Működésképtelenné válhat szeptemberre Jászberény

Kis-Magyarország

Még mindig nincs elfogadott zárszámadása Jászberénynek. Emiatt állami támogatástól esik el az önkormányzat. Ha továbbra sem jut állami pénzhez a város, akkor szeptemberre működésképtelen lehet.

A helyi Fidesz hathatós közreműködésével meghiúsult a tavalyi zárszámadás elfogadása a legutóbbi önkormányzati testületi ülésen. Az erről szóló előterjesztést a Mi Hazánk képviselője és az év elején lemondott DK-s alpolgármester sem szavazta meg.

Minderről ebben a cikkünkben számoltunk be:

Az önkormányzat legfrissebb számításai szerint havonta mintegy 165-170 millió forint állami támogatástól eshet el a város az állami támogatások felfüggesztése miatt. De ez még nem minden, mert az önkormányzatnak az adóhatóság számára havonta átlagosan 70-85 millió forint befizetési kötelezettsége van a kifizetett személyi juttatások utáni közterhek és egyéb kötelezettségek okán. Továbbá ugyancsak havonta kell megfizetni a szolidaritási hozzájárulás összegét, ez úgy 70 millió forint körüli összeg.

Az állami támogatás folyósításának felfüggesztése következtében az önkormányzatnak e két tétel összegét, nagyságrendileg 140-155 millió forintot a saját bevételéből meg kell fizetnie. Mivel az önkormányzat átlagos havi működési kiadása 350-400 millió forint, az említett tételek ezt az összeget növelik. Így az átlagos havi kiadás 490-555 millió forint lehet. Ezt a városnak saját magának kell kigazdálkodnia.

Ha továbbra sem lesz állami támogatás, annak felfüggesztése közel 1,2 milliárd forint bevételkiesést jelenthet az önkormányzat számára.

Ezt már képtelen lesz kigazdálkodni az önkormányzat, így szeptembertől elfogyhat a város pénze, és működésképtelen lehet. Ezek tükrében létkérdés a zárszámadási rendelet megalkotása.

Információink szerint többek között erről is szó lett volna egy hétfői bizottsági elnöki értekezleten. Ide meghívták a négy bizottsági elnököt meg a három tanácsnokot. Valamennyiüket előzetesen szokták informálni arról, hogy milyen előterjesztéseket szándékozik a város vezetése megtárgyalni a testületi ülésen. Csakhogy az egyeztetésen mindössze hárman jelentek meg, köztük Tamás Zoltán fideszes frakcióvezető. Ám ő sem volt sokáig; úgy tudjuk, egy idő után távozott. Azt szerette volna elérni ugyanis, hogy a város vezetése vegye napirendre a Fidesz javaslatát, amely lehetővé tenné, hogy ismét, ahogy korábban is, a közbeszerzési szabályzat módosításának eredményeként, mint a városfejlesztési bizottság elnöke, egyedül dönthessen az önkormányzati beszerzésekről, megbízásokról. Amikor ezt nem látta az anyagok között, felállt és elment.

Ilyen körülmények között várhatóan ismét nehéz lesz a zárszámadás elfogadása a jövő heti testületi ülésen.

(Címlapképünkön: a jászberényi városháza)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Madarak és angyalok

  • - turcsányi -

Nehéz megmondani, hogy mikor mondtak fel az angyalok. Már akkor, amikor Wim Wenders folytatni merészelte a Berlin felett az eget (Távol és mégis közel, 1993)? Vagy csak 1998-ban lett elegük, amikor meglátták magukat az Angyalok városa című filmben – a Berlin felett az ég e remake-jét Nicolas Cage-dzsel? Az biztos, hogy Los Angelesből eztán szedték a sátorfájukat. De senki nem pótolhatatlan, L. A. pedig különösen nem maradhatott efféle égi szárnyasok nélkül.

„A legszívesebben hallgatok”

Kurtág György a magyar kultúra állócsillaga, kincse, élő klasszikusa, a magyar művészeti hagyomány nagy tradíciójának megszemélyesítője egy olyan korszakban, amelyben ez a hagyomány igencsak ingatag lábakon áll. Ha nyilvánosan megszólal a 98 éves mester, az maga az esemény.

Annyira nem sötét

A legutóbbi Pearl Jam-lemez, a 2020-as Gigaton hosszú, hétéves várakozás után jelent meg, így sokan örülhettek, hogy a zenekar hamarabb elkészült a tizenkettedik albumával, amely a Dark Matter címet viseli.

Dél csillagai

A Budapest JazzFest cégére alatt, a közel három héten át zajló hetvenhat koncert minden bizonnyal a legnagyobb magyar jazzfesztivál, de ennél figyelemre méltóbb, hogy huszonnégy országból érkeztek a zenészek. Megragadtuk a lehetőséget, hogy egy török triót és egy szárd együttest hallgassunk meg.

Ma senki se nyer

Emlékeznek, mikor volt köztársasági elnök Mádl Ferenc? Nos, Orbán Viktor első miniszterelnöksége idején. A díszlet és az időnként felhangzó Ki nyer ma? című rádióműsor szignálja segít behatárolni, hogy a közelmúltban járunk, de az elnök neve az egyetlen konkrét utalás, amelyből kikövetkeztethetjük, milyen évet is írunk (majdnem) pontosan.

Gázlánggal fűtünk

Az év szaván vitatkozhatunk, de korunk szava bizonyosan a nárcisztikus. Ha valaki megbánt minket, vagy akár csak nem hajlandó részt venni az önbecsmérlés társadalmilag elvárt aktusában, máris megkapja, hogy „mekkora nárci”.

Újragondolt fintorok

Szabó Eszter sajátos, jellegzetes figurái középkorú és idősödő nők. Morcosak, egyked­vűek. Nyúzottak és fáradtak. Grimaszolnak, duzzognak. Olykor járókerettel sétálnak, máskor két hatalmas herezacskót vonszolnak maguk után.

Választhat szegény

„Köszönöm, hogy Önökkel tölthettem egy napot!” – írta tavaly februári Facebook-bejegyzésében Novák Katalin, amikor látogatást tett Tiszabőn, a legszegényebbek közé sorolt falvak egyikében.

Akire rámondják

Magyar Péter feljelenti Orbán Viktort – lelke rajta, a jobboldalon mindig is nagy becsben tartották az ország hagyományait, az ilyesminek tényleg van itt csőstül (ti. hagyománya). Amíg viszont tövig rágjuk a körmünket, hogy a tisztelt hatóságok hazavágják-e a miniszterelnököt az aljas indokból, nagy nyilvánosság előtt elkövetett, jelentős érdeksérelmet okozó rágalmazásaiért, a feljelentés tartalmi része módot ad mindannyiunknak egy pillantást vetni jelen közállapotainkra. Továbbá a jövő kecsegtető ígéreteire is.

Muszkavezetők

Múlt hétfőn egy pilisi lakossági fóruma után a 444 újságírója megkérdezte Szijjártó Péter külügyminisztert, hogyan hatolhattak be az orosz állam támogatta hekkerek – egyszerűbben: az orosz titkosszolgálatok – a Külügy­minisztérium informatikai rendszerébe. Az érdeklődés közvetlen oka az volt, hogy nem sokkal előtte Orbán Viktor kijelentette, mind technikai, mind humán szempontból Magyarországnak van a legjobb nemzetbiztonsági rendszere.

Lövés a lőporos hordón

Május 15-én Handlovában (Nyitrabánya) egy merénylő, bizonyos Juraj Cintula lövéseket adott le Robert Ficóra. Ezek közül legalább egy olyan súlyosnak bizonyult, hogy napokig miniszterelnöke életéért kellett szorítania Szlovákiának. A tettest a helyszínen elfogták, a besztercebányai kórházban kezelt kormányfő a hírek szerint túl van a közvetlen életveszélyen. Szlovákián a merénylet után politikai káosz lett úrrá.

Könnyű kézzel

A Fővárosi Törvényszék mintegy öt éven át zajló tárgyalássorozat után 2024. február 8-án hirdetett első fokon ítéletet a negyed évszázada történt Fenyő-gyilkosság ügyében. Gyárfás Tamás „bűnsegédként” hét év fegyházbüntetést kapott.