„A valóság és a propaganda között szakadék tátongott” – mondja Orosháza új, ellenzéki polgármestere

Kis-Magyarország

Közel húszéves szünet után nem a Fidesz vezeti az erős leszakadásban lévő Békés megye ipari centrumát, Orosházát. A helyi ellenzéknek és a civileknek nem sikerült egységesen elindulniuk, azonban így is nyerni tudott a Raffai János vezette formáció. A leendő polgármestert kérdeztük.

magyarnarancs.hu: Aligha függetlenül az őszödi beszédtől 2006-ban a baloldal elveszítette az orosházi városvezetést. Az azóta eltelt tizennyolc évben a Fidesz vagy csatolt részei vezették ezt az egykor szebb napokat látott 26 ezres iparvárost. Az ellenzéknek nem sikerült teljes összefogást tető alá hoznia, de mégis nyerni tudott. Minek köszönhető ez?

Raffai János: Az elmúlt több mint másfél évtizedben kis híján a tönkretette a Fidesz a várost. Előtte, 1994 és 2006 között kifejezetten sikeres volt Orosháza, de az utóbbi időben erős lejtmenetbe került. Rengeteg munkahely szűnt meg, cégek zártak be, vagy fogták vissza erőteljesen a termelést, gondolok itt az Alföldi Kohászati és Gépipari Zrt. (AKG Zrt.) bezárására vagy a Guardian Orosháza Kft. síküveggyár problémáira, amely miatt erőteljesen visszafogta a termelést. De haldoklik a helyi egészségügy, roppant komoly problémák vannak az orosházi kórházban, leváltották a főigazgatót, osztályok zártak be, vagy függesztették fel tevékenységüket hétvégére. Ehhez képest a fideszes városvezetés a helyi propagandasajtóval együtt ezt sikertörténetnek próbálta beállítani. Azonban a valóság és a propaganda között olyan szakadék tátongott, amit a helyiek tartósan észleltek. Ebben persze az is segített, hogy mi tényleg kimentünk az utcára, a piacra és beszéltünk a problémákról az emberekkel, és mindezeket szóvá tettük a testületi üléseken is. Igaz, sok fogadókészségre nem tapasztaltunk Dávid Zoltán (Fidesz-KDNP) polgármester és frakciója részéről.

magyarnarancs.hu: Éppen a várost sújtó problémák miatt a képviselő-testületi ellenzék többször hívta a térség országgyűlési képviselőjét, Erdős Norbertet (Fidesz-KDNP) az ülésre, hogy beszéljenek a gondokról és próbáljanak rá közösen megoldást találni.

Raffai János: Ám nemcsak, hogy egyetlen egyszer sem jött el Erdős, hanem nem is válaszolt meghívásunkra. Azzal, hogy októberben polgármester leszek, remélem, hogy ebben az ügyben is fordulat következik be. Arról nem beszélve, hogy a dél-békési választókerületben Orosháza mellett a Fidesz sok más meghatározó települést veszített el, így Mezőkovácsházát, Battonyát, Tótkomlóst, Medgyesegyházát és Nagyszénást.  

magyarnarancs.hu: Orosháza volt az a település, ahol a testületben a fideszes többség ún. szájzárrendeletet és székbírságot vezetett be, vagyis erőteljesen korlátozták az ellenzék munkáját. Sőt, azért is több ezer aláírást kellett összegyűjteni, hogy közvetítsék a testületi üléseket.

Raffai János: Elképesztő, hogy a város legfontosabb döntéshozó fórumának üléseit azért nem közvetítette egy ideig a Fidesz, mert félt attól, hogy helyi közvélemény belelátna az ott folyó, egyébként nem nagyon magas szintű munkába és a döntések mozgatórugóit is kitapinthatná. Persze ezt így soha nem mondták ki. Háromezer aláírást kellett összegyűjtenünk, hogy egyáltalán közvetítsék az üléseket.  Ezt végül felemásan tették meg. Csak egy kevesek által elérhető csatornán és csak élőben – csütörtök délelőttönként – közvetítették. S noha a helyi média ott volt és rögzítette is a történteket, főműsoridőben le tudta volna vetíteni, de nem tette és ma sem teszi, mert nem ez a cél. Az pedig önmagáért beszélt, hogy 2023 végén bevezették a szájzárrendeletet és székbírásgot, amiből országos hír lett. Azaz a testületi üléseket megzavaró, a közgyűlés méltóságát sértő kijelentést tevő képviselő ún. székbírsággal sújtható. Ennek nincsenek objektív kritériumai, kizárólag a fideszes polgármesterre bízták ennek megítélését. Hogy saját döntésüktől visszahőköltek, azt jól mutatja, hogy azóta sem alkalmazták. Emellett a jobboldali többség megszavazta, hogy a választás nélkül bekerült társadalmi alpolgármester akárhányszor hozzászólhat az üléshez, időbeli korlát nélkül. Szépséghiba, hogy az ellenzéket ebben is erősen korlátozzák. A kedvezményezett alpolgármester, Molnár Béla egyben a Fidesz helyi elnöke. Kilóg a lóláb.

 
Forrás: Raffai János Facebook
 

magyarnarancs.hu: Az előző, 2019-es önkormányzati választáson nem sikerült tető alá hozni a teljes ellenzéki együttműködést, holott ezzel leváltható lett volna a fideszes polgármester. Azt hinné az ember, hogy ebből tanultak, de most mégis két ellenzéki csoportosulás indult el a Fidesz ellen. Ez nem tűnt nyerő forgatókönyvnek. Kin vagy min múlt az egység hiánya?

Raffai János: Még 2023 november végén minden helyi érintett összeült, de ezen a tanácskozáson a nagyobb pártok fővárosi szakértői is részt vettek. Előválasztást vagy legalábbis olyan felmérést szerettünk volna, amely eldönti, ki a legesélyesebb helyi ellenzéki és civil jelölt. Amikor ebben megegyeztünk, akkor Szabó Ervin korábbi jobbikos politikus, aki a 2022-es parlamenti választáson az ellenzék közös, de végül vesztes jelöltje volt, bejelentette, bármi is lesz, ő indulni fog. Így vágott neki a mostani helyhatósági választásnak két ellenzéki csapat. Az általam vezetett formáció a Válaszd Orosházát! nevet választotta, s ebben az együttműködésben a DK, a Momentum, az MSZP és a Párbeszéd-Zöldek vettek részt. Szabó egy másik formációval indult. A választás éjszakájának első felében még a Fidesz vezetett, innen fordítottunk. Ez pedig nem kis eredmény!

magyarnarancs.hu: A 14 fős testület hihetetlen kiegyenlített erőviszonyokat mutat. Az ön frakciójában 5-en lesznek, a Fidesz-KDNP képviselőcsoportja 6 képviselőből áll, a Szabó Ervin-féle formáció 2 képviselőt ad, míg a Mi Hazánk 1-et. Hogyan lehet itt majd döntéseket hozni?

Raffai János: Kompromisszumokkal, és úgy, hogy mindannyian a város érdekében dolgozunk. Méghozzá azon város érdekében, amely hosszú évek óta lejtmenetben van, és ezt az itt élők is pontosan látják, s ennek megállítását, közép- és hosszabb távon pedig megfordítását várják tőlünk. Októberig van egy kis időnk, hogy erre felkészüljünk, s kiérlelt városfejlesztési tervekkel vágjunk neki az új ciklusnak.

magyarnarancs.hu: Mi lesz októbertől azzal a helyi önkormányzati médiával, amely propagandasajtóként teljes mértékben kiszolgálta a fideszes városvezetést?

Raffai János: Ez nem könnyű kérdés. Tény, hogy nem a valóságnak és a tényeknek megfelelően tudósítottak, hogy az ellenzék munkáját elhallgatták vagy ha arról írták, akkor sokszor nem ellenőrizték az információkat. Valószínűleg ezt sokan kényszer hatása alatt tették. A tervem az, hogy szakmai szabadságot biztosít a városvezetés a helyi médiának, hogy betöltsék valódi tájékoztató és közszolgálati szerepüket.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

A kávékapszula környezettudatos szemmel

  • Fizetett tartalom

A kávékapszula rendkívüli népszerűsége világszerte kétségtelen, ám a kényelmes és gyors kávézás mögött rejlő környezeti, gazdasági és társadalmi kérdések kevésbé kerülnek reflektorfénybe. Az alábbi írásunkban ezeket a fontos aspektusokat vizsgáljuk meg, hogy egy átfogó képet kapjunk a modern kávéfogyasztás egyik legmeghatározóbb trendjéről.

6 téma, ami ma már egyre kevésbé számít tabunak

  • Fizetett tartalom

A társadalom folyamatosan változik: átalakul, hogy milyen eszközöket használunk, hogy milyen elfoglaltságaink vannak a mindennapokban, hogy milyen tempóban éljük az életünket – és persze az is, hogy milyen témákat beszélünk meg nyíltan. Kétségtelen, hogy embere – és persze kultúrája – válogatja, mi számít tabunak és mi nem, de általánosságban azt láthatjuk, hogy a világ soha nem volt annyira nyitott és szabadelvű, mint ma.

Így válasszunk széket ülőmunkához

  • Fizetett tartalom

Az ülőmunka ugyan kényelmesnek tűnhet, viszont óriási terhet róhat az ízületeinkre és izmainkra is. Éppen ezért ajánlott egy valóban komfortos szék mellett dönteni, hogy még az igazán hosszú munkaórák után se fájjon a gerincünk vagy a derekunk. Hogyan érdemes széket választani az igényeinkhez mérten? Mutatjuk a pontos válaszokat!