Orbán Viktor ígéretével és Fásy Ádámékkal húzná be Ózdot a Fidesz

  • Kovács István
  • 2014. november 8.

Kis-Magyarország

A miniszterelnök új utat ígér, nehogy újra a Jobbik nyerjen Ózdon. Közben Janiczak Dávid szerint valaki le akarja őt lőni. Megismételt ózdi kampányőrület Fásy Ádámmal.

„Fürjest vagy Janiczakot? Ha csak úgy tennék fel a kérdést, hogy a Fidesz vagy a Jobbik, még néhány hónappal ezelőtt is a kisebbik rosszat, a Fideszt választottam volna. Most mégis azt mondom, hogy akkor inkább legyen a fiatal Janiczak, pedig őt csak a Facebookról ismerem” – így reagál tudósítónk érdeklődésére Mihály, akinél a hétvégi választás után érdeklődünk.

Mint az ismert: október 12-én a jobbikos Janiczak Dávid 4214, a fideszes Fürjes Pál pedig 4148 szavazatot kapott az ózdi polgármester-választáson. Ám a Fidesz nem akart beletörődni a

Így nyert a Jobbik

A Jobbik győzelmének okait firtató cikkünk itt olvasható.

választási vereségbe. Ennek – az óvási procedúráról lásd keretes írásunkat – végül az lett az eredménye, hogy most vasárnap új polgármester-választást tartanak Ózdon. „Nem örülök a megismételt választásnak, pedig néhányan jól járnak vele, mert a fideszesek a peremkerületekben sok mindent osztogatnak. Vasárnap férjemmel együtt a változás, vagyis Ózd megmaradása mellett voksolunk” – kommentálja egy asszony az eseményeket. A helyiekkel beszélve az is kiderül, hogy az elmúlt napok eseményei a dübörgő, ám nem mindig tisztességes kampányról szóltak. Fásy Ádám is besegített a Fidesznek. Íme egy tegnapi kép:

Nyerő páros 1.: Fásy Ádám és Fürjes Pál

Nyerő páros 1.: Fásy Ádám és Fürjes Pál (Forrás: Facebook)

 

Orbán Viktor új utat ígér

A most vasárnapi, november 9-i polgármester-választáson a törvények szerint senki nem léphet vissza valakinek a javára, tehát az október 12-én is szereplő hat név lesz majd a szavazólapokon. Csütörtökön a városi televízióban mutatkozhattak be ismét a polgármester jelöltek, ahol Tóth Melinda evangélikus lelkész betegség miatt nem vett részt, a szociáldemokrata színekben induló Gál József pedig lemondta a szereplés lehetőségét. Kónya Béla (Munkáspárt) elismerte, hogy esélytelennek tartja magát, Veres Zoltán (MSZP) pedig kifejtette, ő alkalmas a politikai felek kibékítésére és a városért történő közös munka irányítására. Azt azonban szóvá tette, hogy a 3-as számú szavazókörben jelöltjük mindössze öt szavazatkülönbséggel maradt le fideszes vetélytársa mögött és akadt 29 rontottnak ítélt szavazólap. Nekik a TVB nem engedélyezte az újraszámlálást, hiába kérték.

Az októberi választás eredménye szerinti két legesélyesebb jelölt viszont nem kímélte egymást a tévéadásban. Fürjes azzal kampányolt, hogy sok elkezdett programjuk van, amihez kormányzati támogatás társul, és amelyek egy Fidesz-többségű képviselő testületben és ellenzékben lévő polgármesterrel kétségessé válnának.

Az elmúlt két hétben egyébként miniszterek fogadták a Fidesz polgármesterjelöltjét, sőt, maga Orbán Viktor külön megígérte, hogy négysávos út épül Nagybátony és Ózd között a közúti forgalom javítására. Kontrát Károly belügyminisztériumi államtitkár a városban járt, ő a térfigyelő kamerarendszer bővítéséhez ígért támogatást, miközben a lakosságbarát KMB rendszer kiterjesztéséről és a hitelező pénzintézetek által lefoglalt lakások fizikai és állagmegőrzéséről is szót ejtettek. Seszták Miklós fejlesztési miniszter csütörtök délután helyi vállalkozókkal találkozott Ózdon.

Fürjes Pál, a Fidesz 2010-ben győztes polgármestere a magyarnarancs.hu-nak elmondta: a vasárnapi választáson 50-50 százalék esélyt ad magának és a jobbikos jelöltnek. Ezenkívül úgy érzi, egyre több ember átgondolja, kire adja le a voksát, mert a „szappanopera véget ért, az ellenfél ígéretei mögött nincs tartalom és támogatottság”. Azt viszont nem ismerte el, hogy ők keltenének ellenséges hangulatot Ózdon. Szerinte a Jobbik már szeretne elfelejteni olyan dolgokat, amelyeket korábban a „cigányság ellen elkövetett és azokat most a Fideszre akarják áthárítani”.

A Jobbik verziója

Janiczak Dávid eközben a Fideszt vádolja. Szerinte élezik az ellentétet a városban, különösen a magyar és a cigány lakosság között, mert – szerinte – azzal riogatnak, hogy 1500 gárdista érkezik Ózdra, ha őt választják meg akkor nem lesz közmunka, a város pedig elesik mindenféle kormányzati támogatástól. A jobbikos jelölt megvédte programját, ami a közbiztonság növelésére és munkahelyteremtésre irányul, majd elmondta, hogy a hecckampánynak már van egy súlyos sérültje, akit állítása szerint egy mellette szóló facebookos komment miatt vertek meg. Janiczak azt elmondta a magyarnarancs.hu-nak, hogy egy ózdi vállalkozó ismerősének információja szerint le akarják őt lőni, ezért rendőrségi feljelentést tett. Dobi Tamástól, a BAZ Megyei RFK sajtóreferensétől megtudtuk, az Ózdi Rendőrkapitányság a nyomozást elutasító határozatot hozott, mivel véleményük szerint nem merült fel bűncselekmény gyanúja.

Nyerő páros 2.: Vona Gábor és Janiczak Dávid

Nyerő páros 2.: Vona Gábor és Janiczak Dávid

 

Ózdon péntek délután érte el a tetőpontját a polgármester választási kampány. Előbb Vona Gábor a Jobbik elnöke és Janiczak Dávid jobbikos polgármesterjelölttel a szokásos fehér szegfűt osztogatták a város központjában, ezután pedig zsúfolásig megtelt Ózdon a Városház tér. A tömeg többször skandálta, hogy „Veled vagyunk Dávid!”. Vona Gábor szerint a Fidesz azért ragaszkodik ennyire a hatalmához, mert ha Janiczak dolgozni kezd, kiderül, hogy ők semmit nem csináltak az elmúlt négy évben. Utána Janiczak saját programjáról beszélt, aminek megvalósításával szerinte újra élő várost lehet csinálni Ózdból. Ehhez kérte a helybeliek támogatását a vasárnapi választáson.

false

Úgy tudjuk, a Jobbik friss ötlete, hogy vasárnap ingyenes autóbuszos utazást szerveznek Budapestről Ózdra, az autóbusz pályaudvarra, illetve a délutáni órákban Ózdról a fővárosba, hogy segítsék a tanulókat és a Budapesten dolgozókat a polgármester választásban.

Fásy Ádám lett a korona

„Egy biztos, a csalásra való hivatkozással, majd a bírói döntéssel és az új választások kiírásával az elmúlt időszakban durvult a kampány, feszültebbé vált a helyzet a városban. Két pártra szakították ezzel tulajdonképpen Ózdot, ezt erősítette az Ózdi Tv polgármesteri vitája is, melyben a másik két párt képviselője tulajdonképpen visszavonulót fújt, és bizony nem hozták ezzel a választókat könnyű helyzetbe. Így mind a két félnek hihetetlen megfelelési problémával kell szembe néznie. Az egyik mögött egy tapasztalt városirányítási csapat áll, amely minden eszközzel rendelkezik, és most már ki is használja. A másik mögött pedig, talán egy más városvezetési felfogás, a hagyományostól kicsit eltérő, dinamikus, életszagúbb, gyakorlatiasabb felfogás látszik” – mondja egy férfi a helyszínen. Gábor pedig már azt mondja, hogy a „választás eredményét nem szabad lett volna megkérdőjelezni, az legitim volt szerintem, ha viszont újra választást írtak elő, akkor annak teljes és komplett választásnak kellett volna lennie és nem csak polgármesterinek. Az emberekben nagyon dolgozik a csak azért is Jobbikra-felfogás, erő, mert visszataszítónak tartják ezt a mindenáron a hatalomhoz való ragaszkodást. Mindenkinek nagyon elege van már a felhajtásból. Legyen vége már.”

false

József pedig azt mondja: „Két gyermekünknek el kellett költözni a városból, mert itt nem találtak megélhetést. És ez így megy a gyár bezárása óta, több mint húsz éve, hogy a tehetséges fiatalok elhagyják Ózdot. Közben a mindenkori vezetők hagyták, hogy a tradicionális gyári lakótelepeket lepusztítsák az ott élők, így lett az egykor virágzó Ózd egy része romváros. Ezen kell változtatni, most van rá esély.”

Este fél ötkor pedig már a Fidesz dzsemborija kezdődött. Ennek keretében a Fásy-mulató „sztárjai” – Bódi Guszti és a Fekete szemek, Zámbó Krisztián, az Apostol együttes, Peller Anna – a városházától mintegy 200 méterre fekvő parkolóban adtak műsort. Mivel sokaknak elegük van a választási hercehurcából, szinte biztos, hogy az nyer, aki a biztos szavazóit el tudja vinni az urnákhoz. Az ugyanakkor a Jobbik mellett szól, hogy könnyen lehet, azok is az ő jelöltjükre szavaznak, akik október 12-én nem ezt tették. Csak azért, hogy leváltsák a Fideszt.

Hogy lett itt új választás?

Az október 12-ei választást követően Fürjes hamar elkezdte a választási csalás gyanúját elhinteni. A Fidesz–KDNP ezután próbálkozott a szavazatok újraszámolásával, mivel szerintük volt eltérés a szavazólapok számában és utaltak más szabálytalanságokra is, mint például eltérő bélyegzőlenyomatokra. Csakhogy a szavazókörök szavazatszámláló bizottságaihoz vagy a helyi választási bizottsághoz (HVB) a nap folyamán egyetlen észrevétel sem érkezett a választási rend megsértéséről – informálta tudósítónkat a HVB helyi elnöke. A korábbi évek választásai során egyébként többször is érkezett kifogás az ózdi bizottsághoz, de azokat ők részleteiben megvizsgálták, és ha kellett, úgymond nyomozati munkát is végeztek. Lényeg, hogy soha nem hoztak bemondáson alapuló, megalapozatlan döntést, ami idáig mindig őket igazolta – nyilatkozta dr. Mustos Lajos. Hozzátette: a háromszor, négyszer átszámolt szavazatokat október 12-én is a szavazás lezárását követően hitelesítették, a HVB ezek után elkészítette a jegyzőkönyvet arról, hogy az önkormányzati választás szabályosan zajlott és eredményes volt. A HVB elnökének tényközlésével egyben megdőlt Fürjes korábbi állítása, miszerint az urnákból hét darab szavazat hiányzott. A HVB jegyzőkönyvének tartalmával szemben terjesztett be jogorvoslati kérelmet a Fidesz–KDNP, ami ezután a BAZ Megyei Területi Választási Bizottságra került. „Három nap állt rendelkezésünkre a jogorvoslati kérelem elbírálására, és a TVB jelen lévő hat tagjából öt úgy döntött, hogy mivel a beadványok tartalmából ítélve vélelmezni lehet a választási csalás tényét, a választás tisztaságának megőrzése miatt elrendeltük a polgármester választás megismétlését” – nyilatkozta lapunknak Murányi Zsolt. A TVB elnöke hozzátette, ők nem rendelkeznek nyomozati jogkörrel, ezért az ügyben érintettek vallomását nem vizsgálták. A szavazólapok számának eltérése és a nem azonos bélyegzőlenyomatok mellett ugyanis más is volt Fürjes tarsolyában. Hangfelvételt és kilenc darab aláírt vallomást is benyújtott a TVB-nek bizonyítékként, hogy láncszavazás zajlott Ózdon és néhányan pénzt kaptak a Janiczakra leadott szavazatokért. A jegyzőkönyvek aláírói kijelentették,vallomásukat annak tudatában teszik, hogy tisztában vannak büntethetőségükkel, ám azt is tudják, hogy feltáró vallomás esetén a büntetési tételek csökkenthetők. Akadt két személy a szavazatszámláló bizottságokból, akik azt vallották, hogy több üres borítékra akadtak a számoláskor, de azokról azért nem szóltak akkor, mert „úgy tudták”, hogy arról majd később a felettes szervet, vagyis a helyi választási bizottságot kell értesíteni.

Az október 17-i határozattal szemben a Jobbik jogorvoslattal élt a Debreceni Ítélőtábla felé. Előtte a választást megnyerő Janiczak Dávid jogászával együtt szeretett volna betekintést nyerni azokba a dokumentumokba, amelyek alapul szolgáltak a TVB-nek a határozathozatalhoz. Janiczak megkeresésünkre elmondta, hogy meglepetésükre a „bizonyítékok” közül a hangfelvétel tartalmát nem ismerhették meg, mivel arról a TVB szerint beazonosíthatták volna az ott szereplő személyeket. A felvett jegyzőkönyvek mindegyike – amelyeket a tanúk aláírtak – Janiczak szerint érdekes módon egy-egy formanyomtatványon volt olvasható, ugyanazzal a szöveggel, melyekről a neveket kitakarták. Ő azokból értesült arról, hogy a Jobbik kétezer forintot adott a szavazatok darabjáért. Az ítélőtábla nem találta megalapozottnak a láncszavazásról és a pecsétről szóló panaszt, ám a hangfelvételt és a jegyzőkönyveket elfogadta bizonyítéknak. Az ügyben a Fidesz–KDNP választási csalás vádjával tett feljelentést, míg a Jobbik hamis vád miatt kérte a nyomozás elindítását. Az TVB és a táblabíróság határozatának megszületése után több száz fős szimpátiatüntetést szerveztek Janiczak mellett.

Figyelmébe ajánljuk