Nemcsak a hivatal égett le, a jegyző winchesterét is ellopták a választás után

  • narancs.hu
  • 2014. december 30.

Kis-Magyarország

Egyre nehezebb követni, mi történt Püspökszilágyban ősszel. Tűz, iratégés, sőt, az új polgármester most állítja, hogy a jegyző gépét is megpiszkálták. És még ott a bányabotrány is.

Miután az októberi önkormányzati választáson Püspökszilágy új polgármestert „kapott”, megdöbbentő események történtek a Pest megyei faluban. Az „alakuló testületi ülés utáni hajnalon, október 17-én – épp aznap, amikor a hivatalos átadás-átvételre a kormányhivatali képviselő jelenlétében az önkormányzat épületében sor került volna – felgyújtották a polgármesteri hivatal épületét. Az átadás-átvételhez szükséges, az önkormányzatra és az önkormányzati kft.-re vonatkozó iratokat a jegyzői, illetve a népesség-nyilvántartó irodában gyűjtötték össze. Ez a két irodahelyiség, benne a teljes számítógéppark, valamint a tetőszerkezet teljesen leégett” – írtuk korábbi cikkünkben.

A leégett hivatal

A leégett hivatal

 

„Nyomozás indult a püspökszilágyi polgármesteri hivatalban múlt pénteken keletkezett tűzeset ügyében, mivel idegenkezűség gyanúja merült fel” – közölte a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság a tűz után három nappal a távirati irodával. „Sajtóértesülések szerint a helyszínen talált kannából valószínűleg valaki benzint locsolt szét, s azzal lobbantotta lángra az irodákat, ám ezt az információt a rendőrség nem erősítette meg” – írta anno a stop.hu. A megsemmisült iratok azért is lettek volna fontosak, mert számos szerződés és más értékes dokumentum is köztük volt. A nyomozás jelenleg is zajlik ismeretlen tettes ellen.

Megszólal a volt polgármester

Nemrég sikerült megszólaltatnunk az ügyben Püspökszilágy korábbi polgármesterét, Tordai Sándort is, aki hangsúlyozza, hogy neki nem volt köze a tűzhöz. „Én a hét szavazatkülönbség ellenére nem támadtam meg a választási eredményt, ezért október 16-án az új testület alakuló ülést tartott. Az átadás-átvétel másnap történt volna meg. Mi kértük, hogy várjanak egy napot, de az új vezetés átvette a hivatalt a tűzjelző rendszerrel együtt. Habár meg kellett volna szólalnia a szirénának és be voltunk kötve egy váci biztonsági szolgálathoz, azon az éjszakán nem működött a biztonsági rendszer. A könyvelőiroda égett le, ahol a napi könyvelés, a számlák és az ottani számítógépek semmisültek meg. A többi iratnak meg kell lennie. A jegyzői számítógép nem égett le, tehát elvileg azon minden dokumentumnak meg kell lennie” – állítja a volt polgármester.

A jelenlegi polgármester, Erdős Zoltán ezzel kapcsolatban azonban így reagált: a hivatali átadás-átvételről nem vették át a hivatalos iratokat, mert csak az alakuló ülést tartották meg, a tényleges átvétel másnap lett volna. „A hivatalt az ott dolgozók zárták be a korábbiakban alkalmazott rendszer szerint. A hivatali rendszerről akkor még semmiféle információval nem rendelkeztem. Az irattár valóban nem sérült, ott azonban a korábbi évek archív anyagai voltak csupán. A jegyző számítógépének winchesterét a tűz előtt kiszerelték, eltulajdonították. A polgármesteri tisztség átadásához szükséges anyagok a páncélban átvészelték a tüzet, de ezek csupán a polgármesterre szignált anyagok, ami az összes iratanyagnak a töredéke.”

A bányaügy új aspektusa

De nemcsak ez, hanem egy másik ügy is borzolta a püspökszilágyi kedélyeket, mivel a közeli kőbányában is furcsa dolgok estek. Mint azt korábbi cikkünkben is ismertettük, tavaly, egy kora tavaszi napon a falu egyik lakosa, Szabó Péter kirándulni indult a Püspökszilágy fölött emelkedő Malató-hegyre. A falu keleti bejáratát őrző keresztnél befordult az erdőbe, és megdöbbenve vette

Jogsértés? Visszaélés?

Ha Ön vidéken él, és jogsértést vagy hatalmi visszaélést tapasztalt, kérjük, írja meg nekünk a kismagyarorszag [at] narancs [dot] hu-ra, és mi utánajárunk.

észre, hogy a hegy egyik oldalában a régi kőbányában hatalmas gödör tátong. „A területről láthatóan rengeteg követ, andezit ásványi anyagot termeltek ki. Tudomásom volt arról, hogy ez önkormányzati és egyben Natura 2000 terület, mely része a Nyugat-Cserhát és Naszály kiemelt jelentőségű természetmegőrzési területnek, ezért közérdekű bejelentést tettem a Budapesti Bányakapitányságon. Hamarosan meg is kaptam a választ, hogy a kitermelésre senkinek nem volt engedélye” – mesélte a férfi a magyarnarancs.hu-nak. Szabó azt mondja, az volt a legfurcsább, hogy senki nem gondolta, hogy mindez engedély nélkül történik, annyira nyíltan csinálták. „Mintegy egy éve láttuk, hogy hordják valahonnan a követ a focipályához és a csatornázás utáni útépítéshez. Egy, az ügyben szereplő tanú látott egy óriási gépet is a gödör szélén, amivel ott helyben összezúzhatták a követ. Aztán a gép a bejelentésem után eltűnt. Jelenleg környezetkárosítás bűntette miatt folyik a nyomozás, de lopás bűncselekménye is felmerül, hiszen ami a földfelszín alatt van, az állami tulajdon, így a kőkitermelésre először engedélyt kell kérni a bányafelügyelettől, majd megfizetni a bányajáradékot, és csak utána kezdődhet a kitermelés és az értékesítés.” A nyomozás jelenleg ismeretlen tettes ellen folyik.

A kiürített bánya

A kiürített bánya

 

A régi polgármester elárulja, mi is történt ott valójában. „A bányából nem bányásztunk követ, hanem az ott lévő betontörmelékből, aszfalttörmelékből épült a környéken az összes útalap, onnan van a halastavak gátja is. Világéletemben bartereztem, minden jó cserében benne voltam a falu érdekében. A kedves lakosság is a kőbányába hordja a szemetet és a betontörmeléket. Ezt beledogoztuk az útalapba. Ehhez nem kellett a Bányakapitányság engedélye. Ha szükség lett volna ilyenre, akkor sem a saját, hanem a falu érdekében tettem.” Tordai amúgy úgy tudja, ez ügyben már befejeződött a nyomozás.

A bányaügyhöz csak annyit tett hozzá a jelenlegi polgármester, hogy az útalapba való beépítés is engedélyköteles. Azt pedig lehetetlennek találja, hogy a lakosság annyi szemetet és építési törmeléket hordott ki a bánya területére, amiből ilyen mennyiségű követ be lehetett építeni. „A bányakapitányság is megállapította, de szemmel is jól látszik, hogy 1000 m3-es nagyságrendben lett kitermelve andezitkőzet. Megállapításra került, hogy kitermelési engedélyt erre a tevékenységre nem adtak ki” – fogalmazott Erdős Zoltán.

Kocsik ide-oda

Korábbi cikkünkben megírtuk: többek értetlenségüket fejezték ki amiatt, hogy „október 10-én az önkormányzati kft. ügyvezetője átadta a kft. maradék vagyonát, 1 millió 450 ezer forint készpénzt Tordai Sándor volt polgármesternek, aki a gépjárművek feletti további tartozást egyenlítette ki ebből a Deponátor Kft. felé”. Tordai Sándor arra a kérdésre, hogy az önkormányzat, ill. a 100 százalékban önkormányzati tulajdonban lévő településfejlesztési kft. milyen üzleti kapcsolatban állt a Deponátor Kft.-vel, amely a követ szállította, azt felelte: az útépítéshez és a csatornázáshoz minden követ a Deponátor Kft. hordott a faluba, az út és a műfüves focipálya alá is, ahol kb. 500 m3 kő van. Arról, hogy a falu településfejlesztési kft.-je valóban három gépjárművel fizette-e ki az önkormányzat tartozását, a polgármester azt válaszolta: másfél éves tartozásuk rendezésére átadtak piaci áron adósságtörlesztésként a Deponátor Kft.-nek három gépjárművet, mert nem volt rájuk szüksége a falunak. „Az önkormányzat a vezetésem alatt pályázaton nyert egy T-5-ös Volkswagen buszt, amelynek már két hónapja üzemelnie kellene, ha az új vezetés elhozná. Ebben az esetben az ebédszállító buszunkat is át lehetne adni az új tulajdonos Deponátor Kft.-nek” – mondta Tordai.

Erdős Zoltán jelenlegi polgármester pedig már arról beszél, hogy a korábban megpályázott busz 100 százalékos támogatása nem vonatkozik az áfára, amelynek 2,7 millió forintos összegét az önkormányzatnak kell megfizetnie. Az új önkormányzatnak így hitelt kell felvennie az áfa finanszírozására, illetve a választás előtt befejezett útaszfaltozásra, valamint a befizetetlen járulékok után kirótt 1,5 millió forintnyi NAV-inkasszó befizetésére.

 

 

 

 

 

Figyelmébe ajánljuk