Korrupciógyanús szerződések – Nyomoznak a békéscsabai botrányban

Kis-Magyarország

A tavalyi jegyzői feljelentés után továbbra is ismeretlen tettes ellen folyik a nyomozás a békéscsabai tanácsadós mutyiban, zugírászat és más bűncselekmények miatt. Eredmény május végére várható.

Tavaly ősszel több cikken keresztül dolgoztuk fel a Békéscsabán történt mutyigyanús tanácsadói szerződések kálváriáját: októberben megírtuk, hogy a Békéscsaba és Térsége Többcélú Önkormányzati Kistérségi Tárulás (továbbiakban: a Társulás) és az általa fenntartott szociális intézmények számtalan, főként jogi szaktudást igénylő és egyéb tanácsadásra (például vezetői, szervezetfejlesztési vagy konyhai) vonatkozó szerződést kötött egy jól körülhatárolható vállalkozói körrel: a Haranginé Ádám Zsuzsanna által vezetett Joghatás Kft.-vel, magával Haranginéval, volt férjével, H. László Attila ügyvéddel és fiukkal, H. Lászlóval. A család a 2011 novembere és 2015 júniusa között kötött szerződésekből összesen 167 millió forinthoz jutott hozzá – ebből 116 millióhoz csak a Joghatás Kft.

A Társulás és Békéscsaba város képviselő-testülete 2015 év eleje óta foglalkozik az üggyel. Tavaly nyáron egy mindenre kiterjedő vizsgálatot rendeltek el, mely júniusban kezdődött és 39 szerződést érintett. Első körben hat szerződést bontottak fel: egyet értékaránytalanság miatt („konyhai” ügyekben havi több mint egymillió forintért adtak tanácsot), a többit jogszerűtlenség miatt, mely abból következett, hogy az ügyvédi törvény szerint jogi tanácsadást gazdasági társulás és magánszemély nem végezhet (csak ügyvéd, jogtanácsos vagy közjegyző), a Joghatás Kft. így ezekben az esetekben jogszerűtlenül járt el. A könyvvizsgálói és pénzügyi hiányosságok mellett pedig sok esetben még a közbeszerzési törvényt is megsértették azzal, hogy nem írtak ki közbeszerzést, hanem automatikusan a cég kapta meg a tanácsadói feladatot. Cikkünkre akkor Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere és egyben a Társulás jelenlegi elnöke elismerte, hogy látszanak szabálytalanságok, de szerinte a politika ebből is nagyobb ügyet csinált, mint amilyet kellett volna.

Képünk illusztráció

Képünk illusztráció

Fotó: MTI

A nyári vizsgálatok (két könyvvizsgálói, két pénzügyi, egy informatikai, egy közbeszerzési és egy jogi, melyet követett egy jogi felülvizsgálat is) eredményeit végül a város közgyűlése november végén tárgyalta, ahol természetesen mi is ott voltunk. A jogi jelentést készítő Farnas József ügyvéd akkor megállapította, hogy nem volt szerencsés a családi vállalkozás formájában megvalósuló tanácsadói munka, hogy ez morálisan is nagy károkat okozott és nem mellesleg formai szempontból csupán egyetlen szerződést talált szabályosnak. A felülvizsgálatot a Jogi és Ügyrendi Bizottság által felkért Bagdi László ügyvéd végezte, aki szerint a Kft. bár végzett szervezetfejlesztési tanácsadást, az ehhez szükséges szaktudásra semmiféle bizonyítékot nem talált a vizsgálat során, ráadásul az intézményeknek súlyos anyagi károkat okoztak és egyébként az ügyvédi tevékenység esetén fogalmilag kizárt a túlóra díj számlázása, mely a kedvezményezett körnél igen sokszor előfordult. A képviselő-testület végül 15 igennel és egy tartózkodással (Szarvas Péter) megszavazta, hogy kérjék fel a jegyzőt a feljelentés megtételére „a 2011. november 3-a óta a Társulással és intézményeivel kötött szerződések miatt a Békéscsabai Rendőrkapitányságon, zugírászat, csalás, hanyag- és hűtlenkezelés, illetve számviteli fegyelem megsértése miatt, ismeretlen tettes ellen.”

Kérdésünkre Bacsa Vendel, Békéscsaba jegyzője elmondta, hogy a feljelentés megtörtént. A nyomozás a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányságon és a Gyulai Járási és Nyomozó Ügyészségen folyik, ám további információval egyelőre ő sem rendelkezik. Megkerestük az illetékes szerveket is, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányságtól mindössze annyit tudtunk meg, hogy az ügyben ők kijelölés alapján nyomoznak, mivel azonban az ügy folyamatban van, nem adhatnak további tájékoztatást. Ugyanerről tájékoztatott a Gyulai Járási és Nyomozó Ügyészség is, azzal kiegészítve, hogy ők zugírászat és más bűncselekmények miatt nyomoznak ismeretlen tettes ellen, az „ügyben gyanúsítottkénti kihallgatásra eddig nem került sor, a nyomozás határideje 2016. május 22. napja”. Információink szerint a feljelentés megtörténte és a jegyző erről való beszámolója óta Békéscsaba képviselő-testületi ülésein az ügy nem került szóba.

Neked ajánljuk

Elszáll az Orion

„A témáról eddig még nem született átfogó kiállítás, amely ennyire komplex módon mutatná be a két háború közötti, metropolisszá nőtt Budapest világát” – olvasható a Magyar Nemzeti Galéria beharangozójában, ami alapján az intézmény nyári tárlata éppúgy lehet két­élű nosztalgiával átszőtt szemfényvesztés, mint az urbanizáció kelléktárának tételes feldolgozása történelmi tanulságokkal.

Zuhanástörténetek

„A Felfelé zuhanásban Kadarkai Endre a magyar popkulturális ikonok történeteit járja körül, akiknek életútja valamilyen tragikus fordulat kapcsán mélyzuhanást vett” – halljuk a nemrégiben indult riportsorozat bevezetőjében. Ígéretes felütés, de rejt magában rizikót. Rögtön a kérdés: mit is jelent egyáltalán az, hogy valaki „magyar popkulturális ikon”?

Élet, nagyság

Rengeteg kraft, nyitottság és bátorság van a szakmában, még a bérletrendszerben működő vidéki kő bábszínházakban is. Ám az erős mezőnyben is kiemelkedő volt a Free­szfe két előadása a Magyarországi Bábszínházak 15. Találkozóján, a nyolcéves kortól ajánlott A halhatatlanságra vágyó királyfi és a leginkább felnőtteknek, esetleg középiskolásoknak szánt Mundstock úr.

Az akasztott ember égő háza

Magyarországon a katolikus papság minden évben, Szent Miklós napján felszenteli a pálinkát. Magyarországon a miniszterelnök úgy akar újabb szavazókat felcsípni, hogy pálinkázós fotókat publikál magáról. A pálinka hungarikum, a hungarikum meg valamiféle pecsét, mely azt hivatott garantálni, hogy az illető produktum a földi javak legkiválóbbika, amelyet csak nekünk teremtett nagy jókedviben a szent atyaúristen.

Lendületből

Vasárnap több mint 50 településen pótolták a veszélyhelyzet miatt elmaradt időközi önkormányzati választásokat. Összesen 74 különböző választást tartottak, számos helyen ugyanis párhuzamosan lehetett voksolni polgármesterjelöltekre és egyéni képviselőjelöltekre. A választások többsége pártpolitikai szempontból érdektelen volt, mert csak független jelöltek indultak. Ahol viszont versenybe szálltak a pártok, ott elég egyértelmű kép rajzolódott ki az ellenzék folytatódó vesszőfutásáról és a Fidesz egyre nyomasztóbb fölényéről.

Jogfosztás után

Az amerikai legfelsőbb bíróság döntésével egyik napról a másikra illegálissá vált az abortusz jó néhány tagállamban, rövidesen pedig akár az államok felében lehet tiltott vagy erősen korlátozott ez a jog. Sokan attól félnek, hogy ez csak a kezdet: az eddig a tagállami jogköröket hangsúlyozó abortuszellenesek immár országos tiltást szeretnének, miközben más jogok is veszélybe kerülhetnek.

Együtt egymás ellen

Egy időben tartják 2024-ben az önkormányzati és az európai parlamenti választásokat, ami tovább bonyolítja az ellenzék helyzetét. Vannak olyan polgármesterek, akik szerint minthogy eddig is nehezített pályán mozogtak, ezt a helyzetet is kezelni lehet majd.

„Még nem látott várost”

Ha egyszerre tartják az EP- és az önkormányzati választásokat, az ellenzéknek nyár végére ennek megfelelő választási stratégiát kell kidolgoznia. Csárdi Antal LMP-s képviselővel beszélgettünk még a fővárosi terek államosításáról, a költségvetésről, az extraprofitadóról és Hadházy Ákosról is.