Vidéki LMP-tagság

Schiffer pártján

  • Magyar Krisztián
  • 2013. február 1.

Kis-Magyarország

Úgy tűnik, Pest megyétől távolodva továbbra is több a Schiffert támogató LMP-s, bár akad város, amelynek teljes párttagsága átpártol a Párbeszéd platformhoz. Mindez csak helyiek megkereséséből derül ki, mert a párt vezetése kizárólag a frakció dolgával foglalkozik, a vidékkel egyelőre nem.

„Az LMP életében egy új szakasz kezdődik: valamit elveszítettünk, de kaptunk egy esélyt arra, hogy a megszavazott stratégia mentén haladjunk tovább” – írták kedden az LMP szóvivői a párt tagságának szóló Facebook-üzenetükben. Ebben Csiba Katalin és Heltai László egyebek közt azt is közli, hogy a kilépések adminisztrációját folyamatosan végzik, de külön kiemelik, hogy akadnak olyanok is, „akik ugyan nem értettek egyet a választott iránnyal, mégis készek részt venni a közös munkában”. Nincs az utóbbiak között az LMP dunaújvárosi önkormányzati képviselője és egyben helyi szervezetének megalapítója, mert ő távozott a pártból. Szabó Zsolt a magyarnarancs.hu-nak elmondta: morálisan elfogadhatatlannak tartja, hogy Schiffer András az ellenzék ellenzékeként lép fel ahelyett, hogy elsősorban az Orbán-kormány leváltásán dolgozna. Szabó Zsolttal együtt (aki 2011-ben az LMP Országos Választmányának is tagja volt) a dunaújvárosi LMP tagjai is felmondtak az ökopártnak, csatlakoznak a Párbeszéd Magyarországért Platformhoz (PMP).

 

Elhajlás


Elhajlás

Fotó: MTI

 

Az LMP-ből hétvégén véglegesen kivált nyolc országgyűlési képviselő közül egyébként (mint ahogy arra már egy korábbi, a vidéki LMP-tagságról szóló írásunkban is rávilágítottunk) mindössze Szilágyi László vidéki. Ő jelenleg Fejér megyében él, de a 2010-es országgyűlési választásokon egyéniben Tatabányán indult. Megkeresésünkre közölte: minden bizonnyal a tatabányai párttagok nagy része követi őt a PMP-be. A politikusnak arról még nem volt pontos információja, hogy a fővároson kívüli tagságból mennyi követője lehet majd a platformistáknak, mint mondta, most kizárólag a frakció dolgával foglalkoznak, és nem azzal, hogy megkeressék a vidékieket.

Vidék marad

A vidéki helyzetet feltérképezve úgy tűnik, ez a két példa nem a jellemzők közül való. A PMP alapítói tömegeket minden bizonnyal nem tudnak magukhoz csábítani. Érdeklődtünk nem budapesti és nem Pest megyei szervezeteknél, a legtöbb helyen arról számoltak be, hogy a kongresszusi döntést követően szinte alig akadt olyan párttag, aki bármilyen formában is jelezte volna kilépési szándékát. Az LMP Országos Választmányának általunk megkérdezett régióküldöttei sem észleltek eddig különösebb mozgást. Több helyről inkább arról számoltak be – a Dél-alföldi, valamint a Dél- és az Észak-dunántúli régió küldöttei is –, hogy az utóbbi napokban inkább olyan belépni szándékozók akadtak, akik kivárták, míg a hétvégi kongresszus után leválnak azok, akik szerintük nem oda tartoznak. Az Észak-magyarországi régióért felelős Komlósi Csaba pedig úgy véli: a hétvégi, immáron végleges döntés jó hatással lesz a működésükre és a megítélésükre is, mert így szerinte most már végleg levethetik magukról a korábban rájuk aggatott „SZDSZ-utódpárt”-stigmát.

A veszprémi önkormányzati képviselő, Gerstmár Ferenc szerint a térségben nem lesznek távozók, az ő fejében sem fordult meg, hogy ne álljon be Schiffer András frakcióvezető mögé. Ő személy szerint annak örül a legjobban, hogy ezután választóik már nem a párt belső ügyeivel fognak foglalkozni, ők pedig dolgozhatnak tovább a már megkezdett úton nyugodtan.

Kilép, de át már nem

Az esztergomi önkormányzat képviselője, Batyikné Csőke Ágnes még gondolkodik, elmondása szerint csak a napokban hozza meg döntését. A már említett dunaújvárosi önkormányzati képviselőn kívül eddigi értesüléseink szerint csak Pest megyei helyi politikusok döntöttek úgy, hogy nem politizálnak tovább az LMP színeiben. Közülük Hlavács Judit, gödi önkormányzati képviselő úgy hagyja el a Lehet Más a Politikát, hogy végül a platformistákhoz sem csatlakozik. Tudomása szerint a helyi LMP-tagok jelentős része is kilép a pártból. Csakúgy, mint a dunakeszi képviselő-testületben ülő Lukácsi Bálint. A platformistákkal tart Solymár LMP-s képviselője, Tordai Miklós is, aki úgy véli: az „Orbán-rezsim” leváltása most a fő prioritás, ezen kell dolgozniuk, mert szerinte a választások után ezt sokkal nehezebb lenne elérni. A helyi politikus azt is el tudja képzelni, hogy Solymáron még a szocialistákkal is összefognak, de rögtön hozzá is tette: ezt azért is meri így kijelenteni, mert a 2010-es solymári önkormányzati választásokon még jelöltet sem állított az MSZP.

Az LMP ceglédi önkormányzati képviselője viszont marad a pártban annak ellenére, hogy ő azzal a – végül elutasított – kongresszusi javaslattal ért egyet, miszerint a Lehet Más a Politika számára az lenne az ideális, ha önállóan állítana listát, de emellett lehetőség lenne egyéni választókerületi megegyezésekre is. Földi Áron, aki 2006-ban még az Abonyi Élőlánc színeiben került be az ottani képviselő-testületbe, egyelőre inkább megvárja, hogy tud-e bővülni és fejlődni pártja. Abban bízik, hogy lesz arra is esély, hogy a Párbeszéd Magyarországért Platform által szervezett másik párt és az LMP is parlamenti helyekhez jut, így bővülhet hazánkban az ökopolitika képviseletének lehetősége.

Nem tudják

A párt szóvivői írásos megkeresésünkre közölték: még pontosan nem tudják, hogy mennyien lépnek ki az LMP-ből, de arra számítanak, hogy a távozók többsége budapesti lesz. Csiba Katalin és Heltai László ugyanakkor azt megerősítette, hogy a kongresszusi döntést követően az addig kiváró szimpatizánsok is megmozdultak, és a „távolabbról figyelő érdeklődők, szakemberek is jelezték, hogy szeretnék aktivizálni magukat”. Arról még egyelőre nem tudtak nyilatkozni, hogy a pártból kilépő önkormányzati képviselőiket felszólítják-e, hogy mondjanak le mandátumukról.

Figyelmébe ajánljuk