Pócs János azzal hárította el az ellenzéki vitameghívást, hogy inkább a kormányzattal szeretne

Kis-Magyarország

Sajátosan értelmezi a vitát Pócs János jászsági fideszes országgyűlési képviselő, aki érdekes érvekkel indokolta, hogy miért nem szeretne vitázni az ellenzéki jelölttel. 

Január 8-án alakult meg a Minden Fiatal Magyarországa (MFM, nagyjából a Márki-Zay Péter vezette Mindenki Magyarországa Mozgalom ifjúsági szervezete) Jász-Nagykun-Szolnok megyei alapszervezete, amely megalakulása után nem sokkal vitára invitált két jászsági politikust: a közös ellenzéki jelölt Kertész Ottót és Pócs Jánost, a Fidesz jelenlegi országgyűlési képviselőjét.

A levelet, amelyben a vitára hívták Pócs Jánost, közzé is tették. Ebben azt írták, szerintük a választások előtti vita alkalmas lehet arra, hogy egymástól ideológiailag és politikailag távol helyezkedő közéleti személyek ütköztessék érveiket, valamint a hallgatóság megértse a felek álláspontját.  

Úgy vélték, ahogy az ország számos helyén, úgy a Jászságban is kiélezett a politikai csatározás, az elfajult közbeszéd mára már olyan határokat feszeget, melyen véleményük szerint sokat enyhítene a két egymással szemben álló jelölt nyilvános vitaestje. 

Az MFM azt kérte Pócs Jánostól, hogy egy előre meghatározott, általa is elfogadott helyen és időben, előre egyeztetett témakörökben, mindkét fél számára elfogadható, pártsemleges, civil moderátor közreműködésével fogadja el a meghívásukat.  

Az MFM aztán a múlt héten már azt közölte, bár bíztak benne, hogy politikai kultúraváltás kezdődhet az ellenérdekelt felek érv alapú, minőségi eszmecseréjével, belátták, tévedtek. Pócs János ugyanis levélben közölte velük, hogy nem kíván élni a lehetőséggel.

A fideszes képviselő a Jászsági Térségi Televízióban fejtette ki bővebben, hogy miért nem áll ki vitázni. Itt azzal érvelt, hogy 

  • ő 2010 óta mindenkivel vitatkozik; 
  • az ellenzéki jelölt Kertész Ottóval jó barátságot ápolnak, ezt ne rontsák el;
  • a hatpárti „egyvelegnek” egymással kell vitáznia;
  • Kertész Ottó kampányfőnöke Szekeres Imre, most akkor ő Szekeres magyar hangjával vitázzon?
  • ő egyébként a vitát vállalja,

de azt szívesebben és főleg eredményesebben teszi a kormányzattal.

A Jászságban amúgy volt már egy, a magyar politikatörténet szempontjából is híres vita: Torgyán József (FKGP) és Szekeres Imre (MSZP) Jászapátin 1997. május 29-én csapott össze a művelődési házban. A vita két moderátora sem akárki volt: Forró Tamás és Havas Henrik. 

Abból a vitából inkább Szekeres Imre került ki győztesen, a következő évi választásokat az akkor még kormányzó MSZP elvesztette. Akkor jött az első Orbán-kormány Torgyán Józseffel együtt.

Múlt héten Márki-Zay Péter, az ellenzék miniszterelnök-jelöltje is vitára hívta Orbán Viktor miniszterelnököt. Orbán a meghívásra nem reagált, de Hollik István, a Fidesz-KDNP kommunikációs igazgatója azzal intézte el a dolgot, hogy Márki-Zay csak egy beosztott

Emlékezetes, hogy 2006. április 5-én rendezték az utolsó miniszterelnök-jelölti vitát hazánkban – amelyből Gyurcsány Ferenc került ki győztesen –, és nagyon valószínű, hogy idén sem lesz ilyen. Kérdés, hogy lesz-e majd olyan helyi fideszes politikus, aki hajlandó lesz kiállni. 

Borítóképünkön: Pócs János saját termesztésű dinnyéjével kínálja poltikai ellenfelét, Kertész Ottót. Forrás: Facebook/Pócs János

Kedves Olvasónk!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap. Ezt a rovatát vidéki újságírók írják szűkebb környezetük országosan is fontos eseményeiről. Életbevágónak tartjuk, hogy Magyarország lakói értesüljenek olyan helyi történetekről és véleményekről, amelyeket a kormányhatalom eltitkolni igyekszik.

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

Nézzen be a magyarnarancs.hu-ra mindennap: itt ingyenesen megtalálja a nap legfontosabb híreit, és még sokkal többet! De a nyomtatott heti Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt. S ha tetszett, amit olvasott, kérjük, támogasson minket.

Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk