Működésképtelenné válhat szeptemberre Jászberény

Kis-Magyarország

Még mindig nincs elfogadott zárszámadása Jászberénynek. Emiatt állami támogatástól esik el az önkormányzat. Ha továbbra sem jut állami pénzhez a város, akkor szeptemberre működésképtelen lehet.

A helyi Fidesz hathatós közreműködésével meghiúsult a tavalyi zárszámadás elfogadása a legutóbbi önkormányzati testületi ülésen. Az erről szóló előterjesztést a Mi Hazánk képviselője és az év elején lemondott DK-s alpolgármester sem szavazta meg.

Minderről ebben a cikkünkben számoltunk be:

Az önkormányzat legfrissebb számításai szerint havonta mintegy 165-170 millió forint állami támogatástól eshet el a város az állami támogatások felfüggesztése miatt. De ez még nem minden, mert az önkormányzatnak az adóhatóság számára havonta átlagosan 70-85 millió forint befizetési kötelezettsége van a kifizetett személyi juttatások utáni közterhek és egyéb kötelezettségek okán. Továbbá ugyancsak havonta kell megfizetni a szolidaritási hozzájárulás összegét, ez úgy 70 millió forint körüli összeg.

Az állami támogatás folyósításának felfüggesztése következtében az önkormányzatnak e két tétel összegét, nagyságrendileg 140-155 millió forintot a saját bevételéből meg kell fizetnie. Mivel az önkormányzat átlagos havi működési kiadása 350-400 millió forint, az említett tételek ezt az összeget növelik. Így az átlagos havi kiadás 490-555 millió forint lehet. Ezt a városnak saját magának kell kigazdálkodnia.

Ha továbbra sem lesz állami támogatás, annak felfüggesztése közel 1,2 milliárd forint bevételkiesést jelenthet az önkormányzat számára.

Ezt már képtelen lesz kigazdálkodni az önkormányzat, így szeptembertől elfogyhat a város pénze, és működésképtelen lehet. Ezek tükrében létkérdés a zárszámadási rendelet megalkotása.

Információink szerint többek között erről is szó lett volna egy hétfői bizottsági elnöki értekezleten. Ide meghívták a négy bizottsági elnököt meg a három tanácsnokot. Valamennyiüket előzetesen szokták informálni arról, hogy milyen előterjesztéseket szándékozik a város vezetése megtárgyalni a testületi ülésen. Csakhogy az egyeztetésen mindössze hárman jelentek meg, köztük Tamás Zoltán fideszes frakcióvezető. Ám ő sem volt sokáig; úgy tudjuk, egy idő után távozott. Azt szerette volna elérni ugyanis, hogy a város vezetése vegye napirendre a Fidesz javaslatát, amely lehetővé tenné, hogy ismét, ahogy korábban is, a közbeszerzési szabályzat módosításának eredményeként, mint a városfejlesztési bizottság elnöke, egyedül dönthessen az önkormányzati beszerzésekről, megbízásokról. Amikor ezt nem látta az anyagok között, felállt és elment.

Ilyen körülmények között várhatóan ismét nehéz lesz a zárszámadás elfogadása a jövő heti testületi ülésen.

(Címlapképünkön: a jászberényi városháza)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk