Tovább faragták Szegeden a messziről jött embert - folytatódik a vita az Agóra vezetői posztjáról

Kis-Magyarország

Rendkívüli közgyűlést kért a Fidesz–KDNP. Összehívta Botka, egy olyan teremben, ahol el sem fértek volna, ha a többség eljön.

Számolják meg a teremben lévő székeket – ezt kérték a Fidesz–KDNP önkormányzati képviselői pénteken Szegeden, a 8 órára összehívott rendkívüli ülésen. A Szegeden ellenzékben lévő kormánypártiak indítványozták az ülést, azért, hogy a közgyűlés érvénytelenítse a Szent-Györgyi Albert Agóra vezetői posztjáról született határozatát.

A szegedi közgyűlés december 17-én az említett közművelődési intézmény élére nem az addigi vezetőt, Orbán Hedviget választotta meg, hanem egy külső pályázót, Balázs Csabát. A közgyűlés Fidesz–KDNP-s tagjai akkor politikai indíttatású döntésről beszéltek, helyi civilek petíciót indítottak Orbán Hedvig védelmében, a döntés visszavonása érdekében. Balázs Csabát megdöbbentette az ellenállás; a Narancs.hu-nak arról beszélt, karácsonykor meggondolja, hogy ilyen körülmények között aláírja-e a szerződését.

A Fidesz–KDNP-sek most azt is kérték volna, írjon ki új pályázatot a közgyűlés a tisztségre, és vizsgáltassa felül az önkormányzat iktatási rendszerét. Az indítványt aláíró kilenc Fidesz–KDNP-s képviselőből hét foglalt helyet az asztalnál: Haág Zalán, Bartók Csaba, Halkó Pál, Mihálffy Béla, Tápai Péter, Chovanecz Kata, Németh Ferenc (Fidesz-KDNP) – valamint Szabó Bálint (FVSZ Magyar Egyesület).

 
Ebben a teremben kellett volna elférnie a 29 tagú közgyűlésnek. A többség azonban nem jött el     
Fotó: A szerző felvétele

A kormányzó többséget (Összefogás Szegedért Egyesület, MSZP, Momentum, DK, LMP, Jobbik) adó képviselők közül egyedül Nagy Sándor alpolgármester volt jelen. Ő nyolckor megállapította: a jelenlévőkkel nem határozatképes az ülés, így negyed 9-re ismét összehívja azt. A létszám addigra sem szaporodott, így a rendkívüli közgyűlés meghiúsult.

A negyedórás szünetben Nagy kiment, a Fidesz-KDNP képviselői közül pedig Tápai Péter frakcióvezető, Chovanecz Kata, Németh Ferenc és Haág Zalán elmondta, kérték a székek megszámolását. Azért, mert nyilvánvaló volt: nincs annyi ülőhely a Széchenyi tér 11. alatti épület földszinti tárgyalójában, hogy ha a szegedi közgyűlés minden tagja eljönne, tanácskozni tudnának. Még a jelenlegi létszám mellett sem lehetett megfelelni a távoságtartásra vonatkozó szabályoknak. Ebből látszik, Botka László polgármester (Összefogás Szegedért Egyesület) a rendkívüli ülés helyszínének kijelölésekor eleve nem is számolt azzal, hogy az őt támogató képviselők eljönnek a rendkívüli közgyűlésre, és – ezt Tápai Péter emelte ki – nem ez az első ilyen eset.

Ami az ülés témáját illeti, a Fidesz–KDNP képviselői szerint kár volt a kétszer is konszenzussal megerősített Orbán Hedvig helyett mást hozni. Az az eljárás pedig, amellyel Balázs Csabát a többség döntésével megválasztották a Szent-Györgyi Albert Agóra élére, „hemzseg az eljárásjogi szabálytalanságoktól”. Ezek egy része utólag derült ki a képviselők számára. Sérelmezik, hogy a pályázókra vonatkozó szakértői véleményt nem ismertették a kulturális bizottságban, sem a közgyűlésen. Balázs Csaba meghallgatására pedig elfelejtettek meghívni egy személyt, akinek pedig szavazati joga volt a bizottságban.

 
Chovanecz Kata többek közt arról beszélt, ő is együttműködik villanyszerelőkkel, mégsem szerel villanyt    
Fotó: A szerző felvétele

Chovanecz Kata azt mondta, továbbra is vitatják, hogy a megválasztott pályázó végzettsége megfelelő lenne. Okleveles kulturális örökségi tanulmányokat végzett, ezzel múzeumot, levéltárat vezethet valaki, de közművelődési intézményt nem. A siklósi várszínház, amit irányított, előadóművészeti profilú, és az nem mérvadó, hogy együttműködött közművelődési intézményekkel, elvégre társasházkezelőként – érvelt Chovanecz – ő is együttműködik villanyszerelőkkel, mégsem szerel villanyt. A képviselő a pályázó személyiségét is kifogásolta. Szerinte nem vall jó vezetőre, ha valaki bead egy pályázatot, visszavonja, majd visszavonja a visszavonást. Kérdéses, hogy az üzenete hogyan lett iktatva, a városvezetés pedig emiatt magyarázkodik. A képviselők – ezt Tápai mondta – arra hivatkozva kérik az új pályázat kiírását, mert álláspontjuk szerint Balázs Csaba pályázata ténylegesen épp vissza volt vonva, amikor döntött róla a közgyűlés.  

Megszólalt Szabó Bálint is.

 
Szabó Bálint látszatellenzéknek nevezte a Fidesz–KDNP-s képviselőket              
Fotó: A szerző felvétele

„A Fidesz–KDNP-s látszatellenzéknek” címezve szavait, úgy vélte, az a lényeg, hogy egy 30 éve közmegelégedésre dolgozó intézményvezetőtől, Orbán Hedvigtől nem korrekt módon köszön el a jelenlegi városvezetés. „De azt gondolom, nem postáskisasszonynak választottak meg minket a szegediek, ennek megfelelően azt javaslom Chovanecz Kata képviselőtársamnak és a többieknek, hogy ne az iktatási rendszerrel foglalkozzanak, hanem Szeged várost és a szegedieket érintő lényegesebb kérdésekkel” – mondta Szabó, szóba hozva a Cserepes sori piac ügyét. Tápai Péter válaszolt neki, de nem volt hangosítás, így nem lehetett végig tisztán érteni, mit, csak annyit,

„…ha nem menne el az eszed”.

Ezután mindenki hazaindult.

A sürgősségi indítványhoz Martonosi Éva jegyző csatolt egy észrevételt, amelyből kiderül, Balázs Csaba november 30-án tényleg e-mailt írt az önkormányzatnak, hogy még nem gyógyult fel a koronavírusból, nem mehet el a december elsejei meghallgatásra. Úgy értelmezte, ha ott nem tud jelen lenni, nem is marad versenyben, úgyhogy inkább visszavonja a pályázatát. Az önkormányzat azonban tájékoztatta, hogy később meg tudják hallgatni. Ennek ismeretében mégis fenntartotta pályázatát, és december 7-én, törvényes határidőn belül meg is hallgatták. A jegyző leírja, hogy az az e-mail, amelyben a pályázat visszavonásáról van szó, nem az ügyfélkapun keresztül jött, és nincs rajta aláírás. A polgármesteri hivatalnak nincs saját iratkezelési szabályzata, de a törvényben előírtak szerint iktatják a dokumentumokat – írta a jegyző.

„Hadd ne válaszoljak most. El fogom dönteni időben, és tájékoztatni fogom a döntésemről a polgármester urat” – reagált Balázs Csaba a Narancs.hu kérdésére, ami arra vonatkozott, hogyan döntött a két ünnep között: elvállalja-e a szegedi intézményvezetői munkát. Érzékeltette, hogy még tájékozódik, tényleg nem gondolta, hogy külső pályázóként érkezve ilyen vihar közepén találja magát. Tényleg nem tudott volna eljönni Szegedre december elsején, bár épp lejárt volna a karantén, de köhögéssel, más posztkovid tünetekkel orvoshoz ment. Miután kiderült, későbbi meghallgatáson is részt vehet, már nem hezitált. A munkát, amelyre jelentkezett, békességben lehet jól végezni, túlpolitizált közegben nem, az senkinek sem használ.

A rendkívüli közgyűlésen jelen volt Kiss Ernő, a Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezetének Csongrád-Csanád megyei elnöke és Török József közművelődési szakértő. Utóbbi kezdeményezte a petíciót, amely azt kéri, Orbán Hedvig maradjon az igazgató. A követelést 1146-an írták alá, nem csak szegediek.

Terveztek péntek estére egy flashmobot is Orbán Hedvig mellett a Széchenyi térre, de ez, mint mondták, elmarad, elsősorban az érintett kérésére.

A Facebookon viszont pénteken megjelent a Köszönjük, Hédi! címmel meghirdetett esemény felhívása. A kezdeményező azt kéri, hogy akinek fontos volt az Agóra eddigi vezetőjének munkája, az február 15-ig lepje meg valamilyen apró ajándékkal – virággal, csokival, gyermekrajzzal, régi fotóval. „Fontos! Ne politizálj!” – nyomatékosítja a felhívás.

Kedves Olvasónk!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap. Ezt a rovatát vidéki újságírók írják szűkebb környezetük országosan is fontos eseményeiről. Életbevágónak tartjuk, hogy Magyarország lakói értesüljenek olyan helyi történetekről és véleményekről, amelyeket a kormányhatalom eltitkolni igyekszik.

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

Nézzen be a magyarnarancs.hu-ra mindennap: itt ingyenesen megtalálja a nap legfontosabb híreit, és még sokkal többet! De a nyomtatott heti Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt. S ha tetszett, amit olvasott, kérjük, támogasson minket.

Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk