Rátenné a kezét a közbeszerzési döntésekre a Fidesz Jászberényben

Kis-Magyarország

Két különös javaslatot tett két fideszes városatya Jászberényben egy minapi bizottsági ülésen. Az egyik szerint emelni kellene a képviselők javadalmazását január 1-től visszamenőleg. Ennek érdekessége, hogy pont a Fidesz nem szavazta meg első körben az MSZP-s alpolgármester és a jobbikos polgármester törvényileg előírt fizetésemelését. A másik szerint pedig a beszerzésekről lényegében egyszemélyben a Fidesz frakcióvezetője dönthetne a város vezetése helyett.

A napokban látott napvilágot Jászberényben az a hír, miszerint Szabó Tamás főorvos, a város korábbi fideszes polgármestere a gazdasági bizottsági ülésen 10 százalékos képviselői tiszteletdíj-emelést kért - visszamenőlegesen január 1-jétől. Ez azért érdekes, mert korábban pont a Fidesz-frakció tett keresztbe abban a kérdésben, hogy a törvény szerint emelni kell a polgármester és az alpolgármesterek illetményét. Ezt első nekifutásra nem szavazták meg Jászberényben, csak akkor, amikor már a kormányhivatal rájuk szólt. Szabóék egyébiránt arra hivatkoznak, hogy a városban emelték a köztisztviselői illetményalapot 5 ezer forinttal. Erre alapozva kérnének most a fideszesek 10 százalék emelést visszamenőleg januártól.

A helyi Fidesz másik javaslata Tamás Zoltán frakcióvezetőtől érkezett. Lényege:

az önkormányzat városfejlesztési bizottságának elnökeként gyakorlatilag egyszemélyben ő dönthetne a beruházásokra felkért vállalkozásokról, vagyis arról, hogy ki nyerhessen el egy-egy munkát.

A közbeszerzési és beszerzési szabályzat módosítását már jó ideje szorgalmazza a Fidesz helyi frakcióvezetője. 

Jelenleg az az eljárási rend Jászberényben, hogy az illetékes osztály vezetője legalább három vállalkozást javasol, és közülük választja ki az ajánlatuk alapján a nyertes céget a városfejlesztési bizottság. A Tamás-féle javaslat szerint viszont a legalább három indulót egymaga Tamás Zoltán jelölhetné ki bizottsági elnökként. Ehhez a testülethez tartozik egyébként a közbeszerzés is, miután ezt a bizottságot korábban megszüntették, szintén fideszes javaslatra.

Információink szerint a jelenlegi gyakorlat azért nem tetszik a helyi Fidesznek, mert zavarja őket, hogy nem szólhatnak bele a közbeszerzési döntésekbe. További érdekesség, hogy ismereteink szerint az utóbbi ügyben Gedei József, az év elején lemondott DK-s alpolgármester Tamás javaslata mellett szavazott. Gedei úgy vélte minden rendben van a beszerzési szabályzat módosításával, ami szerinte a bizottsági elnök felelősségét növelné.

Azt egyelőre nem tudni, hogy Tamás Zoltán javaslatát napirendre veszi-e a testületi e heti, szerdai ülésén, a kiküldött meghívóban ugyanis nem szerepel. A tiszteletdíj-emelési javaslatot pedig a Fidesz még nem nyújtotta be.

Ha a májusi ülésre marad minden, akkor akár mindkét előterjesztést elfogadhatják, hiszen a fideszes akarat érvényesül a testületben, ahol Budai Lóránt jobbikos polgármester és az ellenzék kisebbségben van. Lapunk többször foglalkozott azzal, hogy - miként például Szolnokon - Jászberényben is odalett az ellenzék közgyűlési többsége. A Jászság legnagyobb városának képviselő-testületében sokáig 7-7 volt a várost vezető ellenzéki koalíció és a fideszes képviselők aránya. Ám a Mi Hazánk egy szem képviselője rendszeresen a Fidesszel szavaz, így a kormánypárt akarata érvényesül a testületben. 

Az ellenzék és a Fidesz közötti konfliktusnak van egy másik forrása is, ez pedig az úgynevezett Malom-beruházás. Mint arról a Narancs.hu nem egy alkalommal hírt adott, a Malom Kulturális Központ hasznosításával kapcsolatos projektet a városvezetés még fideszes elődeitől örökölte. Budaiék viszont szerződést bontottak a kivitelezővel, sőt feljelentést is tettek ellene. A helyi Fidesz erre mozdult rá, mert mint kiderült, vissza kell fizetni egy 800 milliós támogatást a beruházás leállítása miatt, jóllehet az önkormányzat jogorvoslattal élt ezzel szemben. Tavaly novemberben a Fidesz hűtlen kezelés miatt feljelentést tett a Malom ügyében. Ezzel nagyjából egyidőben a Szolnoki Törvényszéken per kezdődött a projekttel kapcsolatban. A jelenlegi városvezetésnek egyébként feltett szándéka, hogy befejezi a Malom-beruházást.

(Címlapképünkön: Tamás Zoltán fideszes frakcióvezető )

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap. Ezt a rovatát vidéki újságírók írják szűkebb környezetük országosan is fontos eseményeiről. Életbevágónak tartjuk, hogy Magyarország lakói értesüljenek olyan helyi történetekről és véleményekről, amelyeket a kormányhatalom eltitkolni igyekszik.

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

Nézzen be a magyarnarancs.hu-ra mindennap: itt ingyenesen megtalálja a nap legfontosabb híreit, és még sokkal többet! De a nyomtatott heti Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt. S ha tetszett, amit olvasott, kérjük, támogasson minket.

Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk