Nem tudni, mire kapja a támogatást a sarkadi fideszes polgármester feleségének egyesülete

Kis-Magyarország

Korábban 8, most 10 milliót kaptak a Városi Civil Alapból. Az egyesület amúgy egy művelés alatt álló szántóra van bejegyezve.

Újabb körben oszott pénzt a Miniszterelnökség a Norvég Civil Alap helyére állított Városi Civil Alapból (VCA). Mint arról lapunk korábban, a Válasz Online cikkére hivatkozva beszámolt, ez az az állami pénzeszsák, amelyből jelentős részben fideszes vezetésű alapítványoknak, egyesületeknek ítélnek meg támogatást. Egy a napokban megjelent cikkében a Válasz Online arról írt, a Miniszterelnökség a tavalyi 4,4 után most 4,8 milliárd forinttal „ösztönözte” az alapítványi, egyesületi munkát. Alig két hete volt az idei eredményhirdetés, immár egyben látni, mi lett az eddig kiszórt 9,2 milliárd sorsa. Az igénylők 5 százaléka kapott 8–26 millió forint közötti kiemelt támogatást. Ez a bő négyszáz, javarészt Fidesz-háttérintézményként is leírható szervezet – köztük Németh Szilárdtól a kormánynak kampányoló pap, Bese Gergő köreiig – a teljes keret majd’ kétharmadát elvitte

Az elsőkörös pénzosztás után számoltunk be arról, hogy 8 millió forintot nyert a sarkadi fideszes polgármester, Mokán István felesége, Mokán Mária vezette Egészségünkért Sport- és Kulturális Egyesület. Cikkünkből kiderült: nem tudni, mekkora összegre és pontosan mire adott be pályázatot az egyesület a Miniszterelnökséghez, s azt sem, hogy az elnyert összeget mire fordítják. Ám ennél is furcsább, hogy az egyesület címe valójában olyan helyrajzi számon van Sarkad külterületén, amely egy helyi és egy békéscsabai magánszemély tulajdonában áll, ráadásul a kérdéses földterület egy mezőgazdasági művelés alatt álló szántó.

A tisztánlátás érdekében kérdéssorral fordultunk Mokán Máriához, ám semmilyen választ nem kaptunk tőle.

A VCA két hete kihirdetett második körében újabb pályázati pénzt, ezúttal 10 milliós forrást nyert az Egészségünkért Sport- és Kulturális Egyesület, amelynek honlapján néhány általános megállapításon és hangzatos lózungon kívül szinte nem találni semmit. 

Ezért újból kérdésekkel fordultunk a sarkadi székhelyű egyesület elnökéhez, ám ezúttal sem kaptunk választ. A legnagyobb elnyerhető összeg egy-egy pályázati körben 26 millió forint. Bódis András, az ebben az ügyben oknyomozást végző portál újságírója megerősítette a Narancs.hu kérdésére: a pályázati eredményhirdető csupán annyit tartalmaz, hogy feltünteti az egyesület nevét és az elnyert összeget. Így, ha az egyesület nevében nincs benne a település neve, akkor elsőre az sem derül ki, hogy a kedvezményezett „civil” szervezet az ország mely részén működik. Arról pedig végképp nem tudunk meg semmit, hogy az adott egyesület milyen projektre és mekkora összeggel adta be pályázatát.   

Egy biztos, a honlapja alapján komolynak éppen nem tűnő, de politikailag minden bizonnyal jól fekvő sarkadi Egészségünkért Sport- és Kulturális Egyesület a VCA két pályázati körén összesen 18 millió forintot nyert. Az egyesület nyitóoldalán egyébként egy tavaly júniusi sportnapot hirdetnek, a Progamok menüpont alatt pedig 2019-es sportprogramokról szólnak a "legfrissebb" beszámolók.

Mivel kérdéseinkre nem válaszolnak, nem derül ki, milyen céllal pályáztak és mire kapták a támogatást. Mindenesetre tény, hogy Mokán István a Fidesz Békés megyei területi választmányának az alelnöke is. 

(Címlapképünk illusztráció. Forrás: Sarkad Város Facebook)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Neked ajánljuk

Kutyából nem lesz unikornis

  • SzSz

„1 millió dollár nem tuti. Tudjátok mi a tuti? 1 milliárd dollár” – fűzi be Sean Parker, a simlis befektető a Facebook tejfelesszájú, egyetemista alapítóit a The Social Network – A közösségi hálóban. A Justin Timberlake játszotta pasas maga a gonosz kapitalista csábító, aki David Fincher filmje szerint főszerepet játszott abban, hogy néhány kapucnis srác nekifutásából vanity project helyett végül az egész világot meghódító gigavállalat jöjjön létre.

A legnagyobb átverés

Alighanem biztosra akart menni a Netflix, amikor jó pénzért – erről még lesz szó – megvette 2018-ban az akkor már internetszerte nagy népszerűségnek örvendő, és épp börtönbüntetését töltő álörökösnő, Anna Sorokin élettörténetének megfilmesítési jogát, és hozzá ugyancsak szép pénzért leszerződtette az Y generációs narratívák kipróbált tévés elbeszélőjét, Shonda Rhimest. Biztosra mentek, csak épp azt nem tudták eldönteni, hogy mit is akarnak ezzel az egésszel kezdeni, mit szeretnének mondani a történetről, és miért tartják egyáltalán érdekesnek a Sorokin-sztorit.

A legnagyobb tűzijáték

  • Csabai Máté

Zabszem van Tigran Hamasyan seggében. Az örmény folklór, a thrash metal, a prog rock és az ECM-stílusú ambient felé tett kirándulások után odaérkezik, ahonnan mások indulni szoktak: az amerikai jazzdalokhoz, Ella Fitzgerald, Charlie Parker és Chet Baker klasszikusai­hoz. Nem vitatom, hogy ragyogó invencióval és virtuozitással nyúl ezekhez, de izgága természetének nem tud parancsolni.

Távolról sem

  • Sándor Panka

Elgondolkodtató és megragadó látvány fogad (Erős Hanna és Zatykó Bori munkája): a színpadon hatalmas piros M betű, előtte piros szőnyeg, jobboldalt kör alakú vetítővászon, Bartha Máté videóival. A Kovács Lehel által megformált kutató, az Amerikából hazatért Gyarmati Egon bele is kezd a Magor-program kifejlesztésének hátteréről szóló ismeretterjesztő előadásába.

Elnyomás alatt nő

Naomi Wolf amerikai feminista író a Vagina című könyvében hosszan értekezik arról, hogy a vagina fölötti uralom és a nők társadalmi csoportjának elnyomása egy és ugyanaz.

Míg el nem tűnik

  • Erdei Krisztina

A 20. század alkotói gyakran keresték a fotózás valódi helyét a művészetek között. Moholy-Nagy és kortársai, az avantgárd fotográfia képviselői a festészetet utánzó fotóhasználattal szemben, a médium sajátos formanyelvének kidolgozására törekedve önálló kifejezésmódot fejlesztettek ki, amely képes a valóságot sajátos nézőpontok mentén rögzíteni.

A leégett kastély felépítése

A kötet megjelenése után publikált Párhuzamos létezésben című műhelyesszéjében Láng Orsolya úgy fogalmazott, hogy akkor zárja le a verseskötetének kéziratát, amikor úgy érzi, már nem tud többet mondani „arról a kevés dologról, ami foglalkoztat”.

Utánunk is ősök jönnek

Mint amikor locsog a tenger, nyolc-tíz mondatos, csak ritkán hosszabb szövegekből áll ez a regény. Apró képek, monológok arról, hogyan tölti el az életét az ember a neten és a valóságban, hogyan éli meg a rácsodálkozás örömét, szakadatlanul tanulva és csalódva.

Múlt, jelen, jövő

„Miről vitatkoznak a magyarok?” – teszi fel a fogós kérdést a Klubrádió nemrégiben indult műsorának, a Három az igazságnak a beharangozója. Aztán gyorsan meg is válaszolja: „Természetesen önmagukról. És természetesen csak egy igazságot ismernek arról, hogy kik is ők, mi jó nekik, és hová tartanak.

A dolgozó népé lett

A 20. századi magyar írók népes táborán belül kevés­szer fordult elő teljes egyetértés, de az 1953 óta működő szigligeti alkotóház mindenkinek bejött. Lehetetlen felsorolni, hogy az elmúlt hetven évben hányan emlékeztek meg róla meleg szívvel, és az sem volt soha vita tárgya, hogy „az íróknak” szükségük van-e egy balatoni kastélyra.