Már dátum sincs az orosházi síküveggyár kemencéjének újraindítására

Kis-Magyarország

Amikor tavaly augusztusban leállították a Guardian Orosháza Kft. nagy üvegkemencéjét, akkor még arról volt szó, hogy idén tavasszal újraindulhat. Ezt elhalasztották, de a cég most már azt közölte a Narancs.hu-val, hogy „nem egyértelműen meghatározható, hogy mikor tudják a kemencét újraindítani”.

Még 2022 augusztusában sajtóközleményében arról számolt be az egyesült államokbeli michigani központtal rendelkező világcég, hogy Békés megye harmadik legnagyobb árbevételű cégénél az európai energiaválság és a keresleti oldalon tapasztalható zavarok miatt lehűtik az orosházi FLOAT üveg-kemencét, és előreláthatóan az újraindítás leghamarabb 2023 tavaszán történhet meg. Már akkor jelezték azonban, hogy akkor indítják újra a kemencét, amikor az akkor igen magasra emelkedett földgázárak mérséklődnek, az alternatív tüzelőanyagokkal történő tüzelési lehetőségek, valamint a meglehetősen lecsökkent keresleti feltételek pedig érdemben javulnak.

Az idén márciusban már arról írtunk, hogy tavasszal sem indul újra a síküveggyár lelkét jelentő kemence, egyben kiderült, hogy az energiaárak drasztikus megemelkedése miatt a gyármentő kormányzati programra sem jelentkezett a Guardian Orosháza Kft. – annak ellenére, mintha az éppen az ilyen cégek találták volna ezt ki.

Ez azt követően került nyilvánosságra, hogy két MSZP-s országgyűlési képviselő, Komjáthi Imre és Szabó Sándor a gazdaságfejlesztési tárcához fordult ebben az ügyben, s onnan Fónagy János államtitkártól kapták a nemleges választ. A programban 420 milliárd forinttal támogatta a kormányzat a jelentkező 400 céget, amelyek 1000 milliárd forintnál is nagyobb energetikai beruházásokat valósítottak és valósítanak meg, ráadásul a vidéki vállalkozások esetében 45 százalékos volt a támogatási intenzitás. Közben a cég elismerte, hogy a termeléshez méretezte alkalmazottai létszámát, ám pontos foglalkoztatási adatokat nem adott meg.

Ismételten rákérdeztünk az amerikai Guardian Industriesnál az orosházi gyár újraindítására, de a cég a megkeresésünkre azt válaszolta, hogy 

„a jelenlegi gazdasági környezetben nem egyértelműen meghatározható, hogy mikor tudjuk a kemencét újraindítani”.

Ehhez hozzátették, hogy az energiaárak a 2022 augusztusi csúcshoz képest jelentősen csökkentek ugyan, de változatlanul magasak és ingadozóak a 2019-es szintekhez képest. „Ez a tény más gazdasági jelenségekkel kombinálva, beleértve az építőanyag inflációt és az európai és regionális építőipari tevékenység csökkenését, a keresletre jelenleg is kihatással van” – válaszolták kérdéseinkre. 

Megkérdeztük, hogy mi közép- és hosszabb távon a Guardian Industries terve az orosházi üzemmel, milyen szerepet, milyen profilt, milyen feladatot szán a cég az üzemnek, a jövőben hány alkalmazottal tervezik az itteni munkát, és hogy felmerült-e az a lehetőség, hogy bezárják az orosházi gyárat. „Továbbra is figyelemmel kísérjük az összes releváns gazdasági körülményt és változást, és tájékoztatást fogunk adni a kemence újraindulásának pontos dátumáról, amikor az már egy valós alternatíva lesz” – válaszolták, hozzátéve, hogy a floatüveg-olvasztó kemencét és a gyártósort újraindításra kész állapotban tartják.

„Tavaly sikeresen elvégeztük az ehhez szükséges karbantartási munkálatokat, idén pedig alternatív fűtési technológia megvalósításába fektettünk be. A termelés a bevonósoron és a lamináló soron folytatódik. A társaság foglalkoztatotti létszámát a jelenlegi tevékenységi szinthez igazítottuk” – írták. Végül jelezték, hogy a vevői kiszolgálás az orosházi és a Guardian-cégcsoport egyéb gyáraiból történik. Arra a kérdésünkre, hogy most hányan dolgoznak az orosházi gyárban, nem kaptunk választ.

A Békés megye ipari központjának számító Orosházán nemrégiben bezárta a kapuit az Alföldi Kohászati és Gépipari Zrt. A térség országgyűlési képviselője, a fideszes Erdős Norbert a Narancs.hu többszöri megkeresésére éppúgy nem reagált, ahogy a városi testület ellenzéki képviselőinek invitálására sem. Ők azt szerették volna, hogy számoljon be munkájáról és arról, mit tett vagy mit nem tett – többek között – az Orosháza Guardian Kft. ügyében.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Önarckép feketével

  • - turcsányi -

Ha van igazság a földön, Bert Schneiderből hétcsillagos hollywoodi aranyifjú válik. Egy léha, semmirekellő alak a sztárjelöltek örökké vidám, szőke és bikinis karéjában, a nyitott tetejű sport Mercije oldalának támaszkodva, golfhoz öltözve néz el a távolba, s számolja Los Angeles mindig felhőtlen egén az angyalokat.

Kiszámolós

Ha Ed Sheerannek van harminc kamionja, hat pengető alakú óriáskivetítője, öt saját fejlesztésű looper pedálja a forgószínpad öt különböző pontján, és 135 percet játszik – saját állítása szerint – nagyjából 70 ezer embernek, akkor hány keringős lüktetésű balladát játszhat el?

Az egyedüli boldogság

  • Balogh Magdolna

A dán írónő (1917–1976) bő öt évtizeddel ezelőtt befejezett, 1967 és 1971 között írt ön­életrajzi trilógiája azt az utat mutatja meg, ahogyan egy szegény sorsú, munkáskörnyezetben felnőtt lányból ismert és népszerű, számos díjjal kitüntetett szerző válik.

Térerő

A modern nagyváros az ipari forradalom következménye; a korábbiaktól gyökeresen eltérő termelési struktúra nyomán alakult ki az a térszövet, amelyben az európai civilizáció máig élni, bár lassan inkább csak túlélni próbál.

A vasutasok kérték

Talán Stephenson óta nem fordult elő, hogy egy működő vasúttársaság arra biztatta volna utasait, hogy ne vegyék igénybe a szolgáltatásait.

Magyar western fűnyíróval

Ha azt mondom, vásári bábjáték, azt mondod, Vitéz László. És persze Kemény Henrik. A műfaj magyarországi történetének meghatározó alakjai máig ott állnak minden, e hagyományt követő előadás mögött.

Veszélyes álmok

  • Eörsi Mátyás

Mire gondol az olvasó, ha azt hallja: „Zöld, biztonságos, versenyképes”? Vagy ezt: „Helyreállítás, erő és a hovatartozás érzése”? Esetleg ezt: „Együtt. Ellen­álló. Európa.”?