Megkezdődtek a tanúkihallgatások Simonka körzetében, ahol választási csalás miatt nyomoznak

Kis-Magyarország

A napokban megkezdődtek Mezőhegyesen azok a tanúkihallgatások, amelyeket a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság a 2018-as tavaszi országgyűlési voksolással kapcsolatban rendelt el választás, népszavazás és európai polgári kezdeményezés rendje elleni bűncselekmény gyanúja miatt – értesült a Narancs.hu.

A mezőhegyesi rendőrőrségen megkezdődtek azok a tanúkihallgatások, amelyek célja, hogy tisztázzák: történt-e választási csalás a legutóbbi országgyűlési választáson a Békés megyei 4. számú egyéni választókerületében, ahol jelenleg is a fideszes Simonka György a parlamenti képviselő. A Békés Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársai a mezőhegyesi őrsre húsz perc eltéréssel hívják be azokat a választópolgárokat, akiknek aláírásával, pontosabban annak meghamisításával kapcsolatban fennállhat a bűncselekmény gyanúja. Így óránként három embert tudnak meghallgatni.

Békés megyében jelenleg két körzetben folyik választási csalással kapcsolatos nyomozás. A Narancs.hu számolt be arról elsőként, hogy ilyen vizsgálat elsőként több észak-békési településen indult, amelyek Békés megye 3. számú, Gyula központú választókerületéhez tartoznak. Ezt a vizsgálatot azonban nem Békés megyei rendőrök, hanem a Budapesti Rendőr-főkapitányság végzi.

Fordulat és kamupártok

Így néz ki az aláírásgyűjtő ív

Így néz ki az aláírásgyűjtő ív

Fotó: valasztas.hu

A dél-békési nyomozás fordulatot jelez, mert többen rögvest a 2018-as tavaszi parlamenti választás után az aláírásukkal való visszaélés miatt büntetőfeljelentést tettek, de a megindult nyomozást a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság később felfüggesztette. Így tett Füvesi Sándor, aki akkor a MSZP és a Párbeszéd, valamint Szabó Ervin, aki a Jobbik jelöltje volt. A választási szabályok az utóbbi időben könnyebbé tették, hogy valakiből képviselőjelölt lehessen, mert a választási szerv által kibocsátott aláírásgyűjtő íveken csupán 500 hiteles aláírást kellett gyűjteni, s ezek ellenőrzése, legalábbis a 2014-es választást követően, nem volt túl szigorú.

Ha a jelölőszervezet összegyűjtötte a kellő számú aláírást és azt befogadta, jóváhagyta a helyi választási bizottság, akkor hivatalosan jelöltté vált, ezzel egyben jogosult lett arra, hogy felvegye a központi költségvetéstől a kampányra biztosított 1 millió forintot. S ha ezt követően nem csinált semmit, annak az idevonatkozó szabályok ellenére nem, vagy alig volt szankciója. Így történhetett meg, hogy nem tudni, milyen forrásból, de adatbázisok kerültek a kamupártokhoz és jelölőszervezetekhez. Valakinek az is az érdekét szolgálhatta, hogy minél több jelölt legyen, s így minél jobban megosszák a választópolgárokat.

Békés megye 4. számú választókerületében, ahol 2010 óta Simonka György (Fidesz-KDNP) a parlamenti képviselő, rekordszámú aspiráns indult el a legutóbbi országgyűlési választáson. A kormánypárti képviselőt egyébként a voksolás után bűnszövetségben, különösen nagy értékre elkövetett költségvetési csalással vádolja az ügyészség, ezért a vádlottak padján ül.

Füvesi Sándor (MSZP) feljelentést tett

Füvesi Sándor (MSZP) feljelentést tett

Fotó: Füvesi Sándor/Facebook.com

Felhívás csalásra?

A verseny rajtvonalához 29 álltak, s végül 26-an lettek hivatalosan is képviselőjelöltek. (Köztük volt e cikk szerzője, a Narancs.hu vidéki témákkal foglalkozó rovatának szerkesztője, Bod Tamás – aktív közéleti szerepvállalását megelőzően is újságíró volt –, aki azóta felhagyott a politikai tevékenységgel és visszatért eredeti szakmájába, 2018 ősze óta portálunk rovatvezetője – a szerk.).

Füvesi Sándor, miután feljelentése után felfüggesztette a nyomozást a rendőrség, úgy fogalmazott a Narancs.hu-nak, hogy mindez a hatóság részéről felhívás újabb választási csalásra. A szocialisták akkori jelöltje nevét több kamupárt ívén is megtalálta, holott nem támogatta őket. Szabó Ervin (Jobbik) pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy sok estben az aláírásgyűjtő íveken a nevek sorrendje is egyezett, amiből az következik, hogy az adatokat egyszerűen átmásolták egyik ívről a másikra.

Kevesebb voks, mint támogató aláírás

A Békés Megyei Rendőr-főkapitányság ezt követően újraindította a nyomozást, és úgy tervezte, hogy még áprilisban kihallgatja a mezőhegyesi tanúkat, ám a koronavírus-járvány átírta a forgatókönyvet. Halasztani kellett. Így most kezdődtek meg a meghallgatások. A Narancs.hu-t tájékoztató helybeliek elmondták, hogy aláírásgyűjtő íveket tettek eléjük, egyben annak megerősítését vagy cáfolatát várták, hogy azokon az ő aláírásuk szerepel-e. A rendőrök kérdésre válaszolva azt is megerősítették több tanúnak, hogy a 2018-as parlamenti választással függ össze a mostani nyomozás.

Közvetlenül a voksolás előtt

Közvetlenül a voksolás előtt

Fotó: valasztas.hu

Figyelemre méltó, hogy a 2018. áprilisi választáson a dél-békési körzetben induló 26 indulóból 21-en nem szereztek annyi voksot, mint ahány támogató aláírást elvben összeszedtek. Érdemes megjegyezni Kálmándi László nevét (az NP nevű formáció jelöltje volt), aki 13, vagy Csurár Józsefét (Jó Út MPP jelöltje), aki 14 voksot gyűjtött. Egy mezőhegyesi választópolgár a történteket követően utánanézett a dolgoknak. Nem kevesebb, mint tizenhárom jelölőszervezetnél találta meg az aláírását, holott csak két aspiránst támogatott – mondta a Narancs.hu-nak még korábban.

Mindezek ellenére Simonka György csak néhány százalékkal végzett Szabó Ervin jobbikos képviselőjelölt előtt a 2018-as országgyűlési választáson a Békési 4. számú, Orosháza székhelyű választókerületben. A Fidesz politikusa a szavazatok 43,15 százalékát szerezte meg, Szabó Ervin 39,5 százalékot kapott.

FRISSÍTÉS!

Cikkünk megjelenése után Fetser János (MSZP) orosházi önkormányzati képviselő, korábbi polgármester és országgyűlési képviselő arról tájékoztatta a Narancs.hu-t, hogy a Dél-Békéshez és a 2018-as tavaszi parlamenti választáshoz köthető nyomozások többlépcsősek és nem egy szálon futnak.

A Békés Megyei Főügyészség tájékoztatása

A Békés Megyei Főügyészség tájékoztatása

Fotó: narancs.hu

Ezt bizonyítja az is, hogy Füvesi Sándor 2018. márciusi feljelentése nyomán a Békés Megyei Főügyészség, a rendőrség nyomozására alapozva, a választás rendje elleni bűntett miatt egy esetben már 2019 decemberében vádat emelt egy személlyel szemben vádat emelt a Gyulai Törvényszéken. Mindezt bizonyítja az ügyészség tárgyban született levele.

Figyelmébe ajánljuk