„Mondhatni az alapműködését nem tudja ellátni így” – mi okozta a szolnoki városi tévé hanyatlását?

  • Massay-Kiss Andrea
  • 2023. április 17.

Kis-Magyarország

Egyre kevesebb saját műsor, leépítés, költségcsökkentés, szakmai kritikák – az egykor jónevű Szolnok TV-nek ma már a privatizálása is felmerült. Megpróbáltunk utánajárni, mi áll a hanyatlás hátterében. 

A Szolnok TV valamikor az ország legjobb vidéki tévéi között volt, ahol igazi műhelymunka folyt, tehetséges műsorkészítőkkel, de mint arról korábban már írtunk, a jól ismert kormányzati érvekre hivatkozva nemrég megszorításokra kényszerülnek a Szolnok TV Zrt.-nél, és dolgozókat küldtek el. A televízió hanyatlásának, a körülötte kialakult vitának és a munkatársak elbocsátásának okai azonban összetettek. Beszéltünk olyan városi képviselővel, aki pénzügyi gondokra és a nézettségi okokra hivatkozott, megszólalt egy, a helyi televíziót jól ismerő forrás is, aki szerint a médium háttérbe szorítását szakmaiatlansággal és megalkuvással lehet magyarázni, és nyilatkozott a tulajdonos önkormányzat, valamint a televízió vezérigazgatója is.

Amikor a 2022 novemberi közgyűlésen két képviselő megemlítette a Szolnok Városi Televízió privatizálásának lehetőségét, már lehetett tudni, hogy baj van. Ezzel egyidőben Szalay Ferenc szolnoki polgármestere jelezte, hogy gond van a város költségvetésével, szükség lesz 2023-ban költségvetési megszorításokra és ez a város intézményeit fogja érinteni. Vannak, akik úgy gondolják, nem véletlen, hogy a két, ellenzékből kilépett képviselő, Bóka Éva és Ligeti József kérdőjelezte meg a városi televízió létjogosultságát, mondván a fideszes városvezetésnek direktben kellemetlen lett volna az a bejelentés, hogy a városnak nincs is szüksége a tévére. 

Lapunk megkérdezte Bóka Évát és Ligeti Józsefet arról, hogy miért merült fel bennük a városi tévé eladásának vagy privatizálásának lehetősége. Bóka Éva nem nyilatkozott, Ligeti József viszont azt mondta, hogy ő elsősorban a pénzügyi helyzetet tartotta szem előtt, és nem igaz, hogy a helyi Fidesz bízta volna meg azzal, hogy jelezze a televízióval kapcsolatos problémákat.

„Én már 2021-ben mondtam, hogy nincs szüksége Szolnoknak így erre a tévére” – mondta Ligeti, aki a szolnoki önkormányzat Városfejlesztési és Városüzemeltetési és Fenntartható Fejlődés Bizottságának elnöke. Ahogy mindegyikben, úgy ebben a bizottságban is tárgyalták a városi önkormányzati cégek (köztük a helyi televízió) üzleti terveit, melyek a város költségvetésének alapját adják.

„Luxusnak tartom, hogy a város fenntartja azt a televíziót, amelyre 160-200 milliókat fizetünk ki, és aminek nézettsége mérhetetlen”

– jelezte a független képviselő, aki nehezményezte, hogy tavaly még 22 millió forint kiegészítést is kért a médium a költségvetéséhez. Ligeti azt mondta, nem érti, hogy miért nem termeli ki ezt maga a TV a reklámköltségből, véleménye szerint megtehette volna, ha megfelelő nézettsége van. „Én nem haragszom a tévére, csak tisztán szeretném látni a dolgokat” – tette hozzá. Megjegyzezte, hogy ő egyébként megszüntetni nem akarta a csatornát, inkább a privatizálás lehetőségét említette.

 
Forrás: Facebook/Szolnok TV Hivatalos oldal
 

Mint arról korábban már beszámoltunk, a helyi ellenzék aggályosnak tartaná a TV privatizálását, mert akkor a tulajdonoson már nem lehetne számonkérni a pártatlanságot. Az is aggodalomra adhatna okot, ha Fidesz-közeli befektető kezébe kerülne. Ligeti erre azt mondta, hogy nyílt versenytárgyaláson, akár egy kormánnyal nem szimpatizáló vállalkozó is megvehetné. Szerinte ha valaki megvenné a csatornát, akkor az önkormányzat akár évi 60 millió forint értékben műsoridőt vásárolhatna, és ezt a testület arányosan osztaná el a kormánypárti, az ellenzéki és a független képviselők között. „Ezzel éves szinten megspórolnánk 100 millió forintot, amit városüzemeltetésre, utakra, járdákra lehetne fordítani” – tette hozzá.

A televízióval kapcsolatosan még azt is fontosnak tartotta megemlíteni, hogy mivel az MTVA lecsökkentette a televízió műsorszolgáltatási kötelezettségét a negyedére, így ebből következően negyedannyi műsort kevesebb pénzből kell megoldani.

„A TV vezetőjének döntése volt, hol spórol. A vezérigazgató úgy döntött, hogy hat embert, akiket nélkülözni tud, elküld” 

– mondta.

A Szolnok TV-nél dolgozók másképpen gondolták ezt a helyzetet. Egy, a televíziót jól ismerő, névtelenséget kérő forrásunk elmondása szerint amikor a képviselők a közgyűlésen kétségbe vonták a televízió létjogosultságát, a szerkesztőségben folyosói pletykaként terjedt a hír, hogy nagy elvonások lesznek és több embert el fognak küldeni, de akkor még számokról nem lehetett tudni. Bár a felfokozott hangulat miatt többen megkeresték a TV vezérigazgatóját, Pető Dávidot, ő ekkor még hárított, nem tudott magyarázatot adni, végül azonban hat embert küldtek el. 

Pető Dávid sportriporterből lett vezérigazgató, a városi közgyűléstől kapta megbízatását, annak is tartozik elszámolással. Informátorunk "megalkuvó emberként" jellemezte, és mint mondta, bár a dolgozók elvárták volna tőle, hogy fellép az érdekükben, ezt nem tette meg. A Városházától a vele kapcsolatos kérdéseinkre azt a választ kaptuk, hogy Pető már hat esztendeje tölt be valamilyen vezetői pozíciót a televíziónál, korábban két igazgató is bízott tudásában és felkészültségében, és ezekkel kapcsolatosan egyetlen kifogás sem érkezett a közgyűlés képviselőitől a város-, illetve a hivatal vezetéséhez.

A Narancs megkereste az ügyben Pető Dávidot is, aki azt mondta, hogy tavaly decemberben még létszámleépítésről nem is volt szó, de ekkor készült el a közgyűlés által elfogadott üzleti terv a 2022-es év költségvetési számaival. Ezt idén februárban módosítani kellett a város költségvetéséhez igazodva, és utána kellett a létszámleépítésről dönteni. „Az érintett munkatársak közül négy dolgozó volt belsős munkatárs, és többüknek segítséget nyújtottunk az elhelyezkedésben” – közölte lapunkkal.

 
Forrás: Facebook/Szolnok TV Hivatalos oldal

Nézettségi problémák és kevesebb műsor 

A szolnoki ellenzék úgy gondolja, hogy a városi TV egy helyi vagyontárgy, melynek eladása vagy megszüntetése nem csak gazdálkodási kérdés, hanem az önkormányzatiság kiüresítése is, az önkormányzatiság egy darabjának értékesítése – Ligeti József független képviselő szerint viszont egy televízió fenntartásának fontos kritériuma a nézettség kérdése.

Forrásunk szerint ez utóbbi szorosan összefügg azzal, hogy megszűnt a tévé Facebook-oldala és új közösségi oldalt kellett létrehozni. Tavaly ősszel ugyanis egy távolkeleti személy bejelentést tett a Facebooknál, hogy a Szolnok TV közösségi oldalának adminisztrátora egy nem létező személy, így nincs jogosultsága kezelni a felületet. A bejelentésre a vállalat megszüntette a televízió Facebook-oldalának adminisztrátori jogát, ezzel a közösségi oldal is megszűnt, nem lehetett többé műsorokat, híranyagokat feltölteni rá, a TV pedig kénytelen volt egy új Facebook-oldalt létrehozni. „A 10 év alatt elért 40 ezres látogatottság egyik napról a másikra megszűnt, az új Facebook-oldal nézettsége ennek a töredéke.

A nézettségi adatokról amúgy sem lehetett tudni semmit, de így most már elmondható, hogy lám-lám a szolnoki tévének tényleg nincs jelentős nézettsége”

– magyarázta az informátor.

A nézettségi adatokkal kapcsolatban Pető Dávid azt nyilatkozta lapunknak, hogy csak internetes elérésről tudna beszámolni, ugyanis televíziós felmérés anyagi lehetőségek híján nem készült.

Forrásunk szerint a csatorna leépítésének része volt a műsorszolgáltatói kötelezettség lazítása is. Még Pogány Attila korábbi vezérigazgató vállalta egy műszaki pályázat kapcsán, hogy hat órányi saját műsort gyárt a médium. „Ekkor a kezdeti nehézségek ellenére (kreativitás, munkaerőhiány) nagyon jó műsorok születtek” – mondta forrásunk. Ezen a vállaláson azonban módosítottak, amikor az elbocsátások előtt nem sokkal Szalay Ferenc polgármester és Pető Dávid vezérigazgató Budapesten kérvényezték a műsorszolgáltatási alaptól, hogy töröljék el ezt a műsorszolgáltatói kötelezettséget és engedjék meg, hogy a városi TV maga döntse el, hogy mennyi műsort kíván gyártani. Ezt az engedélyt meg is kapták. „Érthetetlen, hogy miért kellett kérvényezni, hogy csökkentsék le a műsorszolgáltatási kötelezettségét. Miért akarja a Szolnok TV saját maga bedugni a fejét a guillotine-ba, miért akarja magát megszüntetni?” – fogalmazott forrásunk. 

A Szolnok TV korábbi több mint tíz tematikus magazinját megszüntették, az Aktuális című műsor adásidejét lecsökkentették, jelenleg a tévé programlistáján a hírműsoron kívül van kívánságműsor, nyugdíjasoknak szóló program, kulturális ajánló, valamint podcast műsorok.

 
Forás: Facebook/Szolnok TV Hivatalos oldal

Szakmaiság és pártatlanság

Informátorunk szerint a TV jelenlegi szakembergárdájának tehetsége is hagy kívánnivalót maga után, ezt Ligeti József képviselő is szóvá tette: „Miért nem tudnak olyan műsort készíteni, ami érdekli az embereket?” Szerinte azokat az embereket, akik nem tudnak megfelelő nézettséget elérő műsort készíteni, le kell cserélni. Jellemző, hogy a szol24.hu-n megjelent egy cikk, amely kritikus éllel számolt be arról, hogy szerkesztőségi dolgozókat tüntettek ki munkájukért.

Informátorunk szerint a kirúgások azonban tovább nehezítik a tévé napi feladatának ellátását, mert mint mondja, elküldték az egyetlen tapasztalt hangmérnököt, azt a munkatársat, aki a bonyolult adáslistát készítette és megnyirbálták az operatőrök létszámát is. Az elbocsátások után három operatőr maradt a tévénél, ami azért kevés, mert csak a városi események közvetítését három kamerával oldják meg.

„Mondhatni az alapműködését nem tudja ellátni így a tévé”

– tette hozzá.

A Szolnok Televíziót régi megbízási szerződés kötötte a Magyar Televízió Híradó szerkesztőségéhez, ennek értelmében Jász-Nagykun-Szolnok megyéről és a környező településekről a városi tévé látta el hírekkel az országos csatornát. Forrásunk szerint az M1 azonban gazdasági okok miatt szerződést bontott a Szolnok TV-vel, holott korábban a városi adó költségvetésének harmadát ez jelentette. Pető Dávid vezérigazgató lapunknak ugyanakkor azt állította, hogy nem szűnt meg ez a szerződés a Magyar Televízióval, és a múlt hónapban is több híranyagot készített a helyi tévé az országos csatorna számára. Mint fentebb írtuk, Ligeti József azonban azt is megemlítette, hogy az MTVA lecsökkentette a televízió műsorszolgáltatási kötelezettségét a negyedére. 

A Szolnok TV tartalmaival kapcsolatban ellenzéki képviselők már korábban felvetették, hogy az teljesen egyoldalú, és hogy tulajdonképpen egy propaganda tévé szintjére süllyedt, informátorunktól viszont úgy értesültünk, hogy a Városháza direktben nem irányítja a médiumot. Mint mondta, nem az történik, hogy amikor adásban megy a hír, akkor jönne a telefon a városvezetéstől, hogy nem engedélyezi, hanem az, hogy a tévé szerkesztőségében eljutottak arra a szintre, hogy az anyagokat kérés nélkül átküldik a Városházára láttamozásra jóváhagyatni.

„Mindezt teszik azért, hogy megfeleljenek a demokráciának. Ezt úgy értelmezik, hogy az ellenzéki sajtótájékoztató anyagát átküldik a másik oldalnak is, mert úgyis reagálnának rá. Fordítva viszont nem működik. Olyan is volt, hogy a sajtótájékoztató még le sem ment, már tudtak mindenről a Városházán” - mondta forrásunk.

Pókász Endre a szolnoki önkormányzat Koordinációs és Marketing Igazgatóságának osztályvezetője érdeklődésünkre elmondta, hogy nem kap a Városháza előzetesen híranyagot láttamozásra. „A televízió munkatársainak pártatlanságát illetően részünkről nem merült fel kétség, megítélésünk szerint a rutinos, több évtizede a pályán lévők, valamint a fiatalabbak is ennek szellemében végzik feladatukat” – mondta lapunknak Pókász Endre.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk