A mátészalkai lap szerint nem, az ellenzék szerint volt cenzúra a helyi újságban

Kis-Magyarország

Reagált a fideszes önkormányzat által fenntartott városi újság lapunk cikkére.

A Narancs.hu a múlt héten írta meg, hogy a mátészalkai ellenzéki képviselők szerint cenzúrázták őket a helyi lapban, amikor az elmúlt évről és ide terveikről kérdezték őket. Vékony Miklós (Mátészalka TESZ) frakcióvezető mondandójának legfontosabb részét húzták ki egyeztetés nélkül, míg Sarka Attila nyilatkozata meg sem jelent. Vékony egyértelművé tette, hogy nagyon ritkán szólaltatják meg az ellenzék képviselőit a különben közpénzből megjelenő lapban. Vélekedése szerint a lap a helyi fideszesek fényezéséről szól. 

Cikkünk elkészítésekor levelet írtunk és kerestük a lap készítőit, de csak most, csaknem két hét után reagálták kérdéseinkre. A Mátészalka Újság szerkesztősége azt válaszolta kérdéseinkre, a város közéleti lapjának „elsődleges célja a város lakosságát érintő információk megosztása és a településen élők helyi identitásának, közösségi életének erősítése.” Majd részletezték, hogy a legutóbbi lapszámunkban felkérték a város valamennyi önkormányzati képviselőjét, hogy értékelje az elmúlt évet és számoljon be terveiről. Ennek megbeszélték technikai részleteit is, ám szerintük Vékony Miklós írásbeli nyilatkozata hosszabb lett a kelleténél, még Sarka Attiláé nem érkezett meg. Vékony mondandójából két mondatot húztak ki, de meglátásuk szerint ezzel a mondandójának „a beszerzéseket érintő kritikai észrevétele nem csorbult.” Ugyanakkor megtudtuk, hogy a februári számban teljes terjedelmében közlik az ellenzéki frakcióvezető nyilatkozatát.

A lapkészítők szerint nem történt “cenzúra”, valakik az csak politikai konfliktust próbálnak generálni az ügyből.

 

„Fenntartom korábbi álláspontomat, cenzúráztak bennünket. Időre és a megbeszélt terjedelemben küldtük el véleményünket a lapnak, ezzel kapcsolatban nem kaptunk visszajelzést, csak a „végeredményt” láttuk. A megcsonkított szöveget, amelyről nem volt egyeztetés és Sarka Attila mondandójának mellőzését” – reagált a helyi lap válaszára Vékony Miklós. Szerinte nem polgármesteri, hanem testületi hatáskör a közbeszerzések figyelemmel kísérése. Meglátása szerint sok esetben túlárazottak a kiírt projektek, de ezt a fideszes többség nem engedi megbeszélni, kivizsgálni. Erről írt Vékony Miklós, és éppen ez a rész maradt ki.

Neked ajánljuk

„Félig-meddig röhögtem”

  • Soós Tamás

Rapben ritkán hallani ennyire zavarba ejtő érzelmességet, amelybe mégis rengeteg ön­irónia vegyül. A Take Me Please című, Friss Hús-nagydíjas kisfilmjéről ismert animátor, Hegyi Olivér nemrég adta ki első, punkosan nyers lemezét Sírunk és nevetünk címen, s a korong generációs látleletnek sem utolsó. Ön­ostorozó szövegekről, a harmincpluszosan kezdett rapkarrier előnyeiről, és arról a politikai szakadékról is beszélgettünk, ami a Fidesz-szavazó szülőktől választja el a korosztályát.

Odalent, a fenéken

  • Bacsadi Zsófia

Jimmy McGovern és a BBC háromrészes drámasorozata nem bíbelődik sokat az expozícióval: egyből behajítja nézőjét az addig büntetlen előéletű Mark Cobden (Sean Bean) börtönfelvételi procedúrájába.

Kebabpizza

A podcast a hangzó újságírás gonzója vagy punkja, s hogy ez felszabadító megújulása, vagy épp válságtünete, hovatovább hattyúdala-e az audiozsurnalizmusnak, az továbbra is a befogadói ízlésen múlik. Az mindenesetre kétségtelen, hogy ami izgalom ma ebben a műfajban vagy műnemben lehet, az leginkább a podcast háza táján keresendő.

Verseny, társakkal

A járványadatok ismeretében fölöttébb abszurd és érzéketlen dolog lenne Beethovent megtenni 2020 nagy vesztesének, de tény, hogy a komponista emlékéve jócskán megsínylette a (kultúr)élet leállását.

Helyzetgyakorlatok

  • TPP

Pályaindító film volt a Rengeteg, eredeti, szokatlan, izgalmas. Hét, egymással közvetlenül össze nem függő etűd, hét, visszatérő kört le­író párbeszéd, hét, ítéletalkotó reflexeinket próbára tevő, nyitott befejezésű, ám önmagukba zárult világok találkozásra való képtelenségét megjelenítő szituáció.

„A pénz nem elég”

Megkerülhetetlen gyűjtő, a magyar kultúra egyik legbefolyásosabb szereplője. Egyebek mellett gyűjteményépítésről, a Centre Pompidou akvizíciós bizottságában vitt szerepéről és a Magyar Nemzeti Bank műtárgyvásárlási tanácsadójának a feladatairól kérdeztük.

Pogromok alulnézetből

Apor Péter legfőbb kutatási területe Kelet-Közép-Európa kultúrtörténetének vizsgálata a 20. század második felében, a térség nemzetközi folyamatokban betöltött szerepének áttekintésével kiegészítve.

Városvarázs

  • Sándor Panka

Pelsőczy Réka rendezése felvillantja a lehetőséget, hogy milyen is lenne, ha friss szemmel, turistaként tekinthetnénk Budapestre.

Komisszárkultúra – I. rész

  • Farkas Zsolt

Kulturális hadviselés hosszú távú politikai program- és stratégiajavaslat a „NER” (Orbán-Fidesz) számára, hogyan kell a magyar közintézményrendszer totális bürokratikus fideszesítését betetőzni a kultúra és az oktatás minden résztvevője, és végső soron mindenki gondolkodásának fideszesítésével.

Géppuskával Bodri ellen

Gyakori, hogy a szomszédban kutyás, macskás, netán kígyót tartó ember lakik, de mi a teendő, ha a lakóközösségből valakit sérelem ér? Milyen írott és íratlan szabályok szerint zajlik a kisállatos együttélés a társasházakban?

Eszi, nem eszi

A világon előállított összes élelmiszer egyharmada hulladékká válik, mielőtt a termelőtől a fogyasztóig jutna. Az élelmiszer-pazarlás Magyarországon is jelentős, de jó néhányan vannak, akik megpróbálnak tenni ellene.