Siófoki fagyilkosságok: a nyomravezetői díj sem buktatta le az elkövetőket

Kis-Magyarország

A vízparti apartmanházak rohamos gyarapodása óta tapasztalják Siófokon: gázolajjal, baltával, fűrésszel, különféle vegyszerekkel támadják a „fanyűvők” a balatoni panorámát eltakaró fákat.

Ahogyan a Narancs.hu is megírta, immár a sokadik fagyilkosság (vagy gyilkossági kísérlet) nyomait fedezték fel az önkormányzat emberei a siófoki strandterületeken, ezúttal az ezüstpartin – derült ki Lengyel Róbert polgármester Facebook-posztjából. Három nagy, egészséges fa törzsébe fúrtak lyukat ismeretlenek, amikbe – mivel nyilván „biztosra akarnak menni” – gázolajat öntenek, vagy öntöttek.

Ez a módszer nem új, találkoztak már vele korábban is hasonló területen, ahol az újonnan épülő vagy már felépült apartmanházak és a Balaton között fák takarják ki a panorámát – márpedig egy-egy ilyen lakás ma már bőven egymillió forint fölötti négyzetméterárában a balatoni panoráma is benne foglaltatik –, míg korábban, a vízparti társasházak építési láza előtt legfeljebb a szél rongálta a fákat Siófokon és szerte a Balaton partján.

Az sem véletlen, hogy pont a siófoki városvezető kelt ki az ilyen esetek ellen, hiszen a balatoni települések közül messze az amúgy is legnépesebb Siófokon épült a legtöbb apartmanház az elmúlt esztendőkben, ebből következően a közvetlenül a Balaton partjára ültetett fák közül is a legtöbb ott esett a „fagyilkosok” áldozatául. A kettő között persze nincs cáfolhatatlan összefüggés, de más magyarázat aligha van arra a jelenségre, hogy éppen ilyen nagy társasházak előtt lyukadnak ki, száradnak el az addig életerős fák. 

Balta, fűrész, vizelet

Nem mintha nem akadt volna más magyarázat az elmúlt években: 2018-ban rendőrségi feljelentésig jutott két fűzfa kipusztítása, a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság viszont végül az eljárást megszüntette, tekintettel arra, hogy a cselekmény nem bűncselekmény, hanem köztisztasági szabálysértés. „A helyszíni szemlén vett talajmintából a szakértő megállapította, hogy vegyszer nem mutatható ki, és a fák elszáradását a túlzott vizeletszennyezés okozta” – állt akkor a rendőrségi határozatban. Lengyel Róbert siófoki polgármester erre tömören csak annyit reagált: „Teljes képtelenség”. Már csak azért is, mert akkor nem csupán fűzfák estek áldozatul, hanem például jókora nyárfák is, melyeknél a helyszínen járva jól látható volt, hogy szinte szabályos körben nem nőtt ki még a fű sem a fa körül.

Egy évvel később aztán már egyértelműen balta, fűrész nyomait fedezték fel: az Aranyparton öt új telepítésű fűzfából négynek a tövét a talajszinten félig átfűrészelték, majd hogy az észlelést késleltessék, a vágást földdel befedték, amivel a növényeket halálra is ítélték.

 
Megcsonkított fák Siófokon
Forrás: Városháza, Siófok
 

Ekkor döntött úgy a siófoki városvezető, hogy a feljelentés kevés, nyomravezetői díjat ajánl föl, mégpedig fánként 100 ezer forintot, annak, aki értékelhető adattal szolgál a „fagyilkosok” kézre kerítése érdekében. De végül ilyen sem érkezett, pedig Lengyel arra számított, lesznek olyan jóérzésűek, akik jelzik, ha barbárságot tapasztalnak. Az is igaz: bőven lehet érdekazonosság a fákat pusztítók és szomszédjaik között.

Egyetlen lebukás, tetten érés történt csupán az elmúlt években, mégpedig idén, amikor az önkormányzati tulajdonú strandfenntartó cég munkatársai tetten értek egy farongálót, de mivel éppen akkor, amikor csak nekikezdett a munkának, így hiába a rendőrségi feljelentés, nem valósult meg a rongálás, a rendőrség pedig ezzel indokolva megszüntette a nyomozást.

30 facsemete az idei veszteség

Bár szélmalomharcnak tűnik, Lengyel Róbert azt mondta, nem tágítanak és minden törvényes eszközt megragadnak az elkövetők lefülelésére. A siófoki polgármester hozzátette: se rendőrt, se városőrt nem lehet minden fa mellé állítani, és kamerával se győznék, ráadásul ha valaki csuklyát húz a fejére, hiába készülne felvétel is.

Csak érzékeltetésképpen: összesen több mint 1500 különféle fát tartanak nyilván a városnak a strandi területein, közülük tavaly több mint 200-at nyilvánított a favizsgáló betegnek, balesetveszélyesnek, meg is történt a szezonra a kivágásuk. Az idei nyárra közel 300 facsemetével pótolták ezeket a strandfenntartó Balaton-parti Kft. munkatársai, ez viszont azzal járt együtt, hogy az idei faveszteség feltehetően minden korábbinál nagyobb lesz. 

Csak mostanáig már több mint 30 fiatal fa lett a gázolajos, vagy egyszerűen félbe törős módszerrel dolgozó fapusztítók áldozata az idén,

hiszen ezeket a legkönnyebb tönkre tenni, még idejekorán, mielőtt árnyékot tudnának adni, mielőtt kifejlődne a lombkoronájuk.

 
Megcsonkított fák Siófokon
Forrás: Városháza, Siófok
 

A Balaton-parti Kft. ettől függetlenül újabb és újabb fácskákat ültet, és egyszer talán – és ebben reménykedik a polgármester is – változik a gondolkodás, a szemlélet és kevesebb lesz a barbárság, a pusztítani vágyó, csak a maga érdekét (kilátását) néző polgár. 

Siófok városa tesz is a szemléletformálás érdekében, a VárosFa program keretében középiskolások ültettek fákat többek között a Balaton partjára is, továbbá a program részeként egy erdőpedagógus tartott edukációs foglalkozást óvodásoknak.

Bukta Zsuzsanna, a városháza kertész szakembere arról beszélt: bár Budapesten már indult ilyen kezdeményezés, a szakma még nem tudta elfogadtatni, hogy a fa is a közmű része legyen, vagyis természetessé váljon, hogy amikor egy utcát terveznek, akkor nemcsak csatornát, vizet, gázt és villanyt, hanem fasort is. Egyre fontosabbak lesznek ugyanis a bennünket körülvevő, hőmérséklet-csökkentő, árnyat adó fák a klímaváltozás miatt is. Siófok közterületein egyébként 80 ezer fát tartanak nyilván.  

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk