Hirtelen, a választások előtt duzzadt fel a szavazópolgárok száma a felkapott fürdővárosban

  • Babos Attila
  • 2019. augusztus 15.

Kis-Magyarország

Hétszáz fővel nőtt a tavalyi országgyűlési választásokhoz képest az alig négyezres Harkányban a választásra jogosultak száma. A jegyző szerint semmi más nem történt, minthogy az embereknek kedvük támadták a properáló fürdővárosba költözni. Az ellenzéki polgármesterjelölt voksturizmust kiált.

Közel hétszázzal szavazhatnak többen az őszi önkormányzati választáson az eredetileg 4200 főt számláló baranyai fürdővárosban, Harkányban, mint a tavalyi országgyűlési voksoláson. Egészen pontosan 695 fővel nőtt a választásra jogosultak száma a kisvárosban. Ez 16 hónap alatt 20 százalékos emelkedést jelent.

A rejtélyes népességrobbanásra Varga László hívta fel a Narancs.hu figyelmét. A közgazdász-vállakozó - mint azt lapunknak ismerte el először - indulni fog az önkormányzati voksoláson, és attól tart, valamilyen trükk áll a hattérben, voksturizmust emleget.

Utánanéztünk az elsőre hihetetlennek tűnő adatnak, de valóban stimmel. Azaz nemcsak egy helyi, megalapozatlan, szájról szájra terjedő pletyka, a hivatalos adatok szerint valóban kilőtt a választástásra jogosultak száma Harkányban.

A négyes körzet

A 2018. április 8-i országgyűlési választásokon 3462 harkányi lakos volt a választói névjegyzékben. A Markovics Boglárka jegyző által nemrég közreadott hirdetmény szerint a 2019. évi önkormányzati választásokon már 4157 lakos vehet részt, ennyien szerepelnek a legfrissebb választási jegyzékben.

Gőzbe burkolózva a harkányi fürdő

Gőzbe burkolózva a harkányi fürdő

Fotó: A szerző felvétele

A Narancs.hu megkereste Markovicsot, aki megerősítette, hogy a változás valós. Egyébként még az emúlt pár hónapban is 325-tel nőtt a választópolgárok száma: az EP-választások előtt még csak 3832 fő szerepelt a névjegyzékben. Az emelkedés egyébként kifejezetten a négyes számú harkányi választókörben, az üdülővárosi részben szembeötlő.

A jegyző azt írta válaszlevelében, hogy az emelkedés okairól csak feltételezései vannak, szerinte a jelenségnek több magyarázata is leheségest. Egyrészt a település fejlődik, egyre többen akarnak Harkányba települni. Másrészt az ingatlanpiaci árrobbanás közepette a víkendtelepen még mindig olcsóbban lehet házhoz jutni, ezért választják szerinte sokan a négyes körzetet.

A harkányi fürdő bejárata

A harkányi fürdő bejárata

Fotó: A szerző felvétele

Sokakat vonzhat szerinte, hogy a harkányi lakosok ingyen parkolhatnak és kedvezményesen mehetnek a fürdőbe. De lehettek olyanok is, akik állandó lakosnak jelentkeztek be az eddigi nyaralójukba, hogy így mentesüljenek másutt az adófizetési kötelezettség alól.

Megjegyzendő, hogy a megye és városainak többsége nem arról híres, hogy hatalmas tömegeket vonzana. Innen inkább elköltöznek az emberek: ha csak a megyeszékhelyet nézzük, elmondható, hogy Pécs lakossága a rendszerváltás óta eltelt 30 évben 30 ezerrel csökkent.

Nem először fordul elő

Egy biztos, a választók lélekszám-növekedése kihathat az őszi választásokra is, ezért figyeli növekvő aggodalommal Varga a változásokat. Jelenleg úgy fest, ő az egyetlen komolyan vehető kihívója Baksai Tamás fideszes polgármesternek, tehát számára van tétje a dolognak.

Varga László: Itt valami nagyon nem stimmel...

Varga László

Fotó: Varga László/Facebook.com

A szegedi illetőségű Varga tíz éve Pécsről költözött a fürdővárosba. A politikában újoncnak számító üzletember az elmúlt években kezdett többet foglalkozni helyi ügyekkel, amolyan egyszemélyes ellenzéke lett Baksainak és testületének. Számos botrányos ügyet ő osztott meg a nyilvánossággal. Esélyeit növelheti, hogy szinte egyedül van az ellenzéki porondon: az ellenzéki pártok szinte nincsenek is jelen a harkányi közéletben, az elmúlt években csak a KDNP és a Jobbik látszott a Fidesz mellett.

Varga voksturizmustól tart, úgy véli, a jegyző állításaival sok minden nem stimmel. Emlékeztetett arra, hogy a népesség-nyilvántartó adatai szerint 2018-ban csak 173 fővel gyarapodott Harkány lakossága. Arra is felhívta a figyelmünket, hogy korábban is volt hasonló "robbanás" - 2014-ben a helyhatósági választások előtt "hirtelen" 400-zal nőtt a voksolásra jogosultak száma, miközben a másik adatbázis, a népesség-nyilvántartó adatai szerint 2014-ben csak 102 fővel nőtt Harkány lakossága.

A fideszes polgármester újrázna

A baranyai fürdővárosban a 2010 és 2014 közötti ciklust leszámítva mindig a jobboldal nyert. Harkánynak 2014 óta ismét kormánypárti polgármestere van, Baksai Tamás öt évvel ezelőtt "visszanyerte" a települést a jobboldalnak. Ráadásul a kormányzati hátszél is az ő vitorláját duzzasztja: nemrég húztak be egy jelentős pályázatot, most újabb fejlesztéseket ígérnek.

false

Ugyanakkor a városvezetés kritikusai úgy vélik, Harkány messze nem úgy teljesít, ahogy arra az adottságai alapján tehetné. Szerintük az utóbbi időben a nagyobb fejlesztések elkerülték Harkányt, így a magyar fürdővárosok versenyében mindenképpen hátrébb sorolódott. Ez is a tétje az októberi helyhatósági választásnak.

Figyelmébe ajánljuk