Még pajszert is Felcsútról, Mészáros Lőrinc öccsétől rendeltek a Várkert Bazárba

  • Magyar Krisztián
  • 2015. május 24.

Kis-Magyarország

Külön Mészáros Lőrinc öccse cégét hívta meg a Várgondnokság közbeszerzésre. Villáskulcs, vinkli, mérőszalag, de kalapács is a felcsúti cégén át jön a Várkertbe.

A Várgondnokság Közhasznú Nonprofit Kft. pár hete műszaki üzemeltetési feladatok ellátásához szükséges gépeket és szerszámokat vásárolt. Közel 300 darab eszközt rendeltek (ezeket alább, keretes írásunkban közöljük), amely között van mindenféle szerszám: például csillag-, imbusz- és villáskulcs, kalapács, satu, pajszer, WC-pumpa, elsősegélydoboz, vinkli és hosszabbító is nagy számban.

Ezeket kell beszerezni Mészáros cégének

4 darab Akkumulátoros ütvefúró-csavarbehajtó, 4 darab Sarokcsiszoló, 4 darab Dekopírfűrész, 4 darab Elektromos ütvefúró, 4 darab Szerszámosláda, 4 darab Válltáska bőr, 4 darab Csillag-villás kulcs, 4 darab Csillagkulcs, 4 darab Villáskulcs, 4 darab Dugókulcs, 4 darab Imbuszkulcs, 2 készlet Csavarhúzó készlet, 2 készlet Csavarhúzó készlet, villanyszerelő, 2 darab Kombinált fogó 180, villanyszerelő, 2 darab Oldalcsípőfogó 150, villanyszerelő,  2 darab Hosszúcsőrű fogó, villanyszerelő, 2 darab Blankoló- és krimpelőfogó, 8 darab Csőfogó, 2 darab Bitzfogó, 2 darab Lemezvágó olló, 4 darab Keretes fűrész, 2 darab PVC-vágó kés, 2 darab Multiméter profi, 2 darab Lakatfogó, szigetelésvizsgáló adapterrel, 4 darab Tolómérő, 10 darab Mérőszalag, 1 darab Mérőszalag, fém, tekerős, 3 darab Lézeres távolságmérő, 2 darab Nedvességmérő, 2 darab Légnedvességmérő, 10 darab Vízmérték, 1 darab Derékszög (vinkli), 4 készlet Reszelőkészlet, 4 készlet Csigafúró készlet, 4 készlet Betonfúró készlet, 12 darab Kalapács, 4 darab Laposvágó, 4 darab Betonvéső, 4 darab Pontozó, 2 darab Satu, 2 darab Pajszer, 20 darab Drótkefe, 4 darab Gázlámpa, 4 darab Hosszabbító + dob, 10 darab Elemlámpa SMD ledes, akkumulátoros, 2 darab Forrasztópáka 100 W, 220 V, 2 darab Gázégős forrasztó, 20 darab Párhuzamszorító csavaros, 2 darab Csőtisztító, 2 készlet Menetmetsző készlet, 4 darab Szennyvízszivattyú, 4 darab Locsolótömlő, 4 darab WC-pumpa, 2 darab Távhőmérő, 22 darab Létra, 8 darab Vízpumpafogó, 2 darab Csőfogó, 2 darab Görgős rézcsővágó, 2 darab Orrfűrész szikramentes vágáshoz, 1 darab Pressgép, 2 darab Szigetelt villanyszerelő szett, 2 darab Guruló szerelőállvány, 2 darab Hidraulikus, villás kézi raklapemelő (béka), 2 darab Kézi kocsi, 4 darab Bútorszállító kocsi (kutya), 2 darab Lépcsőjáró molnárkocsi, 2 darab Próbalámpa, 2 darab Beülő, 2 darab Inverteres trafó, 15 darab Elsősegélydoboz 1–30 fő, 5 darab Elsősegély doboz 50–100 fő, 1 darab Forrasztóállomás, 40 darab Hosszabbító, 10 darab Elosztó, 2 darab Kézi elektromos csőtisztító készülék.

A Budavári Önkormányzat és a Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. tulajdonában lévő cégnél úgy látták, akkor járnak a legjobban, ha ezeket a szerszámokat a felcsúti milliárdos polgármester, Mészáros Lőrinc öccsétől rendelik meg. A közpénzből finanszírozott beszerzésre 8,5 millió forintos kerete volt a Várgondnokságnak, amely hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárás során választotta ki az Agro-Felcsút Kft.-t úgy, hogy csak Mészáros János cégétől kért ajánlatot. Ezt megtehette, mert a közbeszerzés értékhatára nem lépte túl azt a 25 millió forintos összeget, amely felett már nyílt, többszereplős pályázatot kell kiírni – végül 8,19 milliós megbízást kötöttek Mészárossal. Több vállalkozást is megkerestek, közülük Mészáros János cégének 8,19 milliós ajánlata volt a legkedvezőbb – reagált érdeklődésünkre a Várgondnokság, ahonnan azt is megtudtuk, hogy a megrendelt gépek és szerszámok a Várkert Bazár üzemeltetésében segítenek majd. A tenderkiírásban egyébként még az is szerepel: a „szerződés európai uniós alapokból finanszírozott projekttel és/vagy programmal kapcsolatos”. (Frissítés: cikkünk korábbi változatában azt írtuk, csak Mészáros cégétől kértek árajánlatot, ez azonban nem igaz, mint írjuk másokat is megkérdeztek. - a szerk.)

A Várgondnokság Közhasznú Nonprofit Kft. – a saját és a Várkert Bazár honlapján közölt információk szerint – a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. és a Budapest I. Budavári Önkormányzat tulajdonában van. Feladata a Budavári Palota és a környezetében található állami tulajdonú, műemlékké nyilvánított ingatlanok és építmények vagyonkezelése, a fejlesztések előkészítése és egyes üzemeltetési teendők ellátása. A Várgondnokság a Várkert Bazár üzemeltetője is egyben, a közhasznú feladatait részben a Miniszterelnökség finanszírozza, részben pedig a rábízott állami vagyon hasznosításából származó bevételekből.

Úgy tudjuk, eddig még nem indult közbeszerzéseken Mészáros János cége (de legalábbis ennek nincs nyoma a kozbeszerzes.hu-n), és nem találtuk meg saját honlapját se, ahol mondjuk a referenciamunkák szerepeltek volna. Ennek ellenére tisztes árbevétellel bír. A 2010-ben alapított Agro-Felcsút 2011-ben máris 155 millió, 2012-ben 277 millió, 2013-ban pedig 407 millió forint árbevételt könyvelhetett el (a tavalyi eredmények még nem nyilvánosak). Arról már korábban írtunk: Mészáros Lőrinc lapunknak is nyilatkozó munkásai szerint a báty is besegít azzal, hogy hatalmas gépparkjához az öcs – egyebek közt – gépjármű-, illetve alkatrész-kereskedelemmel, gépjárműjavítással és -karbantartással, gumiabroncs gyártásával és ruházati termékek kiskereskedelmével is foglalkozó cégétől rendeli meg a szükséges alkatrészek egy részét. A Mészáros és Mészáros Kft. több munkása is arról számolt be, hogy akkor is csak az Agro-Felcsút Kft.-től vehették meg az új alkatrészeket, ha Felcsúttól távol dolgoztak, így a beszerzés az utazást is beleszámítva az indokoltnál jóval többe kerülhetett Mészáros Lőrincnek. Mészáros János cége miatt – amely ott van a Puskás Akadémia támogatói között – korábban a helyi Jobbik is szót emelt, mivel szerintük az Agro-Felcsúton keresztül az önkormányzati képviselő 700 ezer forint értékben számlázott a felcsúti polgármesteri hivatalnak.

Több lábon áll a felcsúti polgármester öccse

Mészáros Jánosnak – akinek cégügyeivel mi is foglalkoztunk korábban – az Agro-Felcsút Kft.-n kívül még két másik cége is van, bár azok jóval kisebb forgalmat könyvelhettek el az elmúlt években. Az 1993-ban alapított Pegazus Trade Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. – amelyet egyebek közt vendéglátásra, dohányáru-, ital-, könyv- és újság-kiskereskedésre jegyeztek be – 2011-ben és 2012-ben semmilyen forgalmat nem termelt, de 2013-ban már 41,7 millió forintos nettó árbevételt könyvelhetett el. Majdnem pontosan annyit, mint tavalyelőtt a J+D 98 Kereskedelmi és Szolgáltató Betéti Társaság, amelyet ugyancsak Mészáros Lőrinc öccse alapított.


Figyelmébe ajánljuk