Rejtélyes luxuskastély mellett terjeszkedik Lázár János és családja

  • Magyar Krisztián
  • 2017.12.20 14:12

Kis-Magyarország

A miniszter állítja, nincs köze a nemrég épített kastélyhoz, mégis felvásárolták a környező földeket. Ízelítő a már szerdán megjelent karácsonyi Narancsból.

Az utóbbi hónapokban egyre többet hallani arról, hogy Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a 2018-as választásokat követően visszavonulna saját választókörzetébe, ahol szülővárosa, Hódmezővásárhely és környezete fejlesztésével foglalkozna, illetve többet lehetne a családjával. Maga a miniszter is beszélt erről, szeptember közepén a Magyar Időknek adott interjúban azt mondta, hogy erről már egyeztetett Orbán Viktorral, mivel úgy érzi, kormánytagként elvégezte a rá bízott feladatokat. Azt egyelőre még nem tudni, hogy Lázár csak taktikázik, vagy tényleg eggyel hátrébb akar lépni, de a kijelentései után megnéztük, hová vágyik vissza a csúcsminiszter, mekkora a befolyása Hódmezővásárhelyen és a választókerületében, hogyan építette fel helyi politikai karrierjét, ahogy annak is utána jártunk, milyen mértékben gyarapszik ő és a családja.

Kastély a család földjei között

Hódmezővásárhelyen a miniszterrel kapcsolatos beszélgetéseink során rendre előkerült Lázár János gazdagodása. Elsősorban egy, a városhoz közeli vadászkastély ügye izgatja a helyieket. A közigazgatásilag Vásárhelyhez köthető batidai tanyavilág szélén nemrég kialakítottak egy hatalmas és több kisebb épületet, amelyekről a környékbeliek régóta úgy gondolják, hogy azokhoz köze lehet Lázárnak is. A beruházásról tavaly szeptemberben számolt be az Átlátszó: akkor óriásdaruval építették a házakat, decemberi ottjártunkkor viszont úgy tűnt, végeztek a munkákkal. A kastély papíron korábban Kulik Jenő hódmezővásárhelyi ügyvédé volt, ő 2015-ben vette meg a területet egy vadásztársaságtól. Később alapított egy céget, amelyben két társtulajdonos is van, és ideapportálta az ingatlan vagyont.

false

 

Fotó: Bankó Gábor

Kulik és Lázár János könnyen összeköthető: nagyjából egyazon időszakban voltak gyakornokok Rapcsák András, korábbi hódmezővásárhelyi polgármester idején az önkormányzatnál, s bár egykor politikai ellenfelek voltak, később Kulik rendszeresen adott jogi tanácsokat Lázár Jánosnak. Ezt maga a miniszter is elismerte, de a Miniszterelnökség szerződései között is fellelhető egy összesítés, amely szerint Kulik Jenővel 2014-ben 4,55 millió forint értékben szerződtek jogi tanácsadásra. Az Átlátszónak tavaly nyilatkozó Lázár azt állította, neki semmi köze sincs a vadászkastélyhoz, amelynek a megépítéséről akkor hallott, amikor az építtető tájékoztatta őt, mivel a telek szomszédságában „mintegy 45 hektáros területen erdőgazdálkodást folytat”. Csakhogy az általunk látott földhivatali térképmásolatok és tulajdoni lapok, továbbá a helyszíni tapasztalataink alapján ennél összetettebb a helyzet.

false

A vadászkastély egy olyan 3054 négyzetméteres területen fekszik, amit teljes egészében Lázár János édesanyjának 1,8 hektáros földje vesz körbe. A miniszter édesanyjához ugyanabban az évben került a föld, amikor Kulik Jenő megvette a vadászkastély területét. Az épületek környezetében további két olyan földrészlet van, amely Lázár édesanyjáé; ezek 2015-ben és 2016-ban kerültek a nevére. Lázár Jánosnak is van olyan földbirtoka, amely majdnem szomszédos a kastéllyal, mi több, a két fia nevén is van ott egy földrészlet. Ezek összesen 40,45 hektárt tesznek ki. Összegezve: Lázár János bizalmasa vásárolt egy kis területet, ahova építtetett egy vadászkastélyt, de ezelőtt és közvetlenül ezután a miniszter és családtagjai megszerezték a szomszédos területek nagy részét, köztük azt, amely teljesen körbezárja az épületeknek helyet adó ingatlant. Az is furcsa, hogy a kastélyhoz a közútról egy hatalmas kapun – és egy kocsiban ott ülő biztonsági őrön – keresztül lehet bejutni, amely annak a kerítésnek a része, amelyet a Lázárékhoz tartozó földek egy része köré húztak.

Miből?

false

 

Fotó: Bankó Gábor

Több olyan hódmezővásárhelyivel is beszéltünk, akik jól ismerik Kulik Jenőt, és ugyan nincsenek tisztában az ügyvéd minden egyes bizniszével, de mindannyian kizártnak tartják, hogy a luxusingatlan kialakítására lett volna saját tőkéje. Ráadásul Kulikról nem is tudják, hogy nagy vadász lenne, nem úgy, mint Lázár János, aki annak a vadásztársaságnak a tagja, amelynek a területe éppen a vadászkastély környékén fekszik. A fentieken túl is vannak arra utaló jelek, hogy a miniszternek az általa közölteknél több köze lehet az ingatlanhoz. Találkoztunk egy olyan vállalkozóval, aki bemutatott nekünk több bizonyítékot arra, hogy az építkezés egyik elemének kivitelezéséhez tőle is kértek árajánlatot. Megkaptuk azt a dokumentációt is, amelyek alapján elvégezhette volna a munkát, de ezeket nem közölhetjük, hiszen így jó eséllyel kiderülne, kiről van szó. Ő akkor állt el a megbízástól, miután megtudta, hogy „kinek a képe rajzolódott ki a háttérben”. Mint elmondta, az árajánlat összeállításához szükséges konzultációk során is előkerült Lázár János neve. Ugyanez a vállalkozó beszélt nekünk arról, hogy az általa látott tervekből könnyen megállapítható volt: a teljes beruházás értéke több száz millió forint lehetett, és a költségeket tovább emelhette a belső kialakítás, amelyre külön lakberendezővel szerződtek.

A teljes írást a Magyar Narancs karácsonyi dupla számában olvashatja.

Neked ajánljuk

Velünk élő féltudás

  • Hernádi Elvira

Jó néhány éve már, hogy a Publius Hungaricus a féltudású magyar elit bűneit ecsetelte. Azóta felnőtt egy új generáció, az ország szellemi és politikai vezetése legalább az európai oktatás tisztes középmezőnyébe tartozó intézményekben kupálódhatott. 

Mielőtt eltűnik végleg

Alighanem két dolog jut eszébe mindenkinek a Roberto Baggio nevet hallva: az 1994-es vb-döntőben kihagyott legendás tizenegyes, illetve az élethosszig (tehát ma is) viselt, nem kevésbé legendás copf. Vagy lokni, varkocs, lófarok, akármi is lett légyen az a maestro tarkóján.

Kisujjgyak

  • - köves -

Ha meg kell csinálni a nagy melót, letudni az utolsó bulit, kirámolni a széfet, ami után nincsen több széf, csak a boldog öregkor Kansasben, Soderbergh a mi emberünk.

„Összeáll egy nagy egésszé”

  • Láng Dávid

A 10 éve alakult Verőköltő zenekar frontembere univerzális művész: szinte minden hangszeren játszik, festő szakon diplomázott, és húszéves sem volt, amikor a Magvető kiadta a verseskötetét.

Becsapódás

Az ünnepi vacsoráját elköltő pár, Helen (Lovas Rozi) és Danny (Lengyel Tamás) lakásá­ba berobban a csurom véres Liam (Molnár Áron), akiről hamar kiderül, hogy a feleség testvére.

Az együttélés lehetőségei

A hagyományosan kétévente megrendezett Velencei Építészeti Biennálé is megcsúszott a pandémia miatt, de május 22. óta a Giardini della Biennale parkját és az Arsenalét, azaz az egykori velencei hadihajógyár területét ismét építészek, művészek és látogatók lakják be, egészen november 21-ig.

Szervezett szervezetlenség

  • Áfra János

A kis méretű, mégis zavarba ejtően tartalmas, nehezen áttekinthető tárlat egy nemzetközi kiállítássorozat része, amely a Zürichi Egyetemen 2017 és 2020 között megvalósult kelet-európai performance-kutatás eredményeit hivatott bemutatni.

„Nem hezitált”

Szerb Antal éppen 120 éve született, és 80 éve, 1941-ben jelent meg eredetileg háromkötetes munkája, A világirodalom története. A mű friss, minden eddiginél precízebb kiadásának sajtó alá rendezőjével annak népszerűségéről, hányattatott sorsáról, 21. századi aktualitásáról beszélgettünk.

A szamuráj reggelije

  • Pálos György

Fúziós korban élünk, azon sem lepődünk meg, ha egy kisvárosi étterem étlapján kevert fogásokat találunk. Az más kérdés, hogy a leves, amely se nem vietnami, se nem olasz, nem túl finom, mert nincs karaktere.