A karcagi kórházban is van olyan osztály, amelyik nem tud mindig beteget fogadni

Kis-Magyarország

A fül-orr-gégészetre Szolnokról jár ki orvos bizonyos napokon.

Nem kevesebb mint 15 szakorvosi állásra hirdetett meg ajánlatot a karcagi Kátai Gábor Kórház. A hirdetéseket május elején adták fel, a jelentkezési határidőt június 30-ig határozták meg. Keresnek aneszteziológia és intenzív terápiás, belgyógyász, csecsemő- és gyermekgyógyász, fül-orr-gégész, infektológus, kardiológiai rehabilitációs, kardiológiai, mozgásszervi rehabilitációs, neurológus, oxyológia és sürgősségi orvostan, pszichiátriai, radiológiai, szemész, szülész-nőgyógyász, traumatológus szakorvost. Ezenkívül boncmestert, gyógytornászt, gyógymasszőrt, műtős szakasszisztenst és szakácsot is keresnek. A skála tehát meglehetősen széles.

Megkérdeztük a pályázatokban megadott főigazgatói e-mail címen Nagyné László Erzsébetet, hogy miért vált szükségessé ennyi szakorvosi hely meghirdetése. Mennyi szakorvosa van a kórháznak, ezen helyek hány százalékát jelentik a szakorvosi állománynak? - tudakoltuk. Megérdeklődtük azt is, ha nem találnak 15 szakorvost a meghirdetett helyekre, mit fog ez jelenteni az ellátásban, akadálytalan lehet-e eredménytelenség esetén. Arról is érdeklődtünk, hogy mennyire sújtja a karcagi kórházat a szakemberek fluktuációja, milyen gyakorisággal kell ilyen és ennyi állásajánlatot meghirdetni. Ez új jelenség vagy szokványos? Végezetül azt is felvetettük, hogy közösségi oldalakon szárnyra kapott a hír, miszerint a kórházat magánkórháznak "nézték ki". Igaz-e ez?

Választ egyelőre nem kaptunk a főigazgatótól. Úgy tudjuk, minden kérdésben a szolnoki megyei Hetényi kórház főigazgatója, Piroska Miklós az irányadó, aki pedig nemigen érdemesíti válaszra az ellenzéki sajtót. 

Ugyanakkor beszéltünk Lukács László Györggyel. Karcag egyik országgyűlési képviselője, a Jobbik alelnöke, egészségügyi szakpolitikusa azt mondta, szerinte nem hiányzik ennyi orvos a kórházból, illetve régóta hiányozhat ennyi, például a szemészeten és a fül-orr-gégészeten. Úgy vélte, arról lehet szó, lejáróban lehetett a szerződések nagy része, és kiírták a pályázatokat, hogy lehessen vállalkozókkal betölteni a helyeket. Ennek a pályáztatásnak inkább gazdasági okai vannak. Vagy jön rá valaki, vagy nem, és akkor van ok vállalkozói szerződést kötni azzal, aki már előtte is ellátta a szakrendelést.

Arról pedig, hogy magánosítani akarnák a karcagi kórházat Lukács László György szerint nincs szó. Nincs ugyanis olyan épeszű befektető, mondta ez ellenzéki politikus, aki ezt meglépné, pont azért sem, mert fizetőképes betegkör sincs a kórház körzetében. Mint a politikus elmondta, még el-elműködget a karcagi kórház, ahol régóta nincs már rendesen működő gyermekosztály, szemészet, fül-orr-gégészet. Ezek az osztályok évek alatt szűntek meg.

Lapunk információi szerint bizonyos rendeléseket, például a fül-orr-gégészetit Szolnokról kijáró szakorvos lát el, természetesen csak bizonyos napokon.

Tudunk olyan esetről, amikor valaki idős édesanyját vitte a karcagi kórházba járóbeteg-ellátásra, de az intézményből Szolnokra irányították őket.

Akkor ugyanis épp nem volt orvos a fül-orr-gégészeten a megyeszékhelyről.

A Narancs.hu múlt pénteken írta meg, milyen gondokkal küzd a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Hetényi Géza Kórház-Rendelőintézet. Szülni csak bizonyos napokon lehet, és a stroke-ot kapott betegeket sem tudják maradéktalanul ellátni.

A Hetényi kórházzal kapcsolatos kérdéseinkre hetek óta nem válaszol sem az intézmény vezetése, sem az Országos Kórházi Főigazgatóság. Utóbbi az RTL Klub érdeklődésére annyit közölt a témában, hogy "a térség egészségügyi ellátása folyamatosan biztosított".

A szolnoki ellenzék kedden tartott sajtótájékoztatót a megyei kórházban kialakult helyzetről. Mint Györfi Mihály alpolgármester elmondta, Moháccsal kezdődött a lavina, ahol bejelentették, Pécsre kell menniük az anyukáknak, ha szülni akarnak. Györfi hangsúlyozta, Mohácson legalább annyival jobb a helyzet, hogy egy megyeszékhelyre kell menniük az anyukáknak, míg Szolnok esetében épp ellenkezőleg. Az alpolgármester hangsúlyozta: hiába emelte a kormány az orvosok fizetését, a gondok megmaradtak, a személyzet továbbra sem motivált. Györfi szerint tetézi a gondokat, hogy a szülész és nőgyógyász szakma is elnőiesedett. Szolnokon is nagyon sok nő rezidens volt, akik időközben elmentek szülni. Ezeken a dolgokon az sem fog segíteni, hogy a Belügyminisztériumhoz került az egészségügy - tette hozzá az alpolgármester.

Jelezte: a Szolnoki Többség nevű ellenzéki frakció a kialakult helyzettel kapcsolatban egyeztetni kíván a város fideszes polgármesterével, illetve az államtitkárral is. Györfi reméli, mielőbb megoldódik a helyzet, bár szerinte ez egy hosszabb folyamat lesz majd.

A sajtótájékoztatón elhangzott még, a 2011-ben az év kórháza címet elnyert Hetényiben évekkel ezelőtt kezdődtek a gondok. Korábban már megszűnt ugyanis a fertőző osztály, most pedig lényegében a szülészetről és a neurológiáról is ez mondható el.

 (Címlapképünkön: a karcagi Kátai Gábor Kórház. Forrás: Kátai Gábor Kórház)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk