Négy év után jutott eszébe a leköszönő fideszes polgármesternek, hogy többmilliós jubileumi jutalom jár neki

Kis-Magyarország

Dávid Zoltán orosházi városvezető jegyezte a saját maga jutalmazásáról szóló előterjesztést. Ráadásul úgy, hogy az négy évvel ezelőtt lett volna esedékes. Az ellenzék szerint mindez elévült, így törvénytelen. Néhány szakértő dodonai véleményére támaszkodva a fideszes többség persze megszavazta az előterjesztést.

 

„A pénzkövetelés biztosításának elmaradását magyarázni indokolt azzal az adminisztrációs tervezéstechnikai hiányossággal, amely anyagi kárt keletkeztetett az alanyi jogosult, azaz a polgármester hátrányára” – írja magáról és az elmaradt 35 éves jubileumi jutalom kifizetésének – saját maga szerinti – jogosságáról az előterjesztésében Dávid Zoltán. Az „adminisztrációs tervezéstechnikai hiányosság” minden bizonnyal az volt, hogy egyszerűen elfeledkeztek róla. Ez már nem hangzik olyan szépen, de talán közelebb jár az igazsághoz. Emellett az is tudni kell, hogy az orosházi fideszes polgármester két ciklus után úgy veszítette el a június önkormányzati választást, hogy két ellenzéki csoportosulás nem tudott megegyezni egymással, így külön-külön indultak. Ennek ellenére Raffai János legyőzte Dávid Zoltánt.

Az ellenzékhez közel álló több helybéli úgy véli: ez a vereség döntő szerepet játszhat abban, hogy szeptember 30-án a városvezetői posztját s ezzel milliós illetményét elvesztő Dávid lehajol az „aprópénzért” is. Ez az összeg 2 millió 792 ezer forint. Ám az ügy érdekessége, hogy erre 2020. október 9-én, azaz csaknem négy évvel ezelőtt lett volna jogosult az orosházi fideszes városvezető. Ugyanis ekkor volt esedékes a 35 éves közszolgálati jogviszonyban eltöltött évei után a jubileumi jutalma.

„Orosháza város főállású polgármesterének – Dávid Zoltán úrnak, előterjesztés mellékletét képező kérelmét azt előadva – az egyes jogviszonyban eltöltött ideje alapján…” – írja saját magát urazva az előterjesztő. Az ellenzék szerint jellemző, hogy nem a jegyző, Burai Mihály, vagy valamelyik fideszes alpolgármester terjesztette be a hivatalos néven így futó előterjesztést: „Döntés a polgármester jogszabályban előírt – elmaradt – pénzbeli juttatásának utólagos kifizetéséről.”

Hogy a szokatlan döntés, a négy éves késéssel kifizetett jubileumi jutalom kifizetése jogilag alátámasztható legyen, két szakvéleményt, állásfoglalást kért az orosházi önkormányzat. Az egyiket tőle sok megbízást elnyerő Varga Imre békéscsabai ügyvédtől, a másikat a Békés Vármegyei Kormányhivataltól. A békési megyeszékhelyen élő jogász szerint Dávid annak ellenére jogosult a jubileumi jutalomra, hogy bírósági követelés esetén az elévülési hivatkozással nem lenne érvényesíthető. Sőt azok után és annak ellenére sem követelhető vissza, hogy az elévülési időn (3 év) túl lett kifizetve. Hasonlóan foglalt állást a kormányhivatal is.

A helyi ellenzék előbb a napirendről szerette volna levenni az előterjesztést, sikertelenül. Fideszes képviselők közül csak Németh Béla szólt hozzá, ő is csak azt említette: korábban már előfordult, hogy a leköszönő polgármester háromhavi jutalmat kapott. Ez annak idején Fetser Jánossal (MSZP) történt meg, de ez jogilag és politikailag is más történet, vélekednek többen. Fetser ugyanakkor a vitában olyan tehetségtelennek nevezte Dávidot, hogy „négy év után jut eszébe a jubileumi jutalom, amikor az orosházi közvélemény azt mondta, elég volt a semmit érő munkájából, ezért leváltották”. Hozzátette, elévült, ezért jogszerűtlen követelésről van szó, majd jelezte, az elmúlt egy évtizedben annyi kárt okozott a fideszes polgármester a városnak, hogy szégyellni kell magát egy ilyen előterjesztés miatt. Végül elcsalt közbeszerzésekről beszélt, amelyekről annak idején elsőként a Narancs számolt be. Dávid válaszában azon sajnálkozott, hogy egyesek politikai kérdést csinálnak egy tisztán jogi ügyből, ám érdemben nem reagált Fetser bírálatára.

„Orosháza helyzete Dávid Zoltán tíz éves polgármestersége alatt a leépüléssel, a lejtőn való gyors száguldással és a tatárjárással, valamint a waterloo-i vereséggel írható le. Az októbertől hivatalba lépő új, ellenzéki városvezetés nagyon nehéz helyzetben lesz, mert gyenge érdekérvényesítő képességgel rendelkező térségi országgyűlési képviselője van Erdős Norbert személyében, miközben Simonka mozgolódik és kérdés, hogy a kormány mennyi forrást juttat majd ide” – összegezte a helyzetet Szabó Ervin orosházi ellenzéki képviselő portálunknak.

Végül a testület kilenc fideszes tagja megszavazta a négy évvel ezelőtt elmaradt jubileumi jutalom kifizetését Dávidnak. Noha arról is lehetett hallani, hogy többüknek erős fenntartásai voltak az előterjesztéssel szemben, ám „jó katona” módjára cselekedtek. A négy ellenzéki képviselő: Bodóczy András, Fetser János, Raffai János és Szabó Ervin nemmel voksol.

(Címlapképünkön Dávid Zoltán polgármester 〈az első sorban jobbról a második〉. Forrás: Dávid Zoltán Facebook)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Négy év után jutott eszébe a leköszönő fideszes polgármesternek, hogy többmilliós jubileumi jutalom jár neki

Dávid Zoltán orosházi városvezető jegyezte a saját maga jutalmazásáról szóló előterjesztést. Ráadásul úgy, hogy az négy évvel ezelőtt lett volna esedékes. Az ellenzék szerint mindez elévült, így törvénytelen. Néhány szakértő dodonai véleményére támaszkodva a fideszes többség persze megszavazta az előterjesztést.