Szétfúrták egymást a Fideszben – Fót polgármestert választ

  • Matkovich Ilona
  • 2013. november 23.

Kis-Magyarország

Vasárnap időközi választást tartanak Fóton, miután lemondott a jobboldali településvezető. A városban évek óta egymást érik a botrányok, a helyi Fidesz-intrika pedig ezalatt nem a baloldalra, hanem egymás ellen irányult. Az ellenzék győzelme ettől mégsem garantált.

November 20-án már Cselőtei Erzsébet, a Fidesz 2010-ben megválasztott polgármestere nélkül ült össze a 18 ezer lakosú Fót város képviselő-testülete. Az ülést Pozderka Gábor alpolgármester, helyi Fidesz-elnök hívta össze, akit információink szerint azért nem indít most a Fidesz a vasárnapi polgármester-választáson, mert Pozderka egyetemista fia májusban két trafikkoncessziót is nyert Fóton. Ez ellen pedig akkor többtucatnyi fóti demonstrált, és a helyi MSZP kezdeményezte tüntetés végén a résztvevők egy tiltakozó petíciót kívántak volna átadni Cselőtei Erzsébet fideszes polgármesternek, ő azonban a tiltakozókkal azt közölte: „nem illetékes” az ügyben.

Nem volt báb
A 2010-ben polgármesterré választott Cselőtei jóindulatát sosem, ám szakmai alkalmasságát a posztra többen is vitatták, mivel sokan úgy tartják, hogy a testületben ülő fideszes képviselők két csoportja folyamatosan madzagon próbálta rángatni őt. A 2006-tól önkormányzati képviselőként politizáló, majd polgármesterré választott Cselőtei azonban másképp gondolta, emiatt hamar összetűzésbe került az egyéni érdekek mentén kettészakadt helyi Fidesz-csoport erősebbik felével, amelyhez két alpolgármestere, Pozderka és vasárnap a polgármesterségért induló Bartos Sándor tartozik. Bartos ugyan tagja a Fidesz-frakciónak, furcsamód mégsem a Fidesz, hanem függetlenként a Fóti Gazdakör támogatásával indul. Ugyanakkor nemcsak a fóti gazdatársadalom, hanem a katolikus és a református egyház támogatását is bírja az alpolgármesterséget polgármesterségre váltani óhajtó Bartos.     

A villamosmérnök végzettségű, korábban újságíróként dolgozó Takács István az MSZP választókerületi elnöke és polgármesterjelöltje, akit a DK és az Együtt–PM is támogat. Takács több konkrét esetet is említ, ami elmérgesítette a polgármester és a Fidesz-frakció viszonyát. Ilyen a jegyző személye: 2010 októberében az új polgármester és a fideszes többség első dolga volt fegyelmivel eltávolítani a korábbi jegyzőt, majd a hosszas huzavona után megválasztott új szakember néhány hónap után lemondott, állítólag azért, mert a testület két jogászt helyezett mellé, noha ő is jogvégzett. Fóti forrásaink szerint az volt vele a baj, hogy túlságosan ragaszkodott a jogszabályok betartásához, miközben a fideszes többség rugalmasabban szerette volna kezelni az leírásokat. A másik konfliktust az új városháza építése okozta, mivel a polgármester drágállta a képviselő-testület többsége által forszírozott áruház épületének megvásárlását és átépítését, ő ennél jóval olcsóbb megoldást javasolt, a folyamatosan elnéptelenedő gyermekvárosban lévő, korábban szakközépiskolaként működő épületet szerette volna megkapni az államtól, majd felújítani.

Az ellenzéki plakát

Az ellenzéki plakát


A kormánypárti képviselők és a polgármester konfliktusa már 2011-ben odáig fajult, hogy Cselőteit, aki nem vált be bábként, a Fidesz helyi szervezetének éléről is leváltották, a helyét Pozderka Gábor vette át. Cselőteit párttársai azzal is büntették, hogy a polgármesteri hivatal új szervezeti rendjének kialakításakor kettőről egy főre csökkentették a polgármesteri kabinet létszámát, vagyis elvették Cselőtei egyik közvetlen munkatársának státuszát.

Botrány hátán botrány
A polgármesterekkel már rég nincs szerencséje a városnak. 2008-ban azért kellett időközi választást kiírni, mert hűtlen kezelés miatt bírósági ítélettel felfüggesztették polgármesteri posztjából a fideszes Szent-Iványi Gézát. Őt követte a szintén fideszes Mádly Zsolt, akinek bő másfél éves ténykedése alatt egymást követték a botrányok a városházán. Ezért az akkor még 18 tagú, többségében még szocialistákból és függetlenekből álló testület többször felfüggesztette őt a munkavégzés alól, és fegyelmit is kezdeményeztek ellene. Mádly a fegyelmi tárgyalást úgy kívánta megakadályozni, hogy lelakatolta a titkárság rácsos ajtaját, de előfordult, hogy a testületi ülés alatt egy neki nem tetsző téma miatt kicsavarta a biztosítékot, egyszer pedig fejbe dobta a szocialista alpolgármestert. A Blikk írása szerint Mádlyval fordult elő az, hogy egy tévéinterjú után a tanúk szerint autójával nekitolatott egy taxinak, majd tovább akart hajtani. A taxis a motorháztetőre ülve tudta csak őt megállítani. Mádly végül saját pártjával is szembekerült. (Mint az Index megírta, a balhés exfideszes polgármester a vasárnapi választáson egyéni képviselőjelöltként sem indulhat, ugyanis nem csatolt ajánlószelvényeket a bejelentkezését tartalmazó formanyomtatványhoz, a választási törvény viszont előírja, hogy a jelölt 1 százalékos támogatása kell az induláshoz.)

Jobboldali és liberális egyben
Fóton máig kiegyenlítettek a politikai erőviszonyok. A Cselőtei távozásával tízfősre olvadt testületben öt képviselője van a Fidesznek, velük szemben áll két-két MSZP-s és civil, illetve egy-egy független és jobbikos képviselő.

Némiképp talányos a Civil Összefogás Fótért (CÖF) nevű szervezet elnökének, a járműjavító vállalkozást működtető Földi Pálnak és elnökhelyettesének, a jogász végzettségű Vargha Nórának a kapcsolata. A civil szervezet elnökét ugyanis saját jelölt híján a Fidesz támogatja, míg az elnökhelyettest már a Fodor Gábor alapította Magyar Liberális Párt. Feltételezhető, hogy Földi szereplését erősíti, hogy a Fidesz az ő programja és nem Bartos Sándor alpolgármester mögé állt be, ugyanakkor mindketten ugyanazt a szavazóréteget szólítják meg a kampányuk során.

false


Nincs ez másként az ellenzéki oldalon sem, hiszen Takács István, az ellenzéki összefogás közös jelöltje számos szavazatot veszíthet a liberális párt színeiben induló Vargha Nóra miatt. (Vargha férje egyébként most is bent ül a képviselő-testületben, ő azért lépett ki korábban a Fideszből, mert nem értett egyet a helyi Fidesz politizálásával.) Az ötödik induló Németh József, akiről annyit tudni, hogy építészmérnök, és függetlenként méretteti meg magát. (A demokratikus ellenzék nem csak a polgármesterségért küzd, de az egyéni választókörzeti képviselői helyet is meg akarja szerezni. A volt polgármester körzetében ezért egy régi baloldali helyi politikust és volt alpolgármestert, Fábry Bélát indítja, aki ebben a körzetben volt iskolaigazgató. Amennyiben a jelenleg is a testületben ülő Fábry nyer, úgy feladva listás helyét a testületben, egy új baloldali képviselő kerülhet listán a helyére.)

Takács István a „door to door” kampánya során nagyon sok pozitív visszajelzést kapott. Azt mondja, nagy az emberekben az elégedetlenség, és elszomorító, hogy egy ilyen jó adottságú városban alig történt fejlesztés az elmúlt 15 évben. Szerinte a konzervatív, vallásos, földbirtokos réteg, amely még 1990-ben egyházi kezdeményezésre szervezetté alakult, és Fóti Ökomenikus Közművelődési Egyesület néven akkor megnyerte az önkormányzati választást, gyakorlatilag a rendszerváltás óta befolyása alatt tartja a helyi politikát, miközben az agglomerációba költözők, akik közül a legtöbben Budapesten dolgoznak, alig szólnak bele a helyi politikába. A szálakat a háttérben Takács szerint a katolikus egyház helyi vezetője mozgatja, aki igen aktív közéleti szerepet vállal. Mindenesetre erre utal, hogy a plébánia előterében Madaras Ádám öttusázó választási plakátja is felkerült a szentmisék rendje mellé. Madaras egyéni független képviselőségét a Fidesz–KDNP támogatja.

Takács megválasztása esetén új alapokra állítaná a várospolitikát: először is pályázati pénzekből befejezné a város legfontosabb közintézményét, a jelentős felújításra szoruló Vörösmarty Kultúrházat, mert most nincsen olyan helyszín, ahol kulturális eseményeket tartsanak, korszerűsítené a leromlott állapotú Ifjúsági Házat és új épületet találna a Városházának.

false

Az elhanyagolt Somlyó-tó rendbetétele és a gyerekváros megüresedett épületeinek élettel való megtöltése is a céljai közt szerepel. Azt mondja, a fiatalokra és az újonnan betelepült passzív többségre számít. Amennyiben megnyeri a polgármester-választást – ami szerinte Földi Pál, Bartos Sándor és közte fog eldőlni –, pártkötődéstől függetlenül összefogna minden képviselővel, aki a város érdekét tartja szem előtt.

Foglalkozzanak a helyiekkel
Megkérdeztük a szintén esélyesnek tartott Földi Pált is, aki elmondta: megválasztása esetén az átláthatóságot, következetességet és az összefogást erősítené. „A CÖF 2006-ban jelent meg civilként a fóti közéletben, és azóta jelentősen növelte bázisát. Most minden párttal folytattam előzetes tárgyalásokat a Jobbikon kívül. A Fidesz azért állt be mögém, mert valószínűleg az én programom tetszett legjobban a kormánypártnak” – magyarázza. Földi programpontjai között szerepel a belterületi utak minőségének a javítása, az idősek, rászorultak segítése, a közbiztonság erősítése és egy multifunkcionális sportközpont létesítése. Arra a kérdésre, milyen esélyt lát az eredményes szereplésre, azt válaszolja: ígéri, hogy a rendeleteiket betartják és betartatják, és biztos benne, hogy megválasztják. (Arra a kérdésre már kitérő választ kaptunk hogy igaz-e a fot-online.hu-n megjelent hír, mely szerint együttműködési megállapodást kötött Tuzsér Bence Fidesz-választókerületi elnökkel, hogy amennyiben megnyeri a választást, a támogatásért cserében Pozderka Gábort, jelenlegi első számú alpolgármestert főállású alpolgármesterré nevezi ki.)

A Szeplőtlen Fogantatás templom melletti plébánia csütörtökön zárva tartott, így az atyával nem tudtunk beszélgetni. A templom előtt megszólított két asszony sem volt bőbeszédű, csak annyit mondtak: ők biztos, hogy a jobboldali jelöltre szavaznak, de elvárnák, hogy a testület végre ne csak egymással, hanem a fótiakkal is foglalkozzon.

Figyelmébe ajánljuk