„Nekik ez csak üzlet” – Ezért kell elköltöznie a Kocsonyafesztiválnak

  • narancs.hu
  • 2013. december 31.

Kis-Magyarország

Nincs politikai indíték, csak a zavaros finanszírozás és a tartozások miatt döntött úgy Miskolc, hogy egyedül rendez kocsonyafarsangot. Korábbi cikkünkre reagál az önkormányzat.

Terjedelmes levélben válaszolt a magyarnarancs.hu érdeklődésére a miskolci önkormányzat: azt tudakoltuk korábban, hogy miért nem kapott eddig területfoglalási engedélyt a Kocsonyafesztivál, amelynek szervezői emiatt úgy döntöttek, inkább Kazincbarcikára viszik az eseményt. (Korábbi cikkünket a témáról itt olvashatja.)

false

 

Fotó: MTI

„Az interneten is megtalálható az a szándéknyilatkozat, amelyben a megállapodás aláírói – a Kocsonyafesztivál szervezői és az önkormányzat – többek között arra vállaltak kötelezettséget, hogy a már 2013-ban megrendezendő fesztivál közös szervezése érdekében létrehoznak egy közös céget. A megállapodásra mindenképpen szükség volt, hiszen a szervezésben részt vevő cégek és az alapítvány is akkor már súlyos anyagi nehézségekkel küszködött. Ezen körülmények már a rendezvény megtartását veszélyeztették” – írta lapunknak az önkormányzat. „A megállapodásban foglaltaknak megfelelően az önkormányzat az ésszerűség keretein belül megadta mindazt a segítséget a 2013. évi rendezvény megtartásához, amit lehetőségei megengedtek. Az önkormányzattal közös cég azonban nem jött létre, mert Rózsa Edit (az egyik szervező – a szerk.), a már elkészült, vele előzetesen többször is egyeztetett szövegű társasági szerződéstervezetet nem írta alá. A közös cégalapítás tehát nem az önkormányzat miatt hiúsult meg.”

Ezt követően a levél részletesen idézi az Index tavaly decemberben megjelent „Kitört a miskolci kocsonyabalhé" című cikkét. „Milliókkal tartozik a miskolci Kocsonyafesztivált rendező cég a beszállítóinak, miután elszámolási vitába keveredett az Agrár Marketing Centrummal. A szervezők azonban hiába kapnák meg a korábban beígért pénzt, az összes tartozás kifizetésére az sem lenne elég. A fesztivált szervező cégeket felszámolhatják, pedig már hirdetik a következő Kocsonyafesztivált. (…) Mindeközben az alvállalkozók csodálkozva nézik, hogy a tartozások és a kifizetetlen számlák ellenére idén ismét szerveződik a fesztivál, a rendezvény honlapján február végére ígérik a rendezvényt. Kérdés lehet azonban ezek után, hogy a fesztivált miből finanszírozzák, illetve milyen vállalkozók építik majd fel a helyszínt a történtek után. A cégek között akad olyan is, amely, bár 2010-es munkája után nem kapott pénzt, 2011-ben is elvállalta a rendezvény építésének feladatait, ezután azonban szintén nem fizették ki, most tehát biztosan nem vállalja a munkát.”

A városháza levele szerint ezek alapján „nem szorul magyarázatra, hogy Miskolc városa miért döntött úgy, hogy a jövőben önállóan szervezi a kocsonyalegendával kapcsolatos rendezvényt. Az pedig, hogy miként kerül a miskolci kocsonyalegenda Kazincbarcikára? A kérdésre csak az lehet a magyarázat, hogy a szervezők számára ez csak üzlet.” A város önkormányzatának közleménye szerint „a miskolci kocsonyaünnep a miskolciaké, ezért a város a jövőben a közérdeket, a miskolciak érdekét szem előtt tartva rendezi majd meg minden februárban a Miskolci Kocsonyafarsangot. (…) A fesztivál szervezése természetesen elkezdődött, a részletes és végleges programot januárban a sajtóban tesszük közzé.”

Figyelmébe ajánljuk