A luxusvilla kimaradt Mészáros Lőrinc nyilvánosságra hozott vagyonnyilatkozatából

  • narancs.hu
  • 2014. június 19.

Kis-Magyarország

Két nap óta nyilvános a felcsúti polgármester vagyonnyilatkozata. Vannak benne adatok, igaz, azok messze elmaradnak a korábban 6,9 milliárdra becsült vagyontól. És nem csak ez az egyetlen baj vele.

„Bár sem a sajtó, sem a sajtóhoz áttételesen köthető magánszemélyek nem tudtak a puszta kíváncsiságtól és vélt vagy valós tényeken alapuló, negatív következtetésre okot adó hírek megjelentetésén túl valós célt megjelölni, saját elhatározásomból úgy döntöttem, hogy településünk honlapján közzéteszem polgármesterségem időszakában benyújtott vagyonnyilatkozataimat. Teszem ezt annak ellenére, hogy a közelmúltban megjelent cikkek mindegyike a nyilvánosan hozzáférhető gazdálkodási adatok, a szintén nyilvános hirdetmények és ingatlan-nyilvántartási adatok alapján már teljes körben körbehatárolták azokat az adatokat, melyet egy polgármester a vagyonnyilatkozatában feltüntethet” – ezzel a beköszöntővel tette fel vagyonnyilatkozatait Mészáros Lőrinc a felcsut.hu-ra. Az esetet a 444.hu szúrta ki.

false

 

Fotó: MTI

Legutóbb az RTL Klub foglalkozott híradóiban Mészáros Lőrinc vagyonával, de korábban a 444.hu próbálta kikérni a vagyonnyilatkozatot, amit nem adott oda a felcsúti polgármester.

Most végre közzétette, és mi gyorsan át is futottuk azt. Tehát nagyvonalakban az alábbiak derülnek ki a dokumentumokból.

A 2014-esből például az, hogy

– Mészárosnak van egy Audi A5-ös gépkocsija,

Korábbi cikkeink Felcsútról:

– Ellenzék alakult a faluban

Interjú a korábbi polgármesterrel

Interjú Ferenczi Krisztinával

– takarékbetétben van 400 millió forintja (2013-ben még csak 200 milliója, 2012-ben csak 20 milliója, 2011-ben pedig csak egymilliója volt!),

– 20 millió forint készpénze,

– cégéből, a Mészáros és Mészáros Kft.-ből osztalékot is felvesz, de ugyanennek a cégnek havi 1,7 millióért tanácsot is ad!,

– ezenkívül rengeteg szántó, erdő, legelő és rét is Mészáros birtokában van Felcsúton, Bicskén és Alcsútdobozon (ezek már a korábbi évek beszámolóiban is szerepelnek).

Érdekes, hogy 2014-ben már társadalmi munkában látta el Felcsút vezetését, de 2013-ban 2,5 millió forint jövedelme azért származott belőle. A 2012-es, illetve 2011-es bevallásában még csak fel sincs tüntetve, hogy kapott-e pénzt a polgármesterségi munkáért.

2012-ben még volt egy Mercedes Sprinter kisbusza is, amitől később megvált. Ebben az évben még a Búzakalász ügyvezetője havi bruttó 180 ezer forintért, és ebben az évben 60 millió osztalékot vett fel a Mészáros és Mészáros Kft.-ből.

2011-ben még volt egy III. kerületi lakása is – itt 50 százalékos tulajdonos volt. Ekkor még csak egymillió forint volt takarékbetétben, és 40 millió készpénzben. Ebben az évben még csak 10 millió osztalékot vett fel cégéből.

Noha a vagyonnyilatkozatból azért láthatók Mészáros Lőrinc meggazdagodásának körvonalai, korántsem tudunk meg belőle mindent. Nincs például feltüntetve benne az a luxusvilla, amit szépen körbefényképeztünk tavasszal.

A villa

A villa

Fotó: Németh Dániel

Igaz, ez az ingatlan a Mészáros és Mészáros Kft. tulajdonában volt akkor, mindez azonban jelezheti, hogy ez a vagyonnyilatkozat nem tartalmazza teljesen Mészáros valódi vagyonát. Hiszen mint ismert: a Népszabadság listáján Mészáros 6,9 milliárdos vagyonával ért fel a 88. leggazdagabb magyar helyére. Ebből a nyilatkozatban azonban ennek az összegnek csak a töredéke lelhető fel.

Folytatása nyilván következik.

Figyelmébe ajánljuk