Eger

Ismeretlen civil szervezet fogja össze a többit

  • Magyar Krisztián
  • 2012. június 27.

Kis-Magyarország

Az egri civil életben alig-alig tevékenykedő alapítvány nyerte a Civil Információs Centrum címet, amelynek viselői kiemelt pályázatokon kaphatnak támogatást ahhoz, hogy koordinálják a helyi civil szervezeteket.

„Egészen biztosan nem szakmai, hanem politikai alapon ütötte ki a pályázati nyertesek köréből a Századvég Alapítvány azt a NIOK-ot, amely országosan ismert és elismert szervezet. (A Nonprofit Információs és Oktató Központ Alapítvány egy nagy civil ernyőszervezet, amelyet 1993-ban alapítottak – a szerk.) Arról a Századvég Alapítványról van szó, amely a közelmúltban pályázás nélkül kapott 3 milliárd forintot a kormánytól, és amely a civil szolgáltatások területén semmiféle munkatapasztalattal nem rendelkezik” – írta az LMP a Civil Információs Centrumok pályázati eredményére reagálva nemrégiben, miután leszögezték, hogy „az évtizedes múltú, magas szakmai színvonalon működő, a civileket érdemben segítő országos hálózat tagjai helyett számos teljesen ismeretlen, a területen tapasztalatokkal nem rendelkező szervezet – feltehetően politikai alapon – nyerte el a megbízást”.

Országszerte húsz pályázó – minden megyében és a fővárosban egy, itt egész pontosan a Századvég Alapítvány – vált Civil Információs Centrummá. Feladatuk, hogy szakmailag támogassák más civil szervezetek működését, és elősegítsék az állami támogatások felhasználását. A július elsejétől 2014. december 31-ig érvényes címért cserébe pályázhatnak saját tevékenységük támogatására és a szolgáltatásaikhoz kapcsolódó költségeik finanszírozására.

Az egri képlet

Heves megyében az Egri Norma Alapítvány nyert, amelyről alig lehet tudni valamit. Az egri civil életet eddig koordináló, a Civil Információs Centrum címre szintén pályázó Életfa Környezetvédő Szövetség vezetője, Bárdos Ferenc a narancs.hu-nak elmondta, hogy az Egri Norma Alapítvány az utóbbi években egyáltalán nem hallatott magáról. Rendezvényeket nem szerveztek, a civil megmozdulásokhoz nem csatlakoztak, és önálló kezdeményezéseikről sincs tudomásuk a helyieknek.

 

Uzelman Tamás


Uzelman Tamás

A civileket tömörítő Egri Civil Kerekasztal legutóbbi ülésén mások is kifogásolták, hogy egy olyan szervezet áll majd a megyei civil szektor élén, amelynek érdemi tevékenysége nem volt, s ha mégis, annak a megye életében nincs nyoma. Mint ahogy az interneten sem lehet semmit olvasni az alapítvány munkásságáról és eredményeiről. A május végén kihirdetett pályázati eredményekről szóló írásokon kívül csupán egy, az ország civil szervezeteit nyilvántartó portál említi az Egri Normát. Ott még Eger korábbi polgármestere, dr. Ringelhann György neve szerepel mint az alapítvány képviselője, viszont ő évekkel ezelőtt teljesen visszavonult a közélettől. Az alapítványnak saját honlapja nincs. De már készül – nyugtatta meg a narancs.hu-t Uzelman Tamás, a kuratórium elnöke. (Egyébként a Civil Információs Centrum címpályázat egyik kiemelt feltétele volt, hogy a jelölt legalább három éve – mások számára is láthatóan – működjön.) Uzelman elmondta azt is, hogy a már kialakult, jól működő szervezetrendszeren keresztül fogják majd a civilekkel tartani a kapcsolatot. Arra a kérdésre, hogy miért nem találni semmi nyomát eddigi munkásságuknak, így válaszolt: „a helyi civil élet támogatása és a határon túli kapcsolatok ápolása” terén voltak eredményeik a közelmúltban is.

A fideszes képviselővel egy címen

A Heves Megyei Önkormányzat vezetője, a fideszes Szabó Róbert támogató nyilatkozatában is letette a voksát az Egri Norma Alapítvány mellett.

Az Egri Norma Alapítvány bejegyzett székhelye megegyezik a nemrég csődbe ment egri Grafotip Kft. címével. Az ingatlan a földhivatali nyilvántartás szerint cikkünk megjelenésekor a Grafotip Kft. tulajdonában van. A nyomdaipari cég egyik alapítója és ügyvezető igazgatója volt Herman István fideszes országgyűlési képviselő. Fia, ifj. Herman István – aki egyébként jelentős pozíciót vállalt a kft. működtetésében – a Fidesz egri szervezetének alelnöke és a Heves Megyei Közgyűlés alelnöke.

Ifj. Herman István megkeresésünkre közölte: neki nincs semmi köze az Egri Norma Alapítványhoz azon kívül, hogy jó kapcsolatot ápol annak működtetőivel. Az pedig csak véletlen egybeesés, hogy a szervezet egy címre van bejegyeztetve a Grafotip Kft.-vel. Vannak ott más, tőlük független irodák, bérlők is – tette hozzá.

Figyelmébe ajánljuk