Polt Pétert nem izgatja különösebben, hogy egy tizenegy éves gyerek cége építene lakóparkot a Balatonnál

  • narancs.hu
  • 2023. július 3.

Kis-Magyarország

Vadai Ágnes lapunk cikke nyomán kérdezte a legfőbb ügyészt.

Lapunk június elején közölt cikke nyomán, miszerint egy tizenegy éves gyerek cége építene lakóparkot a Balatonnál, Vadai Ágnes írásbeli kérdést nyújtott be Polt Péternek címezve. A Demokratikus Koalíció (DK) képviselője arra lett volna kíváncsi, vajon a legfőbb ügyész szerint jogszerűen döntött-e Balatonszabadi képviselőtestülete a településre tervezett lakópark ügyében, illetve hogyan építtethet egy tizenegy éves cégvezető lakóparkot.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a Balatonszabadi képviselőtestülete május 25-i ülésén tárgyalta két, a községben tervezett lakópark ügyét, amelyek megépítéséhez módosítani kellene a helyi építési szabályzatot. Az egyik lakópark egy siófoki vállalkozóhoz is kapcsolódik, a másik, Monroyal Invest Kft. nevű cégnek pedig egyedüli tulajdonosa egy tizenegy éves tanuló. Az önkormányzat igen nagyvonalú volt, hiszen a május 17-én beterjesztett kérelmeket már május 25-én tárgyalták, sőt magában az előterjesztésben megadták a megoldást is, hogyan lehet véderdőből lakóparkot csinálni. „Jelenleg a terület véderdő (EVI) besorolású, amit először üdülőházas övezetbe, majd lakóövezetbe kell sorolni ahhoz, hogy a beruházás meg tudjon valósulni.”

Polt Péter Vadai Ágnesnek címzett válaszában leszögezte: „A Balatonszabadiban tervezett két új lakópark építéséhez kapcsolódóan a helyi építési szabályzat módosításával összefüggő, a polgármester által előterjesztett határozati javaslatot érintően büntetőeljárás nem indult.” A legfőbb ügyész azt írta, nem tartozik feladati közé a polgármester által helyi önkormányzat képviselő testülete elé terjesztett határozati javaslat törvényességének ellenőrzése. Polt Péter hozzátette,

a hatályban lévő jogszabály nem zárja ki azt, hogy kiskorú személy korlátolt felelősségű társaság tagja legyen, egyébként pedig a nyilvános cégjegyzéki adatok szerint a társaság cégvezetője nem a kiskorú személy.

Mint írtuk, az egyik siófoki általános iskolában tanuló H. A. Antal a cégnyilvántartás nyilvános adatai szerint 2012-ben született. Kilencéves korában, 2021 júliusában lett egyedüli tulajdonosa a cégnek, amely ellen 2016 óta NAV-végrehajtás van érvényben, és a végrehajtást azóta sem törölték. Egy lapunk által megkérdezett jogász mindezzel kapcsolatban úgy nyilatkozott, furcsa, hogyan hagyhatta ezt jóvá az illetékes gyámhatóság, illetve miért lenne érdeke egy gyereknek adóssággal terhelt cégben tulajdont szerezni. A szakember megjegyezte továbbá, hogy a gyerek nem vétőképes, azaz ha a cég esetleg bűncselekményt követne el, a tulajdonos nem büntethető.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk