Kardiológus altat Miskolcon, mert nincs elég altatóorvos

Kis-Magyarország

Kritkus lett a miskolci kórházakban, állítja a helyi Jobbik. Az emberminisztérium szerint minden rendben van, az is, hogy nem szakorvos altat.

A miskolci kórházban februárra súlyos hiány alakult ki altatóorvosokból, hívta fel a figyelmet még januárban a miskolci Jobbik képviselője. Badány Lajost egy belső informátor tájékoztatta az elszomorító és aggasztó helyzetről. De nézzük, miről is van szó a kiszivárgott információk alapján:

  • A kevés szakorvos miatt más szakterületekről berendelt, aneszteziológiai gyakorlattal nem rendelkező orvosok, például kardiológusok végzik az altatást, ami magában rejti a műhiba veszélyét. Jórészt olyan kollégákat dolgoztatnak, akik nagyon rég végeztek altatóorvosi tevékenységet.
  • A megyei kórház vezetői állítólag a fiatal szakorvosjelöltek ügyeleti díjának minimális emeléséről hallani sem akarnak, miközben a szomszédos megyeszékhely kórházában egy szakorvosi fizetés másfélszerese a miskolcinak.


A képviselő állításairól megkérdezttük az illtékeseket, de az összevont miskolci kórházak vezetésétől nem érkezett semmiféle reakció. Kérdeztük az orvos végezttségű Kriza Ákos fideszes polgármestert, jelezte-e a fenntartónak a súlyos helyzetet, de a városházáról sem kaptunk választ.

Igen, de...

Egyetlen hivatalos reakció létezik: Jakab Péter, miskolci országgyűlési képviselő kérdéseket tett fel az  Emberi Erőforrások Minisztériumának, amely törvény szerint nem kerülheti meg ilyen esetekben a válaszadást.

false

 

A tárca végül közvetlenül a jogszabályban megszabott határidő lejárta előtt kedd éjfélkor adott válaszokat Jakab Péter, miskolci országgyűlési képviselőnek. Rétvári Bence államtitkár azt írta, folyamatosan biztosított az ellátás a miskolci kórházak valamennyi szakorvosi területén, így az aneszteziológiát és az intenzívterápiát illetően is. Rétvári ugyanakkor nem cáfolta, hogy más szakterületben jártas orvosokat is bevetettek, miként fogalmazott: a Központi Intenzívterápiás Osztályon 24 órában 6 orvoskolléga látja el a feladatokat, akik az ügyeleti műtőben is dolgoznak. Műtetétet elhalasztani nem kellett.

Kásler Miklós emberminiszter szavait tolmácsolva Rétvári arról tájékoztatta az ellenzéki képviselőt, hogy a miskolci kórházak "életpályamodellje egyértelműen sikeres", hiszen januárig 19 altatóorvos csatlakozott hozzá. A rezidensek és szakorvos-jelöltek túlmunkával akár bruttó félmillió forintot is kereshetnek.

A sikeres életpályamodell ellenére Rétvári beismerte, hogy az altatáshoz más szakterületről is alkalmaznak orvosokat, de ennek csak az az oka, hogy a szakorvos-jelöltek a szakvizsgájukra készültek.

Az államtitkár furcsállotta, hogy az ellenzéki képviselő "megtitltaná", hogy egyes, szakvizsgájukban szereplő tevékenységet folytathassanak a miskolci orvosok. Arra pedig hangsúlyosan felhívta a figyelmet, egyik altatásra berendelt orvost se kötelezték, hogy aneszteziológusként is helyt álljanak, tehát az ezek szerint önként vállalták.

A papír mindent elbír

Jakab Péter a Narancs.hunak úgy kommentálta a választ, a papír lehet hogy mindent elbír, de a betegek nem. Az intézményből származó infromációik megerősítik azt, hogy a hivatalos propagandának ellentmond a valóság.

Jakab Péter és Vona Gábor 2014-ben

Jakab Péter és Vona Gábor 2014-ben

Fotó: MTI

 

Badány Lajos a konkrétumokról azt mondta, őket arról tájékoztatták az intézményben dolgozók, hogy az 51 aneszteziológusból csak 12-en választották az életpályamodellt, ketten nyugdíj előtt állnak. Az leterheltségére jellemző, hogy egy-egy altatóorvosra hetente két nap készenléti ügyelet jut, van, aki haza se megy emiatt, mert másnap nappalos műszak vár rá.

Az ügyeleti díjat azt követően emelték, hogy sajtótájékoztatót tartott a kritikusssá vált helyzetről, de az még így is elmarad az elfogadható mértéktől, a politikus úgy tudja, ezért három rezidens távozásra készül. Badány hozzátette, senki nem tiltanának el hivatása gyakorlásától, ezt félreérthette a miniszter, csupán azt szeretnék, ha megbecsült és gyakorlott szakorvosok végeznék az altatást, ezzel kizárva a kockázatokat.

Figyelmébe ajánljuk