Orosháza: közbeszerzést ennél jobban befolyásolni nem lehet

Fekete vonat

Belpol

Magyarországon a közbeszerzés gyakorta a korrupció meleg­ágya: ezt a közhelyet egy első látásra aggálytalan orosházi pályázat tökéletesen alátámasztja. A városi kisvasút miatt a város egyik ellenzéki önkormányzati képviselője tett feljelentést.

A fideszes vezetésű orosházi önkormányzat 2016 elején elhatározta, hogy vásárol egy a városban turisztikai és szabadidős céllal közlekedő kisvonatot, hogy azt azután a település intézménye, az Orosházi Városüzemeltetési és Szolgáltató (OVSZ) Zrt. üzemeltesse. Ezt követően a Dotto márkájú vonatok értékesítésével is foglalkozó, tatai székhelyű Ever­green Kft.-t felkereste Bánfi Zsolt, a Szerviz-Bodzás Kft. vezetője azzal, hogy hamarosan két érdeklődő jelentkezik náluk kisvonatügyben, s ezek közül az egyik az orosházi önkormányzat lesz. Itt merül fel az első kérdés: mindezt honnan tudta, s kinek a megbízásából járt el a medgyesbodzási cég vezetője?

S valóban, 2016. március elején megjelent az Evergreennél az OVSZ Zrt. néhány munkatársa és az orosházi polgármesteri hivatal egy képviselője, hogy megnézzék azt a Dotto vonatot, amelyet később – közbeszerzési eljárás után – végül megvett az önkormányzat. Nem sokkal a tatai látogatás után, 2016. április 13-án hirdetmény nélküli nyílt közbeszerzési eljárást írt ki az orosházi városi önkormányzat a kisvonat beszerzésére.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk