Lépfene-botrány: hogyan kerülhetett döghús az ünnepi asztalra és mit tesznek a hatóságok?

Kis-Magyarország

Felbolydult Kötegyán, miután kiderült, hogy a helyben terjesztett döghústól többen megbetegedtek. Nemcsak a fertőzés borzolja a kedélyeket, a falubeliek azon is kiakadtak, hogy az önkormányzatnak eszébe sem jut őket megfelelően tájékoztatni. A háttérben fura összefonodásra bukkantunk.

„Huszonnyolcszor nyilatkozhattam volna már, de tudatosan eddig sem és ezután sem teszem. Részben a média csinált botrányt a Kötegyánban történtekből, de hangsúlyozom: nem nyilatkozom” – magyarázta a település fideszes polgármestere a Narancs.hu-nak, miért nem hajlandó tájékoztatni a sajtót az ügyről, majd letette a telefonját.

Ugyanis a botrány kirobbanása óta – ezt hallani a faluban úton-útfélen – Nemes Jánost alig látni, információkat senkitől nem kapnak, holott sokan félnek: a lépfene, azaz az anthrax egy súlyos, az esetek nagy részében halállal végződő gyors lefolyású betegség, amely beteg állat – főleg kérődzők – húsából terjed át az emberrel. Az anthraxról mindent elmond, hogy biológiai fegyvert fejlesztettek belőle, 1979-ben – amikor egy szovjet laboratóriumból kiszabadult - hatvanhatan haltak meg, az esetet "biológiai Csernobilként" emlegetik.

Persze nem csak a helyiek tartanak a betegségtől. A román határ melletti Békés megyei településen kitört lépfene botrány megjárta a teljes hazai sajtót, sőt, már a romániai magyar lapok is arról cikkeznek, hogy a fertőzés átterjedhetett-e Bihar és Arad megyére.

Vesztegzár-veszély a határon

Mint ismeretes, a betegség úgy terjedt át az emberre, hogy egy házaspár döglött állatot dolgozott fel, majd árulták a húst a településen, amiből többet is vettek és ettek. A rendőrség nagy erőkkel vonult fel a döglött állatot feldolgozó házhoz, hogy a fertőzéseket megakadályozza.

Képünk illusztráció, nem a helyszínen készült

Képünk illusztráció, nem a helyszínen készült

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Kötegyániak arról számoltak be a Narancs.hu-nak, hogy az elmúlt napokban az önkormányzat vezetésétől – a polgármestertől, az alpolgármestertől és a jegyzőtől – érdemi tájékoztatást nem kaptak, sőt többen állítják, hogy a polgármester ezekben a vészterhes napokban eltűnt a településről. Szerettük volna megkérdezni Nemes János polgármestertől, hogy pontosan mi történt, de a fent idézett pár mondaton túl nem volt hajlandó megszólalni.

Ami azért is furcsa, mert ő a helyi védelmi bizottság elnöke. Szokai Dániel jegyző a Blikknek azzal indokolta az önkormányzat "hallgatását", hogy nincs hatáskörük és illetékességük az ügyben.

Helyi közlés híján a lakosok csak a sajtóból értesültek a fejleményekről, hivatalosan senki nem tájékoztatta, nem nyugtatta meg őket. Holott fennállt a lehetősége annak is, hogy akár az egész település – közel 1500 lakos – vesztegzár alá kerül. Egyelőre csak az érintett tanyát vágták el hermetikusan a külvilágtól.

Egyébként azt beszélik a faluban, hogy a Kötegyán szélén található tanyán nem először fordult elő, hogy elhullott állatot dolgoztak fel, sőt, korábban a döghúsból került a közeli településekre is. A Blikk arról számolt be, hogy összesen 11 embert kezelnek lépfene fertőzéssel vagy annak gyanújával. A döglött állat húsát feldolgozó házaspár most is kórházban van, a másik 9 ember otthonában kap antibiotikumos kezelést. A vesztegzár már nem indokolt, ugyanis az anthrax emberről emberre nem terjed, tehát ha több ember nem kerül érintkezésbe a döghússal, akkor nincs fertőzésveszély.

A helyiek dühösek

Kötegyániak azt mondták, nehezen tudják elképzelni, hogy az önkormányzat vezetése, akárcsak informálisan is, de ne tudott volna arról, hogy az elmúlt időszakban mi folyt a kérdéses tanyán, ahol A. József és felesége lakik.

A helyiektől tudjuk, hogy a tulajdonos felesége a kötegyáni idősek otthonában, míg a lányuk a helyi önkormányzati konyhán dolgozik, ami kérdések sorát veti fel. Úgy értesültünk, hogy a két nő az elmúlt napokban nem ment be a munkahelyére.

Több falubeli is összefonódást sejt a háttérben. Ugyanis a tanya gazdája egy olyan sarkadi vendéglővel is kapcsolatban állt – a Békés Megyei Hírlap online kiadása szerint korábban még húst is szállított oda –, amelynek tulajdonosa korábban segített a szavazók aktivizálásában Nemes Jánosnak. Így a polgármesternek különösen kínos lehet az ügy.

Frissítés: Cikkünk megjelenése után szerzőnket megkereste a szóban forgó vendéglátóhely tulajdonosa, aki sérelmezte a cikkben leírt állításokat, értesüléseket, azt állítva, hogy amit a Beol nyomán írtunk, valótlanság. Hangsúlyozta, amióta a vendéglő működik semmilyen egészségügyi kifogás nem merült fel, amit az is bizonyít, hogy a mai napig nyitva van. A kifogásolt húsáruból sem korábban, sem az elmúlt hetekben nem került egyetlen kilogramm sem az étterembe. A történtek miatt az érintettek és az olvasók elnézését kérjük.

 

Nemes János

Nemes János

 

Nemes egyébként 2010 még függetlenként, illetve az MSZP és a Munkáspárt támogatásával indult, majd 2014-ben – valószínűleg megértve az idők szavát – már fideszes színekben nyert az önkormányzati választáson. Nemes a 2019-as őszi helyhatósági választáson is indul, nagy támogatója a térség fideszes országgyűlési képviselője, Kovács József.

Kellemetlen előzmények

Arról a beol.hu számolt be, hogy a lépfene valószínűleg felütötte a fejét a szomszédos kisvárosban, a közel 10 ezres Sarkadon is. Értesüléseink szerint itt ahhoz a vendéglőhöz jutott el a fertőzött döghús, amelynek tulajdonosa Kötegyánban él, és korábban a helyi cigány kisebbségi önkormányzat elnöke volt. A férfinak korábban meggyűlt a baja a törvényekkel is, amikor a magyar rendőrök  2014-ben a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren angol kollégáiknak adták át a férfit, aki a szigetországba csalt és ott kényszerített prostitúcióra fiatal magyar lányokat. Azóta már szabadult az angliai börtönből.

A Narancs.hu még tavaly év végén számolt be arról, hogy a Kötegyánban a szegényeknek szánt szociális tűzifa elosztása miatt a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság nyomozást folytat. Állítólag több mint 200 köbméter fa nem jutott el oda, ahova szánták. Nemes János fideszes polgármester akkor sem nyilatkozott a Narancs.hu-nak.

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.