Szigetvári horvátok is gyűjtöttek a petrinjai földrengés károsultjainak

Kis-Magyarország

Három teherautónyi felajánlás gyűlt össze.

Rendhagyó módon helyi kezdeményezésként a szigetvári önkormányzat, a helyi horvát és német nemzetiségi önkormányzat, a Magyar Vöröskereszt szigetvári szervezete, a szigetvári autósiskola és civil szervezetek a hétvégén a baranyai város több pontján gyűjtőakciót szerveztek a horvátországi földrengés károsultjainak megsegítésére. A felhívásban és a közzétett videóban Dudás Pálné helyi horvát nemzetiségi vezető és Vass Péter polgármester (Szigetvárért Tisztességgel Egyesület) arról beszélt, tartós élelmiszerekre, fertőtlenítő- és tisztálkodási szerekre, palackos vízre, konzervre és vécépapírra van a legnagyobb szükség.

A szervezők érdeklődésünkre elmondták, a felhívásra megmozdult a lakosság, a helyi vállalkozók, cégek és civil szervezetek. Szombat kora délutánig három kisteherautónyi adomány jött össze, de egy helyi vállalkozó telephelyére később is lehetett vinni adományokat. Vasárnap reggel az egyik szigetvári fuvarozási cég szállította a felajánlásokat Sisak (Sziszek) városába, ahol a horvát katasztrófavédelmi és segélyszervezetek osztják szét a Szigetvárról érkezett segítséget a rászorultak között.

Horvátországban kedden 6,4-es erősségű földrengést mértek, amelynek epicentruma Petrinja városa volt. A településen számos ház súlyosan megrongálódott és több teljesen megsemmisült. A földrengésnek hét halálos áldozata volt. A katasztrófa okáról és a magyarországi földtani viszonyokra gyakorolt határásól részletesen ebben a cikkünkben írtunk.

Figyelmébe ajánljuk