Simonka állításával szemben egyetlen ügyészt sem rúgtak ki, a vád pedig törvényes

  • B. T.
  • 2020. szeptember 8.

Kis-Magyarország

A Simonka-ügyben a vádat képviselő Központi Nyomozó Főügyészség (KNYFÜ) cáfolta a fideszes parlamenti képviselő legutóbbi meredek állításait az RTL Klub híradójának.

A napokban a Narancs.hu hozta nyilvánosságra azt a hangfelvételt, amelyen az augusztus végi medgyesbodzási képviselő-testületi ülésen beszélt Simonka György, a dél-békési térség kormánypárti országgyűlési képviselője. Itt egyebek között szólt az ügyében készült vádirat gyengeségeiről és a vádat képviselő Központi Nyomozó Főügyészség munkatársainak állítólagos sorsáról.

A fideszes politikus egyebek között azt mondta:  „(…) elmondom és be is fogjuk bizonyítani, hogy a vádirat, az nullás! Ugyanis nincsenek meg a törvényi feltételei, hasra ütésszerűen olyan ügyészek csinálták – és ezt most a kamerába mondom –, akik azóta mind ki vannak rúgva.”

„Minden szavam vállalom”

Azt nem részletezte Simonka, hogy miért és mennyiben nincsenek meg szerinte a vád törvényes feltételei. Ahogy az is irányadó, hogy a bírált vádirat alapján, a Fővárosi Törvényszéken az idén januárban megkezdődött az ellene folyó büntetőper. Ebben a vádhatóság bűnszervezetben, különösen nagy értékre elkövetett költségvetési csalás és más bűncselekményekkel vádolja a parlamenti képviselőt és 32 társát a termelési és értékesítési szövetkezeteknek juttatott támogatások megcsapolásáért. A kárérték 1,4 milliárd forint.

Simonka és ügyvédei a bíróságon

Simonka és ügyvédei a bíróságon

Fotó: A szerző felvétele

„A vádiratot előkészítő ügyészek közül senkit nem rúgtak ki, az ügy miatt senkinek nem szűnt meg az állása. A vádiratot a bíróság az előkészítő ülésen törvényesnek találta, és majd a Fővárosi Ítélőtábla dönt az abban foglaltakról” – válaszolta az RTL Klub híradójának megkeresésre kedden a Központi Nyomozó Főügyészség.

„Azt tudom mondani, hogy minden egyes szavamat vállalom” – mondta a kereskedelmi televíziónak az üggyel kapcsolatban Simonka. Majd arról is beszélt, hogy ügyvédeivel együtt többször jelezték a vádhatóságnak: megítélésük szerint több tanú többször nem mondott igazat. „Az ügyészség nem foglalkozott ezekkel, ezeknek nem jártak utána, sőt egyértelműen látszott, hogy az én levadászásom volt a cél” – mondta a RTL-híradónak a dél-békési fideszes politikus.

Amikor viszont a kirúgott ügyészekről kérdezték Simonkát, akkor bontotta a vonalat.

(Címlapfotónkon Simonka György fideszes országgyűlési képviselő, a felvétel forrása: Simonka György/Facebook.com.)

Figyelmébe ajánljuk