Propagandamédiummá silányulhat a szolnoki városi televízió?

  • Massay-Kiss Andrea
  • 2023. március 2.

Kis-Magyarország

A jól ismert kormányzati érvekre hivatkozva megszorításokra kényszerülnek a Szolnok TV Zrt.-nél, dolgozókat küldtek el. Van, aki politikai tisztogatásra gyanakszik, mások úgy látják, a helyi televízió propagandamédiummá silányulhat.

Egy február eleji cikkünkben számoltunk be arról, hogy Miskolczi László Szolnok város volt alpolgármestere, az ellenzéki Szolnoki Többség tagja, figyelmeztetett, a víziközmű után a Szolnok Televízió lesz a következő, amelynek pénzügyi gondok miatti eladása felmerülhet a Jász-Nagykun-Szolnoki megyei székhely vezetésében. A momentumos képviselő megjegyzését arra alapozta, hogy tavaly decemberben Ligeti József és Bóka Éva ellenzékből kilépett független képviselők lengették be a tévé eladásának, illetve privatizálásának lehetőségét.

A legutóbbi, februári képviselő-testületi ülésen már a Szolnok TV helyzetéről vitatkoztak a képviselők, jóllehet az eladását egyelőre elvetették. Miskolczi szerint ha a médium kikerül az önkormányzat tulajdonából, az megint csak a helyi autonómia kiüresítését jelenti. A privatizáció azért lenne hátrányos, mert akkor a csatorna elveszítené közszolgálati jellegét. Ha egy Fidesz-közeli vállalkozó tulajdonába kerülne, akkor magáncégként nem lenne kötelezhető arra, hogy pártatlan legyen, az ellenzéki véleményeket nem kell közvetítenie.

A „háborús szankciók”  és a helyi megszorítások

A szolnoki városi tévé vezérigazgatója, Pető Dávid a vitában elmondta, ebben az évben 163 millió forint helyett 143 millióból, azaz 20 millióval kevesebből kell gazdálkodniuk a „háborús szankciók”  miatt. Ebből nem tudják megtartani a jelenlegi stábot, ezért kénytelenek csökkenteni a dolgozói létszámot. A városi tévé az MTVA-val kötött szerződésén is módosított: ennek értelmében nem kell ügyeletet fenntartani, hanem csak az országos csatorna megrendelésére vagy alkalmanként küldenek anyagot. A saját gyártású műsorok számát 16 órára csökkentették.

Berényi Gábor jobbikos képviselő nehezményezte, hogy a háborús helyzettel magyarázzák a tévé pénzügyi állapotát, és nem a magyar gazdaság siralmas állapotával. Aggodalmát fejezte ki azzal kapcsolatosan, hogy milyen alapon küldik el a dolgozókat, és feltette a kérdést, hogy nem politikai megrendelésre történik-e a „tisztogatás” , vajon nem a függetlenül gondolkodó újságíróktól próbálnak-e megszabadulni.

A jobbikos képviselő szóhasználata, konkrétan a politikai tisztogatás eléggé felháborította Pető Dávidot, aki ezt ki is kérte magának. Jelezte, mindenki látja, mekkora gondot jelent az energiaárak növekedése, így a cégek már kevesebb tévéreklámra költhető összeggel gazdálkodnak, nem, vagy alig költenek ilyen célra. Szalay Ferenc (Fidesz-KDNP) polgármester szintén felszólalt a politikai tisztogatás emlegetése miatt. Kijelentette: a szolnoki ellenzék nem látja be és nem akarja elfogadni, hogy a problémát a világban a háború, a szankciók és az Egyesült Államok hozzáállása okozza. Majd rátért arra, hogy politikai tisztogatás akkor volt, amikor 2019-ben az önkormányzati választás után a Szolnoki Többség leváltotta a tévé akkori vezetőjét, Pogány Attilát és megüzente az önkormányzati cégek vezetőinek, hogy mindenkire sor kerül.

A számok mást mondanak

Füle István DK-s képviselő, a Szolnoki Többség frakcióvezetője a Narancs.hu-nak elmondta, nem értenek egyet a kirúgásokkal. Emlékeztetett: tavaly decemberben még arról volt szó, hogy mintegy 100 millió forintos támogatást kap a Szolnok TV, ekkor felmerült a magánosítás kérdése is. De ezt már januárban elvetették és akkor 12 dolgozó elküldése mellett döntöttek: 5 főállású és 7 külsős munkatársról volt szó, majd ez is módosult 4 főállású és 6 külsős munkatárs menesztésére. Februárban 142 millió forintra emelték a támogatást és még továbbiakat terveztek be.

A költségvetésnek van egy olyan külön jegyzéke, amelyben azokat a feladatokat sorolják fel, amelyeket el kell végezni, ám nincs rá fedezet; ezek alapján 2,3 milliárd forint hiányzik a 70 ezres város kasszájából. A Szolnok TV is rákerült erre a jegyzékre 15 millió forinttal. „A tételek kifizetéséről és prioritásáról a polgármester dönt, amikor bevétel jön a város pénztárába” – mondta a képviselő. Az év végére még előirányoztak 20-25 millió forintot a tévének, ugyanis régóta hagyomány, hogy decemberben támogatást kapnak.

„Így már, ha összeadjuk 180 millió forintnál tartunk, és ezek után nem érthető a leépítés.

Miért kellett ezeket az embereket elküldeni?” – kérdezte Füle István. 

Füle István, a Szolnoki Többség nevében elmondta, úgy érzik, van politikai háttere is a történteknek. Amikor 2019-ben az ellenzéki frakció menesztette Pogány Attilát a tévé éléről, azért történt, mert a választási kampány előtt és közben is észrevehető volt a pártatlanság hiánya és az egyoldalú tájékoztatás a Fidesz javára. „De a mostani működés még egyoldalúbbá vált. Amikor sajtótájékoztatót tartunk, utána a tévé munkatársai elmennek a Fideszhez is, hogy kikérjék a véleményüket, arról, amit mondtunk, de ugyanez fordítva nem működik” – jegyezte meg a frakcióvezető. Pető Dávid regnálása óta az ellenzéket nem hívják be a tévébe, miközben a polgármestert a közgyűlés után mindig megszólaltatják, de az MSZP-s alpolgármestert nem. Györfi Mihály alpolgármester fel is tette a kérdést a képviselő-testületi ülésen Pető Dávidnak, hogy 2022 áprilisa óta ő hányszor volt a tévében? „Teljesen egyoldalú, tulajdonképpen egy propaganda tévé szintjére süllyedt” – minősítette Füle István a helyi médiumot.

Politikai alapon is válogathattak – mondja az ellenzék

Az elküldöttek között van két operatőr, egy asszisztens és egy technikai munkatárs, korábban pedig már küldtek el külsős szerkesztő-riportert. A főállású kirúgottakkal kapcsolatosan Füle megjegyezte, nagyon egyértelműnek tűnik, hogy függetleneket, vagy nem Fidesz-barát dolgozókat küldtek el. A frakció másik tagja László Norbert MSZP-s képviselő hozzátette, hogy kirúgtak egy olyan újságírót, aki már közel harminc éve a tévénél dolgozott, korelnök volt és Facebook-bejegyzései között olvashatók rendszerkritikus posztok is. Szalay Ferenc polgármester, aki munkáltatói jogokat gyakorol a tévé felett, erre azt mondta, nem tudja kiket távolítanak el, mert ez a vezérigazgató hatáskörébe tartozik.

A Szolnoki Többség a nézettségről sem kap adatokat. „Feltehetőleg a nézettség rendkívül alacsony” – mondta Füle István. Akadt, aki azt kérdezte, hogy egyáltalán van-e olyan, aki nézi ezt a tévét.

A Szolnoki TV-nél történtekkel egy helyi hírportál, a Szol24 is foglalkozott február végén. Cikkükben azt írták,

az elbocsátásokkal többek szerint az a cél, hogy a csatornát „lebutítsák”, ezzel előkészítve a privatizációra.

A hírportál Facebook-oldalán egy figyelemre méltó bejegyzés foglalta össze, mi egy pártatlan helyi tévének a jelentősége: „Tény, hogy a stúdió létrehozása óta a városban nem volt olyan esemény, éjjel és nappal, amelyen az SZTV munkatársai ne lettek volna jelen. Ha ők nincsenek, számos sporteseményről, árvízi helyzetről, óvodai-iskolai, politikai, közéleti történésekről maradtak volna le a város lakói. Az sem mellékes, hogy nem őrizhetne –  évtizedekre visszamenőleg – videófelvételeket az intézmény archívuma. Úgy gondolom nem véletlen, hogy mindenkor az SZTV legnézettebb műsorai közé tartozott az Aktuális, vagy a jelenleg is futó Helyi járat. Ezek, több mással együtt, pótolhatatlan kordokumentumok.”

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!