Szegedi Agóra-ügy: igazgatónak választották, de nem vállalja

Kis-Magyarország

Balázs Csaba „családi körülmények változására” hivatkozik Botka Lászlóhoz írt levelében.

Mégsem lesz a szegedi közművelődési intézmény igazgatója Balázs Csaba. A közgyűlés által kinevezett menedzser másfél héttel az előtt, hogy el kellett volna foglalnia a posztját, levelet írt Botka László polgármesternek:

„Tisztelt Polgármester Úr! Alulírott Balázs Csaba, a Szent-Györgyi Albert Agora Szeged MJV közgyűlése által megválasztott vezetője, sajnálattal kell tudatnom Tisztelt Polgármester Úrral, hogy családi körülmények változása miatt, minden előzetes reményemmel, és terveimmel ellentétben nem tudom betölteni a vezetői munkakört.

Amikor tavaly megláttam az Agora igazgatói pályázatának kiírését, hihetetlenül megörültem, hogy az általam szeretett városért, Szegedért és annak kultúrájáért dolgozhatom. Nagy boldogsággal fogadtam mind a szakmai bizottság, mind a közgyűlés döntését.

Ezért is nagyon sajnálom, hogy a megváltozott körülményeim miatt nem tudom betölteni az állást. Szegednek összetartó, a kultúráért, a köznevelésért elkötelezett közössége van, sok sikert kívánok a szegedi kulturális élet minden dolgozójának!

Kelt: 2022. február 7.

Köszönettel:

Balázs Csaba”.

A levelet február 9-én, szerdán hozta nyilvánosságra a szeged.hu.

Balázst december 17-én választották meg igazgatónak a Szent-Györgyi Albert Agórába, amely a korábbi összevonás nyomán hét másik, hagyományos művelődési házzal együtt alkot egy intézményt. Két jelölt volt: Balázs mellett az addigi vezető, Orbán Hedvig is pályázott, de a közgyűlést adó többség Balázs pályázatát támogatta. A döntés ellen tiltakozott a Fidesz–KDNP-frakció, a döntés előkészítésének szabálytalanságára és Orbán Hedvig elfogadottságára hivatkozva. Rendkívüli közgyűlést is kezdeményeztek, de az határozatképtelen volt, mert a többség nem vett rajta részt. Civil aláírásgyűjtés is indult Orbán Hedvig mellett. Török József szegedi közművelődési szakértő pedig szóvá tette – többek között a kormányhivatalhoz írt levélben –, hogy a megválasztott igazgató végzettsége és gyakorlata alapján sem alkalmas arra a posztra.

A kormányhivatal az észrevételt továbbította az Emberi Erőforrások Minisztériumához, amely még nem foglalt állást az ügyben.

Balázs Csaba a Narancs.hu-nak korábban azt nyilatkozta, meglepte az az ellenállás, amivel fogadták a szegediek. Meg fogják beszélni otthon, hogy tényleg vállalja-e ezt a munkát, és elköltözzön-e a család Szegedre, és a döntéséről először a polgármestert fogja tájékoztatni. Ez így is történt.

A történek után várhatóan új pályázatot fognak kiírni az igazgatói tisztségre, erről a február 18-i közgyűlés dönt. A részletekről a kulturális bizottság elnökének, Kozma Józsefnek (MSZP) csütörtökön délután még nem volt információja.

Chovanecz Kata önkormányzati képviselő (Fidesz–KDNP) úgy látja, ami történt, abban Török József érvelésének és a döntést ellenző képviselők fellépésének nagy szerepe volt. A legjobb megoldásnak azt látná, ha az eddigi vezető, Orbán Hedvig ismét pályázna, és őt választaná a közgyűlés.

Orbán Hedvig a Narancs.hu kérdésére azt mondta, erről még nem döntött, és Balázs Csaba visszalépésére sem reagál, de nagyon köszöni a támogatást és azt a rokonszenvet, amely megnyilvánult felé. Szeretné végezni tovább a munkáját, ahogyan eddig.

Kedves Olvasónk!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap. Ezt a rovatát vidéki újságírók írják szűkebb környezetük országosan is fontos eseményeiről. Életbevágónak tartjuk, hogy Magyarország lakói értesüljenek olyan helyi történetekről és véleményekről, amelyeket a kormányhatalom eltitkolni igyekszik.

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

Nézzen be a magyarnarancs.hu-ra mindennap: itt ingyenesen megtalálja a nap legfontosabb híreit, és még sokkal többet! De a nyomtatott heti Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt. S ha tetszett, amit olvasott, kérjük, támogasson minket.

Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk