Nem tudni, mire kapja a támogatást a sarkadi fideszes polgármester feleségének egyesülete

Kis-Magyarország

Korábban 8, most 10 milliót kaptak a Városi Civil Alapból. 

Újabb körben oszott pénzt a Miniszterelnökség a Norvég Civil Alap helyére állított Városi Civil Alapból (VCA). Mint arról lapunk korábban, a Válasz Online cikkére hivatkozva beszámolt, ez az az állami pénzeszsák, amelyből jelentős részben fideszes vezetésű alapítványoknak, egyesületeknek ítélnek meg támogatást. Egy a napokban megjelent cikkében a Válasz Online arról írt, a Miniszterelnökség a tavalyi 4,4 után most 4,8 milliárd forinttal „ösztönözte” az alapítványi, egyesületi munkát. Alig két hete volt az idei eredményhirdetés, immár egyben látni, mi lett az eddig kiszórt 9,2 milliárd sorsa. Az igénylők 5 százaléka kapott 8–26 millió forint közötti kiemelt támogatást. Ez a bő négyszáz, javarészt Fidesz-háttérintézményként is leírható szervezet – köztük Németh Szilárdtól a kormánynak kampányoló pap, Bese Gergő köreiig – a teljes keret majd’ kétharmadát elvitte

Az elsőkörös pénzosztás után számoltunk be arról, hogy 8 millió forintot nyert a sarkadi fideszes polgármester, Mokán István felesége, Mokán Mária vezette Egészségünkért Sport- és Kulturális Egyesület. A tisztánlátás érdekében kérdéssorral fordultunk Mokán Máriához, ám semmilyen választ nem kaptunk tőle.

A VCA két hete kihirdetett második körében újabb pályázati pénzt, ezúttal 10 milliós forrást nyert az Egészségünkért Sport- és Kulturális Egyesület, amelynek honlapján néhány általános megállapításon és hangzatos lózungon kívül szinte nem találni semmit. 

Ezért újból kérdésekkel fordultunk a sarkadi székhelyű egyesület elnökéhez, ám ezúttal sem kaptunk választ. A legnagyobb elnyerhető összeg egy-egy pályázati körben 26 millió forint. Bódis András, az ebben az ügyben oknyomozást végző portál újságírója megerősítette a Narancs.hu kérdésére: a pályázati eredményhirdető csupán annyit tartalmaz, hogy feltünteti az egyesület nevét és az elnyert összeget. Így, ha az egyesület nevében nincs benne a település neve, akkor elsőre az sem derül ki, hogy a kedvezményezett „civil” szervezet az ország mely részén működik. Arról pedig végképp nem tudunk meg semmit, hogy az adott egyesület milyen projektre és mekkora összeggel adta be pályázatát.   

Egy biztos, a honlapja alapján komolynak éppen nem tűnő, de politikailag minden bizonnyal jól fekvő sarkadi Egészségünkért Sport- és Kulturális Egyesület a VCA két pályázati körén összesen 18 millió forintot nyert. Az egyesület nyitóoldalán egyébként egy tavaly júniusi sportnapot hirdetnek, a Progamok menüpont alatt pedig 2019-es sportprogramokról szólnak a "legfrissebb" beszámolók.

Mivel kérdéseinkre nem válaszolnak, nem derül ki, milyen céllal pályáztak és mire kapták a támogatást. Mindenesetre tény, hogy Mokán István a Fidesz Békés megyei területi választmányának az alelnöke is. 

(Címlapképünk illusztráció. Forrás: Sarkad Város Facebook)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk