Nem kívánt asszisztálni rossz döntésekhez, ezért lemondott a helyi Fidesz-elnök és a pártból is kilépett

Kis-Magyarország

„Nagyon súlyos és fontos döntést hoztam, amikor lemondtam Fidesz helyi elnöki posztjáról Medgyesegyházán és kiléptem a kormánypártból” – mondta a Narancs.hu-nak Ruck Márton. Úgy tudjuk, a jövő évi helyhatósági választás is az ügy hátterében lehet.

„A döntés szabadsága mindenkit megillet! Ezzel a szabadsággal éltem a tegnapi napon, amikor hivatalosan bejelentettem, hogy lemondok a helyi Fidesz-csoport elnöki tisztségéről és kilépek a Fideszből. Nem kívánok asszisztálni olyan döntésekhez, amelyek egyéni érdekeket szolgálnak, és szembe fordíthatják egymással polgártársaimat! Teszem ezt azért, mert itt születtem, itt élek, és nekem mindig Medgyesegyháza lesz az első” – olvasni Ruck Márton szombati bejegyzésben a Facebookon.

Ennek közvetlen előzménye, hogy pénteken estébe hajlóan tanácskozott a dinnyéjéről híres dél-békési kisváros Fidesz-MPSZ szervezete, ahol Ruck bejelentette a lelépését. Ruck tizenhárom évvel ezelőtt, 2010-ben lett a helyi szervezet elnöke, s ez volt az év is, amikor városa polgármesteri posztját megszerezte fideszes színekben. Ekkor már hosszú évek óta a Fidesz tagja volt. 2014-ben nem tudta megtartani polgármesteri széket, ekkor a Békés megyei közgyűlés tagja lett, ahol a területfejlesztési bizottság elnöke volt.

Legutóbb 2020 augusztusában hívta fel magára a figyelmet, amikor élésen bírálta az akkor még Dél-Békés korlátlan urának számító Simonka György (Fidesz-KDNP) országgyűlési képviselőt és vezetési módszereit, s azt, hogy emberek sokaságát félemlíti meg. 

A Narancs ekkor elsőként ismertette azt a levelet, amelyben minderről írt a medgyesegyházi Fidesz-elnök a térség fideszes parlamenti képviselőjét kritizálva. Ebben az állt: „A térséget járva, Fidesz tagokkal beszélgetve, megdöbbentő volt számomra az a félelem és rettegés, amit tapasztaltam.

Sokak részéről hangzott el, hogy ez ügyben véleményüknek nem mernek nyilvánosan hangot adni, az egzisztenciális és fizikai fenyegetőzések miatt, amelyet Simonka György közvetít és közvetített feléjük.

Elképesztő, hogy a rendszerváltás után 30 évvel, nekünk már csak a történelemből ismert Rákosi-időszak módszereivel él egy választott képviselő.”

Emellett a viharsarki kisváros Fidesz szervezetének első embere a kormánypárt alapszabályának két passzusára hivatkozva kezdeményezte Simonka György kormánypárti országgyűlési képviselő kizárását a Fideszből. 

Akkor azt hányta Simonka szemére, hogy tevékenysége az utóbbi években rendkívüli módon erodálta a dél-békési Fideszt, az általa generált és érdekköre által menedzselt pályázatok szabálytalanságai miatt, már ez idáig 700 millió forint jogerős visszafizetési kötelezettsége keletkezett az önkormányzatoknak (ami várhatóan tovább fog nőni), ez biztos csődöt jelenti a településeink számára.

Simonka sem maradt adós. A súlyos bűncselekmények, így különösen jelentős összegre elkövetett költségvetési csalás miatt vádlottként a bíróság előtt álló politikus Fb-bejegyzésében azzal fenyegette meg Ruckot, hogy a büntetőperben majd terhelő vallomást tesz rá. Egyben ő is kezdeményezte Ruck Márton és másik két, térségbeli fideszes kizárást a kormánypártból. Végül az egészből nem lett semmi. Simonka semmilyen terhelő vallomást nem tett Ruckra. Egy igencsak elhúzódó eljárás végén, tudtuk meg most az érintettől, a Fidesz Békés Megyei Területi Választmánya végül senkit nem zárt ki a pártból.

Ruck Márton

 
Ruck Márton
Fotó: bekesmegye.hu
 

Korábban Simonka és Ruck jóban voltak egymással, sőt tudhatnak egyet és mást egymásról, hiszen Ruck a fejlesztési igazgatója volt Simonka egyik, időközben már felszámolás alatt álló cégének. Simonka ma szülőfalujának, Pusztaottlakának a társadalmi megbízatású alpolgármestere, ahogy arról elsőként beszámoltunk.

Annyira nem zavarta a kicsinyke falu képviselő-testületét, hogy a vádlottak padján ülő Simonkát a Központi Nyomozó Főügyészség összességében 1,4 milliárdos költségvetési csalással vádolja, hogy egyhangúlag választottak meg a posztra.

„Nagyon súlyos és fontos döntést hoztam, amikor péntek este Fidesz csoportgyűlésén lemondtam az elnöki posztról Medgyesegyházán és kiléptem a kormánypártból. De mivel már körön kívül vagyok, így úgy gondolom, nem lenne elegáns kívülről bekiabálni, ezért nem mondok semmit, de kérem, keresse Sütő Máriát, az ügyvezető alelnökünket, aki részletekkel szolgálhat erről” – mondta a Narancs.hu-nak Ruck Márton szombat délután. Sütőt ugyan utolértük, ám semmi érdemit nem mondott, egyben kikötötte, hogy a vele folytatott beszélgetésből nem közölhetünk semmit. Más forrásból megtudtuk, hogy a péntek esti csoportgyűlésen sem szolgált további magyarázattal a lemondásra és kilépésre Ruck, mint amennyit a közösségi oldalán közzétett. Az pedig érdekes, hogy a tagok nem tettek fel neki kérdéseket.

Dél-békési forrásaink legalább két okot gyanítanak a történtek mögött. Egyrészt, hogy a Simonka helyett 2022-ben a körzetben elindított és országgyűlési választáson győztes fideszes jelöltje, Erdős Norbert a bukottnak számító Simonka emberei közül átvette, alkalmazza és kulcsfeladatokkal bízza meg azt a Kraszkó Mihályt, akinek személyével és munkájával kapcsolatban több fideszes polgármesternek és önkormányzati képviselőnek fenntartásai vannak. Erről egy hónappal ezelőtti cikkünkben már beszámoltunk.

De mások tudni vélik, hogy történet mögött felsejlik a jövő évi önkormányzati választás is. Egészen pontosan az, hogy ki lehet a Fidesz-KDNP jelöltje a medgyesegyházi polgármesteri posztra. Többek úgy tudják, hogy a jelenlegi fideszes városvezető, Kraller József újrázni szeretne, viszont Kraszkó pozíciói sem rosszak, hiszen őt támogatja Erdős Norbert térségi országgyűlési képviselő. Emellett nem kizárt, hogy Ruck Márton is eljátszott a gondolattal, hogy újra megméretteti magát.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?