Ott járt, de senki se látta! – Így vált láthatatlanná a polgármester

  • narancs.hu
  • 2014. április 12.

Kis-Magyarország

Csobánka polgármestere egy összeférhetetlenség ügyében állítólag járt a megyei kormányhivatalban. Ott viszont nem látta senki. Hogy lehet ez?

Még januárban adtunk hírt róla: közel egy évvel ezelőtt lett Csobánka saját hírlevelének felelős kiadója a polgármester, noha az önkormányzati törvény világosan kimondja, hogy a két poszt összeférhetetlen. Végül a Pest Megyei Kormányhivatal is megállapította az összeférhetetlenséget, és kimondta, hogy a polgármester (sem az önkormányzat) nem lehet helyi lap kiadója, vagy vezető munkatársa. Erre a csobánkai polgármester, Winkler Sándor Józsefné megszüntette a helyi lapot – ezzel elvileg vége is lehetne a történetnek.

De csak elvileg. Mert a polgármester a következő önkormányzati ülésén a jegyzőkönyv szerint már a következőket mondta: a „Kormányhivatallal természetesen felvettük a kapcsolatot – csak itt a környező településekről hoztam ennyi újságot, ahol pontosan ugyanúgy adják ki- erre a Kormányhivatalnak az volt a válasza, hogy igen, de ott nem jelentgetik egymást, mert nekik kell az újság.” Hozzátette: „ugyanebben a formában adja itt ki mindenki az újságját. Ki az, aki ezért fizet, mondjuk egy külön kiadónak? Még a nagyobb városok sem itt a környékünkön! Sőt, valahol a polgármester adja ki! Mi érveltünk, hogy ugyanígy csinálja mindenki a környékünkön, és vittük is az újságokat, de ettől függetlenül pontosan ugyanígy fogalmazott a Kormányhivatal, hogy igen, de ott kell az újság, nem jelentgetésről szól az életük!” (Hogy az az érv nem teljesen stimmel, hogy a környéken mindenki úgy csinálja, ahogy Csobánka, arról cikkünk végén lévő keretes írásunk ad számot.)

Azaz a polgármester azt állította: újságokat vittek a megyei Kormányhivatalba, ahol a hivatal szerint Csobánkán feljelentgetik egymást jó dolgukban az állampolgárok, azaz – tesszük hozzá mi – Winkler Sándor Józsefné járt a Pest Megyei Kormányhivatalban.

Ez azonban – meglepetés, de – nem így történt.

Felkerestük ugyanis dr. Danka Ferencet, a Pest Megyei Kormányhivatal Törvényességi Felügyeleti Főosztályának vezetőjét, hogy Winklerné jegyzőkönyvbe mondott szavaihoz mit szól. A főosztályvezető megírta, hogy a polgármester ebben az ügyben nem vette fel velük a kapcsolatot, környékbeli lapokat senki sem mutatott be nekik, de ezzel együtt elrendeli a szomszédos településeken kiadott lapok kiadói jogának vizsgálatát.

Jogsértés? Botrány?

Ha Ön vidéken él, és jogsértés vagy visszaélés jutott tudomására, kérjük, írja meg nekünk a kismagyarorszag [at] narancs [dot] hu címre, és mi utánajárunk.

A főosztályvezető válaszában azt is kifejtette, hogy a közérdekű bejelentések általuk nem azonosítható a „feljelentés” fogalmával (ti. az összeférhetetlenségről bejelentés útján értesült a hivatal – a szerk.),mert az a büntetőeljáráshoz kapcsolódó jogintézmény. Tehát a hivatal részéről nem beszélt senki a feljelentgetésről.

Végiggondolva az eddigieket, a tájékoztatás alapján csak annyi jelenthető ki biztosan, hogy a csobánkai polgármester tisztázó látogatását egyszerűen nem érzékelte a kormányhivatal.

Ez pedig csak úgy lehet, ha 1, állításával ellentétben Winklerné nem járt ott, 2, vagy ott járt, de közben láthatatlanná vált.

Képünk illusztráció

Képünk illusztráció

 

Nem is hagyott minket nyugodni a dolog, megkérdeztük a polgármestert, melyik változat áll fenn, továbbá arról is érdeklődtünk, mikor járt el az ügyben a kormányhivatalban, kivel tárgyalt ott és miről, vajon mely települések szabálytalanul kiadott lapjait mutatta ott be.

Winklerné válaszolt megkeresésünkre. A polgármester írásban azt közölte, hogy a jegyzőkönyvből csupán kiragadtunk néhány mondatott. Winklerné arra hivatkozott, hogy amikor többes szám első személyben nyilatkozik, akkor nem biztos, hogy ő járt el az ügyben. Ebből tehát arra lehet következtetni, hogy akkor valaki más mehetett ebben az ügyben a kormányhivatalba – de kicsoda? Kérdeztük, de erre nem kaptunk választ. Majd a következőket írta: „Határozottan jelzem továbbá, hogy egyik település kiadványa sem került, sem a kormányhivatal, sem a képviselő-testület részére bemutatásra a részemről/részünkről.” Ezzel szemben a hitelesített, közokiratnak számító jegyzőkönyvben ez áll: „Mi érveltünk, hogy ugyanígy csinálja mindenki a környékünkön, és vittük is az újságokat.”

Ez a két állítás azonban kizárja egymást, legalábbis a józanész szabályai szerint. De a polgármester még azt is mondta, hogy a „képviselő-testület ülésének jegyzőkönyvéből szó szerint idézett elhangzottakat erős felindulásban mondtam.”

Ezt már értjük. Azt azonban továbbra sem sikerült kiderítenünk, hogy akkor most nyílt színen hazudott a polgármester, vagy tényleg láthatatlan módon járt a hivatalban. Mivel az első lehetőséget mi eleve kizárjuk egy magyar településvezető esetében, így továbbra is csak a másodikat tudjuk elképzelni ennek a különös történetnek a megoldásaként. Jobb ötletünk egyelőre nincs.

Környékbeli újságok

Pilisvörösvár: Vörösvári Újság. Kiadó: Pilisvörösvári Gazdasági Ellátó szervezet

Szentendre: Szentendre és Vidéke. Kiadó: Szentendrei Kulturális Központ Nonprofit Kft.

Pilisszentkereszt: Pilisszentekereszti Hírforrás. Kiadó: Pilisi Klastrom Nonprofit Kft.

Solymár: Solymári Hírmondó, Solymári Magazin. Kiadó: Solymári Településüzemeltetési Kft.

Budakalász: Budakalászi Hírmondó. Kiadó: dr. Udvarhelyi István.

Pomáz: Pomázi Polgár. Kiadó: Impresszumban nincs feltüntetve felelős kiadó.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.