel szemben a végsőkig harcol. Görgényi viszont egy vállalhatatlan ember vállalhatatlan tetteiről beszélt. (Görgényi nem járult hozzá a tárgyaláson, hogy felvétel készüljön róla.) A nem is olyan régen még fideszes polgármester és alpolgármesterként egymás mellett küzdő párttársak mára nagyon távol kerültek egymástól.

A Békéscsabai Járásbíróság előtti perük januárban folytatódik Görgényi és tanúk meghallgatásával. A párhuzamosan folyó másik perüket még decemberben tartják a Pesti Központi Kerületi Bíróságon. Minden szinten: folyt. köv.

(Címlapképünkön: Kovács József (balról) a gyulai választókerület fideszes parlamenti képviselője, Piskolty Tibor (középen, a Futizo Kft. tulajdonosa és Görgényi Enő (Fidesz-KDNP) polgármester)

Neked ajánljuk

Szécsi Noémi: Nem és nem

  • Szécsi Noémi

Erős szíve legyen annak, aki kicsavarja az olvasó tömegek kezéből a Jókaijukat. Ez egy szent kötelék, elszakíthatatlan.

Gépre kötve

Magyar közéleti influenszer nem robbantott nagyobbat az elmúlt időszakban, mint Gulyás Márton a Partizán elindításával. De itt rögtön tisztáznunk kellene, hogy mi is pontosan az a felület, ahol a Partizán működik.

Határkeresők

Leszbikus anyák, bocsánatot kérő gyilkosok, a mennyországba beszívva-bemargaritázva igyekvő floridai nyugdíjasok. Megnéztünk pár filmet az idei BIDF programjából.

A sötétség oldalvizein

  • Bacsadi Zsófia

Sokáig úgy tűnhetett, hogy a holokauszt marad a zsidókról zsidók által mesélt történetek sarokköve, a meghatározó trauma, amely évtizedek múltán is formálja az elbeszélést és a népirtás után született generációk identitását.

Lawrence Ferlinghetti (1919–2021)

  • Kálmán C. György

Nyilván vannak néhányan, szerencsések, akik személyesen is ismerték, magyarok is. Biztosan csupa jó emlékük van róla, azt hiszem, hogy szívélyes, kedves, kedélyes vendéglátó lehetett.

„Dúdolok neki Prokofjevet”

  • Soós Tamás

Játszik az agyafúrtan rockos Óriásban és az írókat könnyűzenészekkel összehozó Rájátszásban, de az elmúlt években szólóban találkozhattunk vele. Apaságról, Háy-versekről és a február végén megjelent második szerzői lemezéről beszélgettünk.

„Nem volt terv”

Huszonkét éves korában hagyta el az országot, jelenleg Thai­földön van a műterme. Minden munkája – bár a formák, a színek és olykor a médium is változnak – az ember, az emberség helyét keresi a szűk és a tágabb környezetben. Művészetről és hazáról beszélgettünk Messengeren, egy kalandos életút történeteinek a keretében.