Szombathely

Nem jön Carreras, olcsóbb fesztivál kell

  • Kupi Györgyi
  • 2012. június 28.

Kis-Magyarország

A korábbi tervek szerint két operát, egy musicalt és ráadásnak egy José Carreras-estet tekinthetett volna meg az Iseumi Szabadtéri Játékok nyári közönsége. A város döntése után ma már biztos: Carreras nem jön, operából pedig csak egy marad.

Népszerű operákat és igazi világsztárt ígért Mérei Tamás, a Savaria Szimfonikus Zenekar igazgatója a szombathelyi Iseum Szabadtéri Játékok színpadára még áprilisban. A Művészetek Palotájában tartott sajtótájékoztatón Puccini Turandotjának, Mozart Figaró házasságának, valamint Andrew Lloyd Webber Evitájának két-két előadásáról és José Carreras áriaestjéről szólt a július végi fesztivál beharangozója. (Káel Csaba, a Müpa vezetője is rendez majd a játékokon a tervek szerint – a szerk.)

A szintén áprilisban megtartott szombathelyi sajtótájékoztató már visszafogottabb volt, ekkorra látszott, hogy vélhetően túl nagy álom a – Mérei közlése szerint – 144 milliós (a lapunk birtokába jutott miniszteri támogatásért folyamodó levélben már 200 milliós) költségvetésű rendezvény. (Korábbi cikkünk épp a rendezvény bizonytalan finanszírozási hátterét boncolgatta.)

Mérei a helyi sajtótájékoztatón a forrást firtató újságírói kérdésre azt válaszolta, hogy a jegyárbevételen (55 millió forint) kívül szponzori támogatásban bíznak, erről tárgyalnak állami és privát cégekkel, továbbá az NKA pályázatán is indulnak. Ugyanakkor egyetlen konkrét támogatási szerződésről sem tudott beszámolni a júliusban kezdődő rendezvénnyel kapcsolatban. Annyi azonban biztos volt, hogy az önkormányzat egy fillért sem ad a programhoz. Mérei akkor a narancs.hu-nak azt mondta: minden felelősséget vállal a rendezvényért. Csakhogy a zenekar a város intézményeként működik, így a zenekarnak benyújtott számlákért végső soron az önkormányzat felel.

Részlet A varázsfuvola tavalyi előadásából


Részlet A varázsfuvola tavalyi előadásából

Fotó: MTI


A rendezvény beharangozója után háromszor foglalkozott a kérdéssel a város kulturális bizottsága. Először májusban – azt követően, hogy az NKA-s pályázaton egy fillért sem kapott a rendezvény –, majd júniusban még kétszer, minden alkalommal zárt ülésen. Információink szerint már májusban is az volt a kérdés, hogy ha a zenekar nem tudja finanszírozni a rendezvényt, akkor hogyan tud a város a legkisebb presztízsveszteséggel kiszállni az ügyből.

Döntést június 27-én hoztak, egyórás tanácskozás után, amelyről Mérei Tamás némiképp feldúlva távozott. „A bizottság méltányolja Mérei Tamás törekvéseit, és heroikus erőfeszítését annak érdekében, hogy ez a rendezvény létrejöhessen. A grémium ugyanakkor elfogadta a város teherbíró képességéről szóló tájékoztatást, és úgy döntött, noha folytatni kívánja az iseumi játékokat, de csak csökkentett tartalommal. A Turandot így elmarad, a Figaro házassága két előadásban mehet, akárcsak az Evita című musical – utóbbiból kellő érdeklődés és pénzügyi megalapozottság esetén lehet három is. Montserrat Caballé viszont nem lép fel” – tájékoztatta a kulturális bizottság elnöke, Sági József (Fidesz) a narancs.hu-t. Noha eredetileg José Carrerast hirdették meg, róla Sági már nem is szólt egy szót sem.
A rendezvény költségvetését végül 90 millió forintra faragták le. Ebből – az elnöktől kapott információnk szerint – jelenleg 10 millió forint minisztériumi támogatás áll rendelkezésre, de még folyamatban vannak a tárgyalások a lehetséges támogatókkal. Az önkormányzat továbbra sem száll be a finanszírozásba.

Mérei Tamás a narancs.hu-nak elmondta, hogy szerették volna az áriaestet önfinanszírozóvá tenni, ám ehhez José Carreras drága volt. A katalán énekesnő, Montserrat Caballé viszont még mindig elég nagy név, hogy megtöltse a nézőteret, és az ő fellépése az igazgató szerint – szemben a bizottság véleményével – továbbra is nyitott kérdés.

Információink szerint eddig a jegyek egyharmadát-egynegyedét adták el. Az elmaradó előadásokra megváltott jegyeket visszaváltják, illetve becserélik más műsorokra.

Figyelmébe ajánljuk