Kiskunfélegyháza

Párttársai mozdították volna el a polgármestert

  • Kohout Zoltán
  • 2013. január 30.

Kis-Magyarország

Elfogadta a bizalmatlansági indítványt a kiskunfélegyházi testület Kapus Krisztián polgármesterrel szemben. A testület önmagát is majdnem feloszlatta.

Öt városi képviselő a hétfői kiskunfélegyházi közgyűlésen bizalmatlansági indítványt nyújtott be Kapus Krisztián polgármester ellen. Kezdeményezésüket azzal indokolták, hogy a városvezetésben morális válság alakult ki, és a képviselő-testület kiegyensúlyozott működése az elmúlt hetek történései után nem biztosítható. Mindezzel együtt indítványozták a képviselő-testület feloszlatását is.

Az előzmények
A kiskunfélegyházi polgármester legutóbbi ellentmondásos döntése a szakmai és önkormányzati körökben is elismert jegyző január 2-ai eltávolítása volt. (Erről szóló cikkünket itt olvashatja.)

Ezt pár nap múlva követte a Bács-Kiskun Megyei Cigány Önkormányzat elnökének tulajdonított hangfelvétel, amelyen Ajtai Tibor azt állította, hogy a 2010-es önkormányzati választáson a fideszes Kapus Krisztián érdekében szervezetten láncszavazásra hordták a cigány kisebbség egyes tagjait – igaz, saját állítását Ajtay később cáfolta és visszavonta.

A polgármester iránti bizalmatlansági indítványt nyolc képviselő – köztük a többségben lévő fideszesek közül is többen – támogatták. Mivel a bizalmatlansági indítványnak nincs közjogi következménye (lásd Osztás, szorzás című keretes írásunkat), ezért Kapus Krisztián maga dönthette el, hogy lemond-e, vagy sem. Mivel nem mondott le, a testületnek önmaga feloszlatásáról kellett szavaznia. Erre 6 igen, 1 tartózkodás és 7 ellenszavazat mellett, vagyis két támogató szavazat híján végül nemet mondott a testület.

Megoldást kell találni
A szavazás után Horváth Gábor fideszes képviselő – a bizalmatlansági indítvány egyik kezdeményezője – a magyarnarancs.hu-nak felidézte: a Fidesz-frakció már tavaly is kísérletet tett – például Kerényi János területi pártigazgató irodájában – a polgármester és a képviselőcsoport közötti ellentétek megoldására. „Kapus Krisztián akkor megígérte, hogy változtat a vezetési stílusán, és nem próbál eljárni a testület hozzájárulása nélkül. (Erről egy eset itt – a szerk.) Nem sikerült megnyugtatóan eloszlatni a cigány kisebbség láncszavazását érintő gyanút sem, de az utolsó csepp a pohárban a jegyző eltávolítása volt” – mondja Horváth Gábor. A képviselő gyerekes és méltatlan epizódnak tartja, hogy a polgármester már vágta a centit a vitatható lépéseivel sokszor ellenkező jegyző kirúgásáig, és aggályosnak tartja, hogy a korábbi törvényességi felügyelő helyett most a városban a polgármesternek „saját jegyzője" van. (Kapus erről azt mondta a magyarnarancs.hu-nak, hogy nem a jegyző miatt vágta a centit – a szerk.)

Kapus Krisztián - a helyén maradt


Kapus Krisztián – a helyén maradt

Fotó: MTI

Azt immár Kapus Krisztián is elismeri, hogy „kell megoldás a kialakult helyzetre, mert a közös érdek ezt kívánja.” A polgármester szűkszavúan nyilatkozott a magyarnarancs.hu-nak. A testületoszlatás meghiúsulását érintően úgy vélekedett, „a testület többsége ezek szerint mégiscsak dolgozni akar, ezért azok, akik oszlattak volna, gondolkodjanak el, hogy nem kellene-e átadniuk a helyüket olyanoknak, akik szintén dolgozni szeretnének a városért”. Kapus egy helyi internetes portálnak úgy fogalmazott: „Kritika az együttműködést érte, ezért a jövőben többet fogunk egyeztetni a képviselőkkel és a politikai pártokkal, és törekszünk tovább nyitni a frakciók felé. Többet kell beszélgetni, hogy valójában meg is értsük egymást.” Hangsúlyozta, hogy az önkormányzati munka jól halad, komoly eredményeket értek el 2010 óta, amit az ellenzék is elismer.

 

Osztás, szorzás
A bizalmatlansági indítvány lényege, hogy amennyiben a többség megszavazza, akkor ezzel a polgármestert lemondásra szólítják fel. Ha a felszólított nem mond le, akkor a képviselők kötelesek arról szavazni, hogy feloszlatják-e a testületet, vagy sem. Ha a feloszlatás kap többséget, akkor új képviselő- és polgármester-választást kell tartani a településen. Ugyanakkor, ha a polgármester magától lemond, akkor csak az ő posztjára írják ki az új voksolást.

Figyelmébe ajánljuk