Működő bölcsődét „avatnak” kormánypárti támogatással Méhkeréken az elítélt polgármester kampányának részeként

Kis-Magyarország

A megyei közgyűlés fideszes elnöke és a kormánypárti országgyűlési képviselő is Tát Margit mellett kampányol a településen.

Egy hosszú hónapok óta működő bölcsődét avatnak pénteken a Békés megyei Méhkeréken. A turpisságra alighanem azért van szükség, mert közeledik az időközi polgármester-választás időpontja, június 19-e. Hárman szállnak versenybe a településvezetői posztért. Az esélyesnek az a Tát Margit (Fidesz-KDNP) számít, aki 2010 és 2022 februárja között vezette már a román határ melletti alig kétezeres lélekszámú, zömében románok lakta települést. Ám mandátuma megszűnt, mert a Gyulai Törvényszék jogerős ítéletében jelentős értékre elkövetett költségvetési csalás és egyéb bűncselekmények miatt bűnösnek mondta ki és jogerősen elítélte egy 31 milliós EU-program elcsalásáért. Tát Margit felfüggesztett szabadságvesztést és pénzbüntetést kapott. Mivel a másodfokon eljáró bíróság méltatlannak tartotta arra, hogy mentesítse a büntetett előélet joghátrányai alól, így felfüggesztett szabadságvesztése végéig, 2024 februárjáig büntetett előéletűnek számít. Egy jogszabályi hiátus miatt azonban újraindulhat a polgármesteri címért; mindezt a Fidesz hathatós segítségével és a kormánypárt saját korábbi választmányi határozatának dacára teszi.

Tény, a „családbarát bölcsőde” pályázatát még akkor nyerte a méhkeréki önkormányzat, amikor Tát Margit volt a polgármester. A pályázat befejezési határideje június 30-a, de már hónapok óta birtokba vették a csöppségek, így jóval korábban is lehetett volna az avató. Vagy pedig a jelzett időpontban, június legvégén. De valakik mégis úgy találták, hogy a legalkalmasabb dátum, ha arra az időközi polgármester-választás előtt alig egy héttel kerítenek sort. Tátot egyébként egykori helyettese, Goron Zsolt alpolgármester visszafoglalkoztatja, így jelenleg településfejlesztési koordinátorként tevékenykedik. Ám azt nem hozza nyilvánosságra az önkormányzat, hogy mekkora összegről szól a megbízási szerződés.

Több helyi úgy véli, hogy a pénteki bölcsődeavató valójában Tát polgármesteri kampányának szerves része, amelyen az előzetes tervek szerint Zalai Mihály, a Békés megyei közgyűlés fideszes elnöke mond köszönőt, míg Tát mentora, Kovács József, a térség fideszes polgármestere ünnepi beszédet. Ebből is látszik, hogy Tát Margitot teljes mellszélességgel támogatja a kormánypárt, ami visszatetszést vált ki a méhkerékiek egy részében. „Ha nincs következménye a bűnösség kimondásának, és büntetett előélettel valaki kormánypárti támogatást kaphat, akkor nagyon sok kérdés merülhet fel, de ezeket a legtöbben, a megfélemlített légkör miatt, csak a legszűkebb körben merik feltenni” – mondta a Narancs.hu-nak egy helybeli értelmiségi. Egy másik informátorunk arra emlékezetetett, hogy nemrégiben ünnepelték a méhkeréki néptánccsoport alapítója, Nyisztor György születésének százéves évfordulóját. Oda is meghívták Kovács Józsefet, ám arra nem jött el, most a kampányhajrában azonban beszédet is mond sokak által kamunak nevezett bölcsődeavatón. Azonban a néptáncos centenárium is magán viselte a község végzetes megosztottságát. A Tát Margithoz való közelség és távolság alapján két néptáncos hagyományőrző egyesület van Méhkeréken. Az önkormányzat által támogatott május 6-án szerényebb érdeklődés, míg a Kovács János vezette másik, egy nappal később, május 7-én mintegy 500 néző előtt emlékezett Nyisztor Györgyre.

Az időközi polgármester-választáson Gherman Sámuel, egy friss diplomás fiatalember is indul, aki új lendületet akar adni a településnek. A harmadik induló Gherasim Dániel, akit Méhkeréken többen kamujelöltnek tartanak. Vannak olyan vélekedések, hogy aligha Tát Margit ellenére való az utóbbi fiatalember indulása, mert így megoszthatják a fiatalabb és középkorú helybeli választókat. Egyesek azt sem zárják ki, hogy Gherasim az utolsó előtti pillanatban Tát javára visszalép.

Gherasim helybeli „beágyazottságáról” sokat elárul, hogy nem Méhkeréken, hanem Németországban él és dolgozik. Mások pedig arra hívják fel a figyelmet,

nem zárható ki, hogy úgy keresték meg a kamunak tartott jelöltet, hogy neve – Gherasim – hasonlítson a Tát Margit valódi kihívójaként számon tartott Gherman Sámueléra.

Lapunk korábban megírta: a Fidesz országos választmánya még a 2019-es önkormányzati választás előtt határozatot fogadott el. E szerint „a Szövetség olyan jelöltek indítását támogatja, akik: feddhetetlen előéletűek, erkölcsi-etikai szempontból kikezdhetetlenek, akik közösségük megbecsült tagjai”. A határozatot a következő összegzés zárja le a jelöltekről: „Tudomásul veszik, hogy jelöltté válásuk elengedhetetlen feltétele egy, a fenti követelmények elfogadását tartalmazó kötelezettség-vállalási nyilatkozat aláírása is.” 

Ez alapján már a 2019-es önkormányzati választáson sem felelt meg a kormánypárt országos választmánya követelményeinek Tát Margit. A Gyulai Járási Ügyészség ugyanis 2019 májusában nyújtotta be azt a vádiratot, amelyben elsőrendű vádlottként őt tette felelőssé a 31 milliós csalásért. Azaz hónapokkal a legutóbbi önkormányzati választás előtt tudott volt, hogy Tát vádlott, mégis viszonylag meggyőző fölénnyel nyert a voksoláson.

A Fidesz határozatáról kérdeztük Herczeg Tamás békéscsabai fideszes parlamenti képviselőt, a kormánypárt Békés megyei területi választmányának elnökét, aki nem érezte magát illetékesnek az ügyben, és az országos választmányhoz irányított. Kérdéseinkre azonban hosszú hetek után sem válaszoltak. Ez és Tát Margit fideszes színekben történő indulása is jelzi, hogy az országos választmány korábbi határozatát és a benne foglaltak magasztos elveket a napi politikai harc bármikor felülírja.

(Címlapképünkön Tát Margit egy korábbi felvételen. Fottás: Tát Margit Facebook)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk