Fideszes vakítás: a szerencsi időközin aláírást gyűjtenek egy már jóváhagyott útfelújításra

Kis-Magyarország

Egy korábban jóváhagyott útfelújításra gyűjt aláírásokat a közelgő szerencsi időközi országgyűlési választás kampányában a Fidesz. Ebben nagy szerepet vállal a nyíregyházi kormánypárti képviselő, Vinnai Győző, akinek sokkal inkább saját portája előtt kellene sepregetni.

Tragikus motorbalesetben halt meg július 10-én Koncz Ferenc, a Fidesz-KDNP parlamenti képviselője, aki négy cikluson keresztül volt a törvényhozás tagja, legutóbb a szerencsi központú Borsod-Abaúj-Zemplén (BAZ) megyei egyéni választókerületben nyert. Halála miatt időközi választás írtak ki, amelyet október 11-én tartanak. A Fidesz-KDNP színeiben lánya, Koncz Zsófia indul a BAZ megyei 6. számú választókerületben, míg az ellenzék közös jelöltje a korábban antiszemita kijelentéseket tevő, de később visszavonó jobbikos Bíró László. Az októberi voksoláson múlik, hogy megmarad-e a kormánypártok kétharmados többsége vagy sem.

A folyó kampányban Koncz Zsófia többször nem válaszolt a független vagy ellenzéki médiumok kérdéseire. Emellett a helyi választási bizottság többségének véleménye szerint jogszabályt sértett, miután saját Facebook-oldalára olyan kampányfotókat posztolt, amelyeken gyerekek körében látható. Utóbb ezt a döntést érvénytelenítette a Nemzeti Választási Bizottság (NVB), mert nem köznevelési intézményben, hanem játszótéren készült a felvétel.

Koncz és Vinnai aláírásgyűjtő íve

Koncz és Vinnai aláírásgyűjtő íve

Fotó: narancs.hu

Az időközi kampány újabb érdekes esetének járt utána a Narancs.hu. Ezek szerint a szomszédos megye, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye fideszes országgyűlési képviselője tevékenyen segédkezik Koncz Zsófiának. Ám kérdéses, hogy akciójuk tényleges erőfeszítésnek vagy inkább afféle vakításnak tekinthető-e. Lövei Csaba nyíregyházi ellenzéki önkormányzati képviselő arról tájékoztatta portálunkat, hogy Vinnai Győző nyíregyházi fideszes honatya a borsodi időközi kapcsán Koncz Zsófia képviselőjelölttel együtt Tiszalúcra hívta raportra a Magyar Közút vezérigazgatóját, Szilvai Józsefet.

2019-ben már döntés született

Az ok egy negyedrendű, a 3612-es számú mellékút út felújítása. Az ügy érdekében a kampány részeként aláírásgyűjtésbe is kezdtek, majd állításuk szerint 2000 szignóval ellátott ívet adtak át az illetékesnek. Aki Vinnai Fb-bejegyzése szerint ígéretet tett, hogy minél előbb elkezdik a munkát. A dolog szépséghibája, hogy a kérdéses mellékút teljes rekonstrukciójáról már több mint egy évvel ezelőtt, 2019-ben jóváhagyó döntés született, s erről dokumentumok sora áll rendelkezésre. Az aláírásgyűjtés így okafogyott, de a fideszes kampánystáb mégis emellett az akció mellett döntött.

Vinnai és Koncz: miért gyűjtötték az aláírásokat?

Vinnai és Koncz: miért gyűjtötték az aláírásokat?

Fotó: narancs.hu

Lövei Csaba mindezt az emberek átverésének és lenézésének nevezte, hozzátéve, a kampányban sem lehet hazudni. Ehhez a nyíregyházi ellenzéki politikus a Narancs.hu-nak nyilatkozva hozzátette, a szabolcsi megyeszékhely kormánypárti országgyűlési képviselőjének sokkal inkább a saját portája előtt kellene sepregetni. Égető és megoldandó feladatként említette Lövei, hogy Nyíregyházán átvezető, igen forgalmas, a 36-os főúton található Tiszavasvári úti felüljáró felújítását. A 42 éve átadott és mára szinte tejesen tönkrement, veszélyes állami kezelésű felüljárót viszont a Magyar Közút nem újítja fel, s ennek érdekében a térség parlamenti képviselője, Vinnai Győző nem tett semmit, vagy legalábbis munkája teljességgel eredménytelen.

A nyíregyházi Morandi híd

„Ezt a felüljárót, rendkívül gyatra állapota miatt, a tragikus sorsa genovai híd nyomán Morandi hídnak nevezik Nyíregyházán. Sokkal inkább ezzel kellene foglalkoznia Vinnainak, mint kamuból „harcolnia” egy olyan útért a szomszédos megyében, amelynek felújításáról már régen döntés született” – mondta a Narancs.hu-nak Lövei Csaba.

A nyíregyházi Morandi híd

A nyíregyházi Morandi híd

Fotó: Lövei Csaba/Facebook.com

(Címlapfotónkon: Vinnai Győző nyíregyházi fideszes országgyűlési képvielő és Koncz Zsófia fideszes képviselőjelölt átadja az aláírásokat Szilvás Józsefnek, a Magyar Közút Kht. vezérigazgatójának.)

Neked ajánljuk

Dobosviccek

„Srácok, van kedvetek meghallgatni a szerzeményeimet?”, szól az egyik legelcsépeltebb dobosvicc csattanója. A közvélekedés szerint a dobosok tipikusan háttérbe húzódó, nem túl izgalmas figurák, de ahogy Dave Grohl, Phil Collins, Don Henley vagy akár Szikora Róbert példája mutatja, megfelelő tehetséggel és szorgalommal belőlük is lehetnek nagy sztárok. Az elmúlt hetekben két neves angol zenekar dobosa is szólóalbumot jelentetett meg – mindkét lemezre érdemes időt szakítani.

Hordta a jelet

  • - minek -

Mátyás Attila számos zenekaron és zenei korszakon átívelő, lassan négy évtizedes pályafutásában különleges epizód a rövid ideig létező Agnus Dei (Isten báránya) zenekar.

Intimebb invenciók

Bacsó Kristóf legutóbbi szerzői anyaga nem konceptlemez, a szaxofonos nem szokott ilyeneket készíteni. A gondolatok, a képzetek, a keresztutalások sokkal összetettebben bontakoznak ki dallamaiból és témáiból, mint hogy kiragasszon egy képet középre, és a körül motozzon a lemez végéig. Bacsó az irányadó jazzalkotók közé emelkedett a rá jellemző nyugodt, intellektuális megközelítéssel; a saját együttesein kívül elsősorban a Modern Art Orchestra szaxofon szólamvezetőjeként és a Zeneakadémia jazz tanszékének élén.

Dehogy vagyunk egyedül

A vígjáték műfaja lefelé tartó pályájának igencsak a végét járja már, s mint számos híres képviselője, mára elgyengült, fárasztó, és ha mond is valamit, az gyakran kellemetlen vagy csitítgatni való. Elég csak az utóbbi idők tömeggyártott spin-off sorozataira gondolnunk, ha az eredetiek színvonalának revíziójával nem is szívesen zaklatnánk fel magunkat.

Tekintetek tüzében

  • Révész Emese

Czene Márta technikai tudása kivételes, nem sajnálja az időt és a fáradságot a részletek megmunkálására, vékony festékrétegei, kifinomult vonalrajza, kimért kompozíciói a reneszánsz fénykorát és a fotórealizmus legjavát idézik. Önmagában ez vajmi kevés lenne azonban ahhoz, hogy érdekes legyen a kortárs szemlélőnek.

Purcell zongorája

Az 1695-ben elhalálozott Henry Purcellnek természetesen nem volt zongorája, hiszen Bartolomeo Cristofori csak egy évtizeddel később találta fel a zongora ősének tekinthető fortepianót, majd újabb 60–70 évnek kellett eltelnie, amíg ez a hangszer lassan egyeduralkodóvá válva kiszorította billentyűs társait. „Purcell, a zongora poétája” – kommentálta a koncert előtt egy barátom kissé helytelenítő mosollyal Szokolov műsorát, aki a koncert teljes első félidejét az angol mesternek szentelte.

Az az űzött hang

„A csapat a Váladék nevű kocsmában gyűlt össze, hogy levonja a nap tanulságait”, olvassa fel színtelen hangon, hadarva A hosszú nap című tárcanovellájának első mondatát Tar Sándor valamikor 1993-ban. Hova sietett vajon? Vagy inkább honnan menekült? Semmi érzelem nincs a hangjában, és mégis zaklatottnak tűnik, talán a gyorsan eldarált szavak, a szinte fuldokló lélegzetvételei miatt. Hallgatni is felkavaró.

Az élet értelme

Ferdinand von Schirach izgalmas szerző: jogászból lett író, ami a hazánkban is játszott két színdarabján meg is látszik. A Terrort a Katona József Színház mutatta be 2016-ban, az Istent most láthatjuk először. Mindkettő zárt tárgyalás formáját ölti, a Terror a tárgyalóteremben játszódik, s bár az Istenben elhangzik az intelem, hogy „ügyvédnő, nem a bíróságon vagyunk”, és látszólag egy nyílt pódiumbeszélgetésen veszünk részt, valójában teljesen nyilvánvaló, hogy de, most is a bíróságon vagyunk. Ahol mi, nézők vagyunk bírók, és a felsorakoztatott számtalan érvből kell levonnunk a végső következtetést, majd szavaznunk kell arról, hogy támogatjuk-e Kertész Tibort abban, hogy orvosi segítséggel vessen véget az életének.

Korszerűtlen elmélkedések

  • Zelei Dávid

„Valószínűleg nem vagyok regényíró; valószínűleg olyan esszéíró vagyok, akinek regényeket kell írnia, mert esszét írni nem tud”, nyilatkozta egyszer a portugál José Saramago. Magyarul eddig hiányzó regényét, a Festészeti és szépírási kézikönyvet kézbe véve pedig minden eddiginél jobban mögé láthatunk e Nobel-díjasként azért álszerénynek ható kijelentés miértjének.

Körözik Putyint

A Nemzetközi Büntetőbíróság (International Criminal Court, ICC) elfogatóparancsot adott ki Vlagyimir Vlagyimirovics Putyin orosz elnök és Marija Alekszejevna Lvova-Belova, a gyerekjogok oroszországi elnöki biztosa ellen. Mindkettőjükkel szemben az a megalapozott gyanú merült fel, hogy legkésőbb 2022. február 24-ét követően ők maguk adtak parancsot gyermekek kényszerdeportálására és kényszeradoptálására, illetve nem akadályozták meg alárendeltjei­ket ebben. Ez a nemzetközi jog szerint háborús bűnnek számít.

Mindent és mindenkitől

Megkárosítva érzi magát és feljelentést tervez több olyan orosz állampolgár, aki magyar letelepedési kötvényt vásárolt a VolDan Investments Ltd. nevű közvetítőcégen keresztül.