A mátészalkai lap szerint nem, az ellenzék szerint volt cenzúra a helyi újságban

Kis-Magyarország

Reagált a fideszes önkormányzat által fenntartott városi újság lapunk cikkére.

A Narancs.hu a múlt héten írta meg, hogy a mátészalkai ellenzéki képviselők szerint cenzúrázták őket a helyi lapban, amikor az elmúlt évről és ide terveikről kérdezték őket. Vékony Miklós (Mátészalka TESZ) frakcióvezető mondandójának legfontosabb részét húzták ki egyeztetés nélkül, míg Sarka Attila nyilatkozata meg sem jelent. Vékony egyértelművé tette, hogy nagyon ritkán szólaltatják meg az ellenzék képviselőit a különben közpénzből megjelenő lapban. Vélekedése szerint a lap a helyi fideszesek fényezéséről szól. 

Cikkünk elkészítésekor levelet írtunk és kerestük a lap készítőit, de csak most, csaknem két hét után reagálták kérdéseinkre. A Mátészalka Újság szerkesztősége azt válaszolta kérdéseinkre, a város közéleti lapjának „elsődleges célja a város lakosságát érintő információk megosztása és a településen élők helyi identitásának, közösségi életének erősítése.” Majd részletezték, hogy a legutóbbi lapszámunkban felkérték a város valamennyi önkormányzati képviselőjét, hogy értékelje az elmúlt évet és számoljon be terveiről. Ennek megbeszélték technikai részleteit is, ám szerintük Vékony Miklós írásbeli nyilatkozata hosszabb lett a kelleténél, még Sarka Attiláé nem érkezett meg. Vékony mondandójából két mondatot húztak ki, de meglátásuk szerint ezzel a mondandójának „a beszerzéseket érintő kritikai észrevétele nem csorbult.” Ugyanakkor megtudtuk, hogy a februári számban teljes terjedelmében közlik az ellenzéki frakcióvezető nyilatkozatát.

A lapkészítők szerint nem történt “cenzúra”, valakik az csak politikai konfliktust próbálnak generálni az ügyből.

 

„Fenntartom korábbi álláspontomat, cenzúráztak bennünket. Időre és a megbeszélt terjedelemben küldtük el véleményünket a lapnak, ezzel kapcsolatban nem kaptunk visszajelzést, csak a „végeredményt” láttuk. A megcsonkított szöveget, amelyről nem volt egyeztetés és Sarka Attila mondandójának mellőzését” – reagált a helyi lap válaszára Vékony Miklós. Szerinte nem polgármesteri, hanem testületi hatáskör a közbeszerzések figyelemmel kísérése. Meglátása szerint sok esetben túlárazottak a kiírt projektek, de ezt a fideszes többség nem engedi megbeszélni, kivizsgálni. Erről írt Vékony Miklós, és éppen ez a rész maradt ki.

Figyelmébe ajánljuk