A szentgotthárdi Pannon Kapu

Kicsinálták a közművelődés felelősét

  • Rápli Róbert
  • 2012. február 27.

Kis-Magyarország

Bűncselekmény hiányában megszüntették a nyomozást a szentgotthárdi Pannon Kapu Kulturális Egyesület ügyében. Ám későn oszlott el a gazdasági bűncselekmény gyanúja: a korábbi elnököt már elüldözték, sőt a gyanú miatt az asszonyt többen inzultálták is a nyílt utcán.

Működött, de rászálltak, a vezetőt pedig kipiszkálták – tömören így foglalható össze a szentgotthárdi Pannon Kapu Kulturális Egyesület (PKKE) közelmúltja. Az eset azért is figyelemre méltó, mert az egyesület vezetőjét az itthon már-már klasszikusnak számító módszerrel „távolították” el: gyanúba keverték a helyi hatalom képviselői, ezért távozni kényszerült.

Az egyesület múltja
Szentgotthárdon még 2005-ben döntöttek arról, hogy a művelődési ház feladatkörét átruházzák egy felülről létrehozott civil szervezetre, a Pannon Kapu Kulturális Egyesületre. A felállás értelmében ez a nonprofit szervezet javarészt önkormányzati pénzből látta el a közművelődés kötelező feladatát.

A helyi színház a PPKE központja


A helyi színház, a PKKE központja

Fotó: A szerző felvétele


Az elmúlt hét évben az egyesület költségvetésére egyre súlyosabb teherként nehezedett az önkormányzati tulajdonú közművelődési épületek (a művelődési ház, illetve a színház) rezsije, ráadásul a helyi önkormányzat a szerződésben foglaltakhoz képest kevesebb pénzt is adott a működésre. Ennek következtében a PKKE végül eladósodott, és nem tudta kifizetni a fűtésszámláit sem. (Az önkormányzat 2010 végén nyolcmillió forint ilyen irányú adósságról tudott és tárgyalt.) Ez adta az alkalmat a független Huszár Gábor vezette szentgotthárdi képviselő-testületnek arra, hogy a választások után, 2010. november végén munkacsoportot hozzon létre az egyesület gazdálkodásának ellenőrzésére, jóllehet a korábbi belső ellenőri vizsgálatok egyike sem tárt fel súlyosabb hiányosságot és visszaélést. A munkacsoportba két külső bizottsági tag társaságában Reisinger Richárd alpolgármestert is beválasztották. „Sem a munka szakmai részével, sem a gazdasági részével nem voltunk elégedettek hosszú évekre visszamenőleg. Erről egyébként egyhangú testületi döntés is született tavaly januárban” – mondja a narancs.hu-nak Reisinger.

Támadásban a testület
A képviselő-testület 2011. január 26-i ülésén azt állapította meg, hogy a PKKE „súlyosan pazarló” és „felelőtlen” gazdálkodást folytat, amely „nincs összhangban a város költségvetési helyzete által megkövetelt irányelvekkel”. (…) „Az önkormányzat az érdekeinek megfelelő gazdálkodás garanciáját megfelelő – személyi kérdésekre is kiterjedő – következtetések levonásában látja.” Az ülésen Reisinger az egyesület rendőrségi feljelentése mellett érvelt. Az alpolgármester a munkacsoport megállapításait egy testületi előterjesztésben összegezte, melynek szóbeli felvezetése így kezdődött: „Kísértet járja át a Pannon Kapu Kulturális Egyesületet, Zuschlag János kísértete.” Előterjesztésében később az alpolgármester felemlegette, hogy a PKKE például bútort vásárolt saját használatára, miközben voltak használható irodaberendezései, továbbá számlakezelési gondokat említett, sőt kifogásolta azt is, hogy évekre visszamenőleg a színház ruhatári pénze – állítása szerint – nem volt rendesen elszámolva. (A többoldalas, a kifogásokat részletesen is tartalmazó előterjesztés itt olvasható, a 44. oldalon.)

Ezzel szemben a PKKE közgyűlése egyet nem értését fogalmazta meg „a vizsgálat lefolytatásának módszerével” és eredményével kapcsolatban. A kisvárosban egyesek a vizsgálódó alpolgármester munkamódszerét is kifogásolták ebben az időben. Sz.-né K. Edina, a PKKE akkori elnöke szerint ugyanis az alpolgármester minősíthetetlen stílusú bosszúhadjáratot vezetett ellene, valószínűleg azért, mert a korábbi polgármesterrel – Reisinger politikai ellenfelével – jó volt a szakmai kapcsolata. (A narancs.hu-nak az alpolgármester cáfolta ezt a feltételezést.)

Kulturális rendezvény a kisvárosban Szalainé elnöksége idején


Kulturális rendezvény a kisvárosban még Sz.-né elnöksége idején

Fotó: Tóth Csaba

 

Nemsokára az eljárás módszere miatt, továbbá azért, mert lehetetlennek látszott az önkormányzattal történő jövőbeni együttműködés, Sz.-né lemondott posztjáról, és vele együtt mások is távoztak a kulturális egyesületből. A leköszönő elnök utódját hamar megtalálták, ám – információink szerint – rövidesen háromról egyre apadt a diplomás szakemberek száma az egyesületnél.

A helyi grémium a 2011. február 23-i ülésén ismét foglalkozott a Pannon Kapuval. Megszüntették a revízióval megbízott munkacsoportot, egyúttal az önkormányzat ügyészségi vizsgálatát kezdeményezték az egyesületnél. Ezt követően Reisinger alpolgármester feljelentést tett ismeretlen tettes ellen.

Hiába ártatlan, orrba vágták
Ezzel szemben úgy tudjuk, a hivatalos szervek semmit nem találtak megalapozottnak az önkormányzat gyanújából. Az illetékes körmendi ügyészség már korábban megállapította, hogy a PKKE működése törvényes, a sárvári rendőrség pedig a közelmúltban zárta le bűncselekmény hiányában a nyomozást – ez utóbbiról a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője tájékoztatta a narancs.hu-t. Nem hivatalos forrásból pedig úgy tudjuk, mindezt azzal indokolta a hatóság, hogy a nyomozás során megállapítást nyert: a PKKE az önkormányzattal kötött együttműködési megállapodásnak megfelelő szakmai munkát végezte el.

Sz.-né kálváriája azonban nem ért véget munkahelye elvesztésével: több atrocitás is érte a tavalyi feljelentés óta. Akadtak olyanok, akik beszóltak neki az utcán, és tolvajnak, illetve sikkasztónak bélyegezték, egy esetben azonban az orrát is beverte egy illető a becsmérlő szavak közepette.

Az alpolgármester kérdésünkre elmondta: múlt péntekig ők nem kaptak értesítést a nyomozás eredményéről, így nem tudja kommentálni értesülésünket. Ennek ellenére hangsúlyozta: bármilyen eredménnyel is végződik az eljárás, Sz.-nét nem tervezik semmilyen kárpótlásban részesíteni. Arról pedig – folytatta – nincs tudomása, hogy az asszonyt inzultálták volna Szentgotthárdon.   

Sz.-né egyébként időközben már munkába állt: kulturális felelősként helyezkedett el a Szentgotthárdhoz közeli Csörötneken.

Figyelmébe ajánljuk